In vizor

TOP RUINE din județul Cluj. Cum au ajuns monumente istorice să se degradeze

Ignoranța autorităților din Cluj a făcut ca majoritatea monumentelor istorice din județ să ajungă ruine. Cu toate că administrația publică locală și județeană se bate cu pumnul în piept că numărul de turiști crește de la an la an, obiective turistice importante sunt lăsate în paragină.

Vă propunem o trecere în revistă a celor mai importante monumente istorice, care au fost lăsate pradă uitării din cauza neglijenței celor care ar fi trebuit să le pună în valoare:

Castelul Banffy din Bonțida – deși de 18 ani se află în grija fundației Transylvania Trust, lucrările de restaurare sunt nesemnificative. Imobilul arată în continuare ca o ruină, gata să se prăbușească. Conducerea acestei fundații ține la secret sumele de bani pe care le-a rulat din 1999, momentul începerii lucrărilor, și până în prezent. Pentru o perioadă a primit fonduri de la stat, iar apoi au început să pompeze bani organizatorii Electric Castle și diferiți sponsori.

castel banffy

Asociația Transylvania Trust a fost înființată cu scopul restaurării Castelului Banffy din Bonțida, vizitat an de an de zeci de mii de oameni, care participă la Electric Castle. Lucrările au început în 1999, iar acum la 20 de ani distanță, castelul este tot în ruină.

Spitalul din Mociu – clădirea ajunsă acum o ruină, a fost construită în 1912, cu destinația de spital. Până în 2011, acolo se nășteau copii și erau tratați bolnavi. În acel an fatidic, Guvernul a decis închiderea mai multor spitale din țară, inclusiv cel din Mociu. De la acea dată, nu s-a mai reușit resuscitarea clădirii, așa că se dărâmă bucată cu bucată. Primăria nu a reușit să atragă nici investitori, nici să aloce bani din bugetul local.

spital mociu

Castelul Kornis sau Castelul cu inorogi din satul Mănăstirea a ajuns o ruină jalnică, plină cu gunoaie. A fost unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din Transilvania. Aici a avut loc primul concert de clavecin din Transilvania, aici a concertat Franz Liszt și tot aici a fost un mic muzeu de științele naturii, unic în Ardeal. Familia Kornis a construit și o școală pentru copiii din sat. Din nefericire și aceasta se dărâmă bucată cu bucată. În 2004, castelul a fost pus pe lista monumentelor istorice din România, dar nu a fost alocat niciun leu pentru repararea clădirii.

castel kornis

Castelul Kemeny din Luncani, de lângă Turda – a fost înscris pe lista monumentelor istorice din România în anul 2004. Degeaba însă. De atunci nu s-a făcut nicio lucrare de restaurare. Fostul conac al familiilor Kemeny şi Banffy este inclus în „Strategia de dezvoltare a judeţului Cluj”, la capitolul “Potenţial turistic”, dar vizitatorul nu mai vede acum decât o clădire degradată care abia mai stă în picioare.

castel kemeny

Muzeul Octavian Goga din Ciucea – ca urmare a proceselor nenumărate dintre Consiliul Județean și moștenitorii familiei soției lui Octavian Goga, clădirea nu a mai fost renovată de ani buni. În decembrie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întregul complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga.

casa memoriala ciucea

Au urmat diverse căi de atac din partea ambelor părți, ceea ce a dus la o bătălie fără final pentru averea poetului. La finele anului trecut, chiar s-a dispus punerea sub sechestru asigurator pe toate bunurile mobile şi imobile care constituie patrimoniul Muzeului Octavian Goga. Această măsură a fost luată la solicitarea Consiliului Judeţean Cluj, pentru ca bunurile să nu poată fi înstrăinate de noii proprietari.

Castelul Teleki din Luna de Jos – acesta se află în proprietate privată. Din vechiul castel, a mai rămas doar turnul de vânătoare, de 35 metri înălțime. A fost construit în perioada 1650 – 1700. Construcția castelului a început în a doua parte a secolului al XVII-lea, fiind terminată în 1700 de către Pál Teleki (1677-1731), filantrop și susținător al lui Francisc Rakoczi II în războiul curut. Ca represalii pentru susținerea lui Rakoczi, armata imperială distruge clădirea. Din vechiul castel a mai supraviețuit doar turnul sudic, de vânătoare, cu o înălțime de circa 35 m și parțial parcul. Restul castelului a fost demolat din ordinul împăratului Austriei după 1700.

castel teleki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *