Analiza

TOP ȘAPTE țări cu cele mai bune măsuri anti-coronavirus. Toate sunt conduse de femei

O analiză realizată de Corriere della Sera arată că țările cu cele mai bune măsuri în lupta cu COVID-19 sunt conduse de femei. Doar 6,6% dintre președinții și prim-miniștrii lumii sunt femei. Respectă mai bine limitele și sunt mai atente la directive, colaborează mai bine, sunt mai puțin agresive, mai greu de influențat, nu se hazardează, lucrează cu inima. Acestea sunt caracteristice leadership-ului feminin, scrie ziarul italian, citat de Libertatea.

GERMANIA

Primele cazuri din Europa pare că au fost la finalul lui ianuarie într-o fabrică din landul Bavaria. Cancelarul Angela Merkel a reacționat imediat: „Situația este serioasă. Riscul este să se îmbolnăvească până la 70% din germani”. Discursul ei a fost considerat alarmist la acel moment. Acum este privit cu alți ochi și altă înțelegere.
S-a făcut o testare pe scară largă, cam 350.000 pe săptămână, lucru care a permis izolarea celor la risc. Astăzi, Angela Merkel este foarte bine văzută în sondaje după ultimele decizii luate.

TAIWAN

Au fost verificate la sânge zborurile dinspre țara vecină, China. Încă din ianuarie au introdus 124 de măsuri restrictive pentru a bloca răspândirea bolii. Culmea, nu erau măsuri de închidere a orașelor și distanțare socială, ci controale serioase ale zborurilor din China și apoi restricția zborurilor. Imediat au crescut producția de măști și apoi au identificat purtătorii de virus.

NOUA ZEELANDĂ

Pe 13 martie au anunțat planul de măsuri: două săptămâni de izolare pentru cei care călătoreau din străinătate, toate cazurile pozitive să fie izolate și să urmărească răspândirea bolii.
Pe 23 martie, când Noua Zeelandă avea 102 cazuri confirmate cu COVID-19 și niciun mort, au luat decizia închiderii totale. În toată țara, în acest moment, sunt doar 9 morți.

NORVEGIA

Prima țară pregătită să iasă din criză, cu redeschiderea la 20 aprilie a azilelor, este Norvegia. A doua țară care se va redeschide treptat este Danemarca și apoi Germania.

Premierul norvegian a fost primul care a făcut în plină criză o conferință de presă pentru copii, cărora le-a spus, printre altele: „E normal să fiți speriați” și „Să fiți mândri de profesorii voștri care pot să realizeze lecții chiar și de la distanță.”

DANEMARCA

Premierul danez Mette Frederiksen a luat încă de la început măsuri foarte drastice, în opoziție cu mult mai relaxata Suedie. A închis școlile pe 16 martie, când erau foarte puține cazuri, frontiere și locuri publice.

FINLANDA

A avut rezerve de stat de echipamente, medicamente și mâncare. Helsinki a devenit repede zonă roșie, pentru a opri contagiunea restului țării și a fost o măsură care a funcționat. În plus, Finlanda a fost extrem de pregătită cu echipamente de protecție și măști. Finlanda a fost o țară mereu pregătită, având un fond de rezervă de cereale, muniție și medicamente de bază
Țara are peste 3200 de infectați și 72 de morți.

ISLANDA

Un studiu de caz interesant este Islanda. Cu o populație mică, de 360 de mii de locuitori, țara are astăzi 1700 de infectați. Primul ministru Katrín Jakobsdóttir a avut o politică interesantă în lupta cu coronavirusul: teste gratuite pentru populație.
Pentru islandezii sub 16 ani nu există nicio restricție. Numărul de morți este de 8 în Islanda și de o săptămână numărul vindecaților este mai mare în fiecare zi decât cel al noilor infectări. De pe 1 aprilie, islandezii au și o aplicație mobilă care urmărește mișcarea contagiunii, cu acordul cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *