Anchete

Târâș, grăpiș, s-au recepționat lucrările la Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, chiar dacă “se mai necesită mici finisaje”

Cu deosebită mândrie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, în parteneriat cu SC Moldivars IND SRL, ca și antreprenor general, ne anunța în septembrie 2015 ca au dat “startul lucrărilor din cadrul celui mai important Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei/ICHAT”. Predarea obiectivului trebuia făcută pe 28 iunie anul curent, în caz contrar, USAMV ar fi trebuit să returneze aproape 50 de milioane de lei, banii europeni alocați investiției. Nepredarea lucrării este infirmată de către actualul rector al USAMV Cluj, Cornel Cătoi, care susține că, deși clădirea nu este în totalitate finalizată, fiind necesare unele „mici finisaje”, el a recepționat-o în 27 iunie, cu o zi înainte de fatidicul termen. Motiv pentru care, în opinia domniei sale, nu crede că mai există pericolul ca cineva să ceară banii înapoi.

În 2010, Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj, anunța că Universitatea va avea, peste trei ani, un Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, ca urmare a unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 55 de milioane de lei pe care instituţia l-a câştigat.

“Noul institut, proiectat într-o structură desfăşurată pe patru etaje, propune 44 de laboratoare de specialitate dedicate exclusiv cercetării, 13 depozite, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, bibliotecă. Avem grupe de laboratoare de legumicultură, pomicultură, viticultură, floricultură şi laboratore pentru cadastru în domeniul horticol”, a explicat, la vremea respectivă, Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj.

Un an mai târziu, în 2011, aflam, cu mâhnire, că investiția a fost amânată cu un an din cauza unei licitaţii reluate. La vremea respectivă, Călin Vac, managerul de proiect al Institutului de Cercetări Horticole al Transilvaniei, susţinea că USAMV Cluj va finaliza construcţia clădirii până la termenul din luna septembrie a anului 2013 și că Institutul de Cercetări Horticole va fi cel mai modern centru de cercetare din domeniu, urmând să fie dotat şi construit din fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro.

„Firma care a câştigat iniţial licitaţia a înaintat un termen de 12-13 zile pentru proiectul tehnic, un termen foarte ambiţios, iar la semnarea contractului ne-au spus că nu pot face asta şi s-au retras din competiţie. A trebuit repetată procedura în luna mai, iar câştigătorul pentru proiectarea institutului şi sere a fost stabilit în luna iunie. Practic, din 16 iunie am intrat în etapa de a ne apropia de proiect”.

Sunt de reținut următoarele aspecte: proiectarea institutului a fost realizată de compania Bogart contra sumei de 209.000 de lei. „A fost un preţ similar cu cel înaintat de firma care a câştigat prima dată licitaţia”, susținea Călin Vac; și faptul că, în acel an, au fost livrate o parte dintre echipamentele necesare Institutului Horticol, dar şi Băncii de Gene a USAMV.

„Am primit deja echipamentele pentru Banca de Gene care au fost instalate acolo şi care au valoarea de 400.000 de euro. La 1 decembrie trebuie să primim nouă echipamente pentru institut, între care motocultor, tractor, motosăpătoare. În cea de-a treia etapă trebuie să ne fie livrate echipamente pentru institut în valoare de 3 milioane de euro. Grosul echipamentelor va fi livrat până la 1 iunie 2013”, a declarat la acea vreme Călin Vac pentru Ziua de Cluj.

Practic, construcţia clădirii ar fi trebuit să înceapă în aprilie anul următor, iar lucrarea ar fi trebuit finalizată într-un an şi jumătate. „Va fi o lucrare de 6 milioane de euro”, a precizat managerul de proiect al institutului. Cu o zi înainte de această optimistă declarație, Consiliul Local aprobase Planul Urbanistic de Detaliu, ce viza amenajarea Institutului de Cercetări Horticole.

Și ajungem în anul 2015. De doi ani lucrarea ar fi trebuit să fie încheiată și dată în folosință, dar ca orice lucru făcut la Cluj, o firmă dă faliment de cum primește banii, alta se strică imediat ce se apucă de treabă și a treia se pierde în zare cu beneficiul realizat – beneficiarul rămânând cu ochii în soare.

În ianuarie 2015, aflăm de la colegii de la Gazeta de Cluj că un fost consilier județean PSD, Florinel Cuc, a prins, prin intermediul fratelui său, un contract cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca în valoare de peste 7 milioane de lei. No și?

Păi, către finalul anului ce tocmai trecuse, în 30.12.2014, USAMV a atribuit contractul în valoare de 7.089.777 de lei pentru ”Lucrări de construire rămase de executat clădire Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei / ICHAT” firmei Gentilia Construct din Câmpia Turzii, societatea lui Alexandru Cuc, fratele fostului consilier județean PSD Florinel Cuc. La această societate mai deține acțiuni și firma DYNAMIC LOGISTICS CENTER, care este controlată tot de Alexandru Cuc. Deci banii se duceau în marea famiglie a PSD Cluj, de la susținător (ordonator de bani publici și fonduri europene), către susținut – om de afaceri angajat politic. Căci numai așa se pot strica banii din fonduri europene…

Așa că, două luni mai târziu aflăm că Doru Pamfil, fostul rector al USAMV Cluj, nu se prea descurcă cu fondurile europene. Tocmai ce rezilia, a doua oară, contractul pe fonduri europene pentru construcția Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, iar noul termen de finalizare avansat era pentru octombrie 2015. Iar problema se punea în următorii termeni: dacă fondurile nu erau cheltuite până la finele lui 2015, ele trebuiau returnate. Investiția primise fonduri de la Guvernul României, dar și fonduri europene.

”Proiectul este în execuție. Avem termenul de predare pe 1 octombrie 2015, iar acum licitația este pe SEAP. Urmează să avem un nou rezultat. Eu sunt o persoană optimistă și sper că până pe 1 octombrie să terminăm lucrările, să ducem proiectul la bun sfârșit. Știți cum e jocul licitațiilor”, a declarat la acea dată, pentru colegii de la Gazeta de Cluj, fostul rector Doru Pamfil.

1 octombrie 2015 a trecut în mod cert. Între timp s-a avansat o nouă dată de predare a obiectivului: 28 iunie 2016. Dată care a trecut. Motiv pentru care am solicitat un punct de vedere din partea noului rector USAMV, Cornel Cătoi.

“Mai sunt niste finisaje. Deocamdată este facută receptia, acum se mai verifica canalizările, mai sunt niste finisaje de retusat. In 27 a fost făcută receptia, atunci a inceput procesul. Au mai dat si pompierii, ce au mai avut de verificat. Dar in 27 iunie a fost receptia, practic, dar cu retusări. Mici…”

I-am prezentat rectorului Cornel Catoi informatiile pe care le avem in posesie, insă dansul a mărturisit ca “era riscul, dacă nu terminam. Dacă nu se făcea receptia si dacă nu … mai este o receptie, dar nu receptie e termenul”.

Intrebat de ce s-a facut receptia, daca lucrarea nu e gata in totalitate, rectorul USAMV a precizat “e receptia facută, a cladirii.  Este a clădirii. Si sigur  că se mai pun aparate, se mai retusează cate o priză. Dumneavoastră acasă nu mai aveti niciun bec de schimbat, nu mai aveti nimic de facut? Este receptia făcuta, clădirea este gata, se mai monteaza aparate, mai este de lucru pe afară, chestii care nu tin neaparat de proiectul finantat, ci sunt lucrări curente, de amenajare peisagistica. Se lucrează. Lucrarea este, sigur, in garantie”

Pe scurt, problema majoră pe care o invoca Cornel Cătoi in ceea ce priveste intarzierile si tărăgănarea lucrarilor este firma Construdava, “o asociere de mai multi, care au intrat in insolventa. Suntem in proces cu ei,  probabil vor mai fi si alte procese, n-au terminat lucrarile, ni le-au facut prost, si intr-adevar, alte firme, pe urmă, au evitat sau nu li s-a parut o afacere să vină si să continue lucrările, pană cand s-a gasit o alta firmă care a licitat, s-a semnat contractul, de la capăt.”

Activitatea de cercetare va incepe spre sfarsitul lunii septembrie, cand se va face inaugurarea oficiala, desi unele procese se pot desfăsura si mai devreme.

In ceea ce priveste posibilitatea de a se cere returnarea banilor, rectorul USAMV punctează: “Eu nu cred asa ceva, că pot să se ceara inapoi. Nu au de ce sa-i ceara inapoi pentru ca lucrarile si rambursarile pe etapele de construire se… raportarile au fost aprobate de ANCSI; am primit si rambursare pentru marea majoritate a sumelor investite, astfel incat eu nu vad ce s-ar putea intampla ca sa nu accepte raportul final”.

Atunci cand l-am intrebat pe domnul Cătoi dacă si juristul USAMV ii sustine părerea si credinta, acesta s-a arătat usor iritat, sustinand că nu vorbeste in nume personal. “Vorbiti cu rectorul universitătii, stiti? Nu imi permit să dau pareri personale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *