Din oras

Toate cursurile pe Studhub! Doi studenti clujeni au creat un fel de Facebook de sesiune

Adio rugaminti jenante catre colegi, zeci de minute pierdute la coada de la xerox si tone de pagini de organizat! Doi politehnisti au pus la punct o platforma care ii va scapa pe studenti de toate aceste probleme. Studhub.ro va da in curand liber la incarcat cursuri de la UTCN, UBB si UMF care vor fi accesibile apoi tuturor. Totul a fost realizat pe banii autorilor proiectului care spun ca nu urmaresc sa faca profit din asta, ci incearca sa construiasca “o comunitate, o platforma in care studentii se ajuta reciproc pentru a-si mari performantele scolare”.

Ideea s-a nascut in urma cu aproximativ doi ani . 

“Am cautat sa rezolvam o problema, aceea a faptului ca share-ul de resurse electronice si socializarea in scop educational, online, sunt foarte greoaie si foarte slab structurate, irosind timp si nervii studentului”, a marturisit Tudor Vulpe, student in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), unul dintre realizatorii platformei. 

Totul a fost creat in colaborare cu un prieten al studentului, insa acesta vrea sa isi pastreze anonimatul. 

“In vara anului trecut ne-am apucat sa lucram efectiv la platforma, iar inainte de asta am lucrat la structura si planul de abordare, respectiv dezvoltare a platformei. In prima faza am creat structura bazei de date. Am cautat sa gasim cea mai buna solutie pentru o organizare eficienta, ceea ce a fost destul de greu, dat fiind faptul ca structura ofertei educationale este destul de complexa. Am incercat sa construim o trasatura de baza, aceea a share-ului de resurse, in jurul careia am construit restul trasaturilor care au fost gandite pentru o eficientizare cat mai mare si o deschidere cat mai larga la socializarea educationala intre studenti”, a detaliat studentul. 

Platforma are multe trasaturi specifice  platformelor de socializare, insa cei doi autori s-au orientat in asa fel incat datele sa fie folosite in scop educational. 

„O analogie interesanta a platformei este aceea a studentului care cere ajutorul unui coleg, pentru un examen sa zicem, iar acesta ii raspunde cu resurse si explicatii.

O trasatura importanta e aceea a personalizarii profilului de student. Studentul isi alege universitatea, facultatea, ciclul de studiu, anul, domeniul, specializarea si programul de studiu. Dupa aceea, acesta are acces la materialele, materiile si colegii din anul sau de studiu”, a continuat Tudor. 

Materialele vor fi introduse de studenti. 

“Este un pas pe care studentii trebuie sa il inteleaga si sa il  faca. Orice student care are un cont si un profil va putea posta cursuri. Deocamdata cursurile postate pot fi vazute de oricine, dar studentul nu poate posta cursuri decat unde are profil de student”, a punctat acesta.

Deocamdata platforma este realizata pentru trei universitati din Cluj: Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, UTCN si Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca.

“In viitorul apropiat vom mari numarul de universitati disponibile”, dezvaluie Tudor. 

Investitia a fost facuta doar din fonduri proprii. 

“Am avut cheltuieli pentru domeniu, hosting si publicitate. Cat, nu putem zice exact… Deocamdata nu avem un plan de monetizare si nici nu ne-am propus sa avem in viitorul apropiat. Ideea care trebuie sa o inteleaga studentii este aceea ca incercam sa construim o comunitate, o platforma in care studentii se ajuta reciproc pentru a-si mari performantele scolare”, subliniaza acesta. 

Lansarea platformei ar fi trebuit sa aiba loc vineri, 16 ianuarie, insa, din motive tehnice, s-a mutat pentru zilele urmatoare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *