In vizor

Termoficarea se vrea societate pe acțiuni. Între timp, datoriile regiei cresc cu nesimțire

Săptămâna viitoare, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va avea de luat o decizie grea. Conform unui proiect de hotărâre, la următoarea ședință va fi votată transformarea Regiei Autonome de Termoficare în Societatea Comercială Termoficare SA, adică într-o societate pe acțiuni.

Conform raportului atașat la proiectul de hotărâre, societatea ar urma să fie condusă de un Consiliu Administrativ format din Radu Munteanu, Emil Miron, Alexandru Coroian, Mircea Abrudan, Ștefan Szasz și Călin Forna, iar acționarul unic al societății va fi Primăria municipiului Cluj-Napoca

În 2009, Radu Munteanu era rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Declarația de avere de atunci arată că acesta a câștigat peste 163.000 de lei din funcția de rector, la care se adaugă 9.100 de lei de la Regia de Termoficare și 15.000 de lei de la SC Expo Transilvania SA. Așa se face că în 2009, rectorul a câștigat aproape 4.000 de euro lunar.
Emil Miron era considerat în 2014, unul dintre cei mai bogați șefi de regii din oraș. Directorul „două salarii” a încasat în 2013 peste 103.000 de lei de la Colonia Cluj-Napoca Energie, o firmă a RAT. În schimb, de la Regia Autonomă de Termoficare a mai primit lunar 8.800 de lei. În același an, regia a spart aproape 20.000 de lei lunar doar pe combustibil.

Alexandru Coroian a câștigat în 2014 13.000 de lei de la primărie, 30.000 de lei de la Cluj Innovation Park, a mai primit 18.000 de lei de la Consiliul Județean Cluj și 2.400 de lei de la RAT și RADP. În schimb, Călin Fornea câștiga în 2017 5.547 de lei lunar.

Asta în timp ce RAT se înfundă în datorii în fiecare an. În 2014, de exemplu, Colonia Cluj-Napoca Energie SRL, firma la care RAT era asociată ca persoană juridică, a avut o cifră de afaceri de 33,4 milioane de lei, profit de 1,7 milioane de lei și datorii de 10,5 milioane de lei. Între timp, primăria a pompat bani sub formă de subvenții, însă degeaba.
În 2015, 8 milioane de euro s-au topit din bugetul local pentru subvențiile la gigacalorie. La fel se întâmplase și în anii precedenți. Între timp, Irina Cociș stătea în frig de mai bine de 10 ani, chiar dacă plătea lunar 200 de lei pe căldură. Și anul trecut am avut parte de subvenții. Cu toate acestea, buzunarele clujenilor au rămas la fel de goale. După ce primăria a virat o dată din buzunarele cetățenilor 30 de milioane de lei, Regia Autonomă a venit și le-a mai luat și ea niște bani, după ce a mărit prețul la gigacalorie.
Aceeași practică o vedem an de an. În schimb, datoriile sunt aceleași. Chiar acum, regia are datorii de peste 19 milioane de lei, din care 11 milioane sunt către furnizori. Raportat la încasările de 32 de milioane de lei anual, regia pierde la fiecare 12 luni, 5 milioane de lei.

PS: Coroian și Forna sunt doi dintre sinecuriștii PDL ai PNL Cluj. Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *