Politica

TOP mini secții de votare din județul Cluj

Indiferent de vârstă, etnie, preferință politică sau statut social, toți cetățenii care au împlinit 18 ani au dreptul să voteze. În aceste condiții, trebuie amenajate secții de votare chiar și în locurile uitate de lume, care numără foarte puțini alegători. Cea mai mică secție de votare din județul Cluj are 20 de votanți pe liste. Aici se înregistrează o prezență la vot de peste 100% la fiecare tur de alegeri. Vorbim de satul Șigău, comuna Jichișu de Jos. Potrivit conducerii primăriei din comună, majoritatea locuitorilor sunt bătrâni. În acest sat, la referendumul de anul trecut s-a înregistrat o prezență la vot de 500%.

Citește și:

Parastasul care a ridicat votul din Cluj – VIDEOREPORTAJ

A doua cea mai minusculă secție de votare din județul Cluj are 22 de alegători și este amenajată într-o casă particulară. Este vorba despre satul Măgura, comuna Iara. Și aici se înregistrează o prezență foarte mare la vot. Cum se explică acest lucru, aparent neobișnuit și curios?

„Este un sat izolat și fiind foarte, foarte puțini, este secție de vot și acolo. Oricum votanții or să fie mai mulți pentru că merg în weekend la neamuri și copiii bătrânilor. Sunt numai vârstnici, peste 65 de ani. Aproape în fiecare an nu ne ajungeau buletinele de vot că ne dau 50-60 și nu ne ajung pe liste suplimentare să voteze”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Dorin Ioan Popa, primarul comunei Iara.

Nu doar satele Șigău și Măgura au un număr atât de mic de votanți în județul Cluj. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Județean, mai există cel puțin cinci sate care au mai puțin de 50 de persoane înscrise pe listele de vot.

Iată cum se prezintă topul secțiilor de votare din județul Cluj cu cei mai puțini alegători:

Jichișu de Jos, com. Jichișu de Jos – 20 votanți

Măgura, com. Iara – 22 votanți

Pruni, com. Bobâlna – 25 votanți

Igrița, com. Cornești – 33 votanți

comuna Iara – 34 votanți

Morău, com. Cornești – 40 votanți

Tăușeni, com. Bonțida – 40 votanți

Smida, comuna Beliș – 45 votanți

În cazul acestor sate, apar situații curioase precum alocarea unui membru al biroului electoral al secției de votare pentru 2 sau 3 cetățeni. Acest lucru nu poate fi schimbat. Legea prevede că biroul electoral al secției de votare este alcătuit dintr-un președinte, un locţiitor al acestuia, precum şi din 7 reprezentanţi ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale. Biroul electoral al secţiei de votare nu poate funcționa cu mai puţin de 5 membri. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii, precum şi operatorii de calculator primesc 235 de lei pentru fiecare zi de activitate. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc 95 de lei pe zi de activitate.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, în județul Cluj sunt amenajate 289 secții în urban, 375 secții în rural, 183 secții în Cluj-Napoca. Numărul total de alegători în județul Cluj este de 609.340.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *