Din oras

Tinerii nevazatori din Cluj sunt deja campioni: au organizat primul turneu international de goalball din Romania

Primul turneu international de goalball din Romania a inceput astazi la Cluj. Elevii Liceului Special pentru Deficienti de Vedere sunt gazdele unei competitii inedite, organizata datorita “incapatanarii” unui antrenor care vrea sa demonstreze ca si tinerii cu deficiente pot ajunge campioni.

Noi jucam torbal de ani buni in scoala, dar goalball-ul e mult mai greu. Prima data, am fost invitati in Budapesta, in urma cu doi ani. Bineintele ca am luat bataie, dar, incet, incet, baietii au inceput sa creasca. Dupa doi ani, am decis sa facem si noi un turneu”, spune Calin Craciun, antrenorul si profesorul de sport al baietilor.

Pentru ca la aceasta competiţie pot sa participe atat jucatori cu deficienţe de vedere cat si jucatorii orbi, este obligatoriu ca toţi tinerii sa poarte ochelari speciali, pentru a asigura o acoperire totala a ochiului. Astfel, toti competitorii pornesc in “lupta” pe picior de egalitate. Iar jocul e unul relativ simplu – jucatorii incerca sa arunce mingea de cauciuc, mult mai grea decat una obisnuita, inspre poarta de noua metri lungime a adversarilor. Balonul e unul special, ce are are incorporate bilute, care suna ca niste clopoţei atunci cand se rostogoleste. Nevazatorii trebuie sa ramana in zona apropiata propriei porţi si pentru aparare si pentru atac si trebuie sa se foloseasca de sunetul clopoţeilor pentru a „vedea” poziția si miscarea mingii.

La competitia sportiva destinata elevilor cu deficiente vizuale cu varsta de pana la 22 de ani, participa 3 echipe de goalball din Polonia, o echipa din Ungaria, o echipa din Ucraina si echipa Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca din Romania.

Echipele din Ungaria si Polonia sunt recunoscute pe plan european pentru rezultatele deosebite obtinute de-a lungul timpului la prestigioase concursuri, goalball-ul fiind un sport indragit si renumit in aceste doua tari, astfel de campionate desfasurandu-se frecvent intre echipele de goalball specifice diferitelor scoli pentru deficienti de vedere din fiecare tara. O spune Kristian Kovacs, capitanul de 17 ani al echipei de la Cluj.

Azi am jucat un singur meci si a fost foarte strans, dar am castigat. Pentru urmatorul nu am emotii, desi o sa jucam cu o echipa foarte puternica. Ne-am antrenat serios pentru acest turneu. Inainte de competitii, facem antrenamente zilnic timp de doua, trei saptamani”, povesteste el.

Organizarea turneului e meritul exclusiv al antrenorului baietilor. El e cel care se zbate pentru finantarea echipei in fiecare an si cel care inncearca sa ii duca pe elevii sai cat mai sus pe podiumurile internationale.

Pentru ei e o realizare forarte mare. Fac ceva, cineva ii apreciaza pentru munca pe care o depun. Baietii din scoala, toti si-ar dori sa ajunga in echipa, sa stiti”, mai spune antrenorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *