In vizor

Topul celor mai mari datornici la bugetul local. Suma totală se ridică la 2 milioane euro

Primăria Cluj-Napoca a publicat lista firmelor care figurează cu datorii la bugetul local. În total, 14 firme au restanțe, suma totală fiind de peste 9,5 milioane lei (2 milioane euro).

Cartierul Tineretului SA se află pe primul loc în topul datornicilor la bugetul local, cu peste 5,1 milioane lei. Suma datorată nu a fost contestată. Firma are ca asociați Primăria Cluj-Napoca (51%) și Polus Real Estate (49%), a lui Arpad Paszkany.

Cartierul Tineretului SA a fost înființată în 2007 pentru a realiza un cartier de locuințe plus 384 de locuințe sociale. Primăria a pus la dispoziție 200 de hectare de teren, iar firma lui Arpad Paszkany și a asociaților săi ar fi trebuit să ridice acel cartier. Ultimii ani au fost marcați de procese, conflicte juridice și decizii ale instanțelor. Primăria a fost la un pas să piardă terenul de 203 hectare pe care urma să se construiască Cartierul Tineretului.

Contractul pentru construirea Cartierului Tineretului a fost semnat, în 2007, pentru o perioadă de cinci ani. Problemele au apărut încă din momentul semnării contractului când s-au iscat scandaluri între acționarii Polus Real Estate. Arpad Paszkany, acţionar minoritar în afacerea imobiliară, a încercat să-i elimine pe ceilalţi acţionari. În tot acest timp, proiectul a stagnat.

Ca urmare a crizei economice, în 2010, s-a decis reconversia proiectului în parc fotovoltaic. Unul dintre acționarii Polus Real Estate a atacat Hotărârea de Consiliu Local care prevedea transformarea proiectului, iar în 2014 Curtea de Apel Târgu Mureș a decis blocarea definitivă a reconversiei Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic.
În 2016, s-a discutat despre relansarea Cartierului Tineretului, dar nu s-a mai făcut nimic. Proiectul este mort.

La începutul acestui an a demarat lichidarea patrimoniului firmei Cartierul Tineretului SA, cu toate că Primăria nu a fost de acord cu acest lucru.

Firma a raportat pe anul 2016 pierderi de aproape 650.000 lei și cifră de afaceri zero. Cartierul Tineretului SA este tot pe pierdere din 2007. Cele mai mari pierderi, de aproape 3 milioane lei, le-a avut în anul 2013.

Locul doi în topul datornicilor la bugetul local revine firmei SC Unirea SA, cu o restanță de peste 1,8 milioane lei.

Napocamin SRL și Ben & Ben apar ca asociați persoane juridice ai SC Unirea SA. Firma este controlată de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la închisoare cu executare în dosarul Horea Uioreanu. Napocamin SRL îl are ca director pe fostul primar Sorin Apostu.

SC Unirea SA figura în 2017 cu o cifră de afaceri de peste 5,2 milioane lei, profit de 1,1 milioane lei și un număr mediu de 16 angajați.

Fotbal Club CFR 1907 Cluj-Napoca figurează pe locul trei în topul datornicilor cu o restanță la bugetul local de peste 508.000 lei. Clubul de fotbal îi are ca administratori pe Marian Copil, Iuliu Mureșan, Ștefan Gadola, Mădălin Enache și Vasile Marian Băgăcean.

În 2017, Fotbal Club CFR 1907 a raportat o cifră de afaceri de peste 13,7 milioane lei, pierderi de peste 1,1 milioane lei și un număr mediu de 55 de angajați.

SC Gormet SRL se află pe locul patru în clasament cu o datorie de peste 325.000 lei.

Gormet SRL a avut în 2016 un profit de aproape 1,7 milioane lei. Cifra de afaceri netă este de aproximativ 38 milioane lei, veniturile totale sunt de aproape 53 milioane lei, iar cheltuielile sunt de aproape 51 milioane lei.

SC Gormet SRL are un număr mediu de 219 salariaţi, obiectul de activitate fiind fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.

Expo Transilvania SA este pe locul cinci în clasament cu o datorie de 275.000 lei, suma fiind contestată. Firma are 10 asociați: Tehnolemn Societate Cooperativă Meșteșugărească, Geromed SA, Coop Solidaritatea, Regia Autonomă de Termoficare Cluj, Tricotaje Someșul, Trueinvest SA, Felinvest SA, Șapte Spice SA, Argos, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.

Expo Transilvania are cinci administratori: Liviu Neag (directorul Companiei de Transport Urban Cluj-Napoca), Radu Munteanu, Ștefan Dimitriu (directorul Camerei de Comerț și Industrie), Maria Elisabeta Pitica și Tothfalusi Ianos.

datornici primarie

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *