Editorial

Țăranii își vor plânge porcii din bătătură din cauza celor care le administrează, cu nepăsare și indolență, banii din taxe și impozite

Acum mai bine de o lună, într-o discuție pe NCN cu directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, am aflat cât de agresivă este pesta porcină africană. Citez, aproximativ, cu privire la agresivitatea virusului, faptul că este suficient ca un porc mistreț purtător să muște niște știuleți ca întrega recoltă să fie compromisă. Tot atunci am discutat despre măsurile de prevenție – acum mai bine de o lună!

Despre praguri cu dezinfectant, despre interzicerea vizitelor inter-gospodării, despre supravegherea drumurilor, despre verificarea șeptelului care poate fi afectat, a calității hranei porcilor șamd.

Și tot atunci am aflat că singurul tratament la pesta porcină africană este omorârea și incinerarea tuturor porcilor din zona în care se confirmă chiar și existența unui singur caz. Nu îngroparea cadavrelor – așa cum se discută deja în unele județe gata afectate și unde se fac sacrificii în masă -, dintr-un motiv evident: posibila compromitere a pânzei freatice de apă.

După mai bine de o lună de la acea discuție, a fost nevoie ca cei de la DSVSA Cluj să afle, din Ziar de Cluj și de la NCN Cluj, că un porc mort de pestă porcină africană în județul Sălaj a fost plimbat, fără să fie luată nici o măsură de siguranță, prin județul Cluj, pentru ca cei de la Consiliul Județean Cluj, în colaborare cu medici veterinari și DSVSA Cluj, să dea bani pentru a se lua măsuri de prevenție!

Suntem primul județ din țară care ia aceste măsuri – cu asta ne lăudăm, că s-au dat bani pentru a se lua măsurile care trebuiau să fie luate măcar acum mai bine de o lună de când am discutat public că sunt necesare să fie luate aceste măsuri?! Deși despre pesta porcină africană se discută încă de anul trecut, iar desore primul caz semnalat în județe apropiate de al nostru de mai bine de două luni?!

Și asta numai după ce ni s-a plimbat porcul mort de pestă porcină africană prin județ?! Faptă despre care nu s-au informat autoritățile între ele, ci jurnaliștii de la Ziar de Cluj și NCN au informat autoritățile – le-au pus să citească și să privească cu privire la incompetența lor de autorități care zac pe banii contribuabilului pentru ca tot contribuabilul să fie păgubit.

Asta este enervant la autorități: reactivitatea, nu pro-activitatea.

Se iau măsuri de prevenție după ce se întrunesc toate premisele declanșării dezastrului. Apoi se ridică, neputincios, din umeri: am luat măsuri, suntem primii din România care am luat măsuri

Ca să vă fie clar: porcul domestic stă în coteţ/fermă, nu umblă creanga. Dacă ia o boală, atunci ea este adusă la el de îngrijitorul său, în apă, în mâncare sau pe picioare, haine șamd. Veterinarii noştri n-au fost în stare să ia minime măsuri de carantină şi 300.000 de porci au Ignatul în august.

Deh, mai bine mai târziu decât niciodată.

Totuși, ca o întrebare de bun simț: directorul DSVSA Sălaj, care se face vinovat de incidentul cu cadavrul de porc purtător de pestă porcină africană, de ce mai este în funcție?

Că e pilă politică?

PS: Acest material nu critică măsurile luate, ci atrage atenția asupra întârzierii cu care au fost luate. Critică indolența celor care au pretenția că se substituie incompetenței guvernanților, dar acționează incompetent prea târziu și numai cu cuțitul ajuns la os. Practic, doar ce s-au spălat pe mâini de orice responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *