Țara în care nu te plictisești niciodată: astăzi, un episod din Cluj. În mijlocul pandemiei, primarul din Gilău e în concediu, iar vicele umple recipientele de dezinfectant din blocuri și caută firmă care să spele străzile

Abrambureala și uneltirile politice tipice României lovesc din plin și județul Cluj. În mijloc de pandemie, în comuna Gilău primarul a plecat în concediu, iar viceprimarul își bate capul cum să facă dezinfecția străzilor. Da, nu au reușit încă să o facă! Au apucat să se ocupe doar de dezinfecția blocurilor. Nu s-au gândit că trebuie dezinfectate și străzile. Adversarii politici spun că ar fi vorba de fapt despre niște răfuieli politice și că primarul nu ar mai fi vrut ca aceeași firmă să se ocupe și de spălarea străzilor. Vicele afirmă că nu este vorba despre așa ceva și că au contractat firma pentru o singură tură de dezinfecție a blocurilor. De ce doar atât? Pentru că nimeni nu le-a spus dacă este nevoie de mai multe runde sau de una singură și au procedat cum au considerat că este bine. Așa stând lucrurile, viceprimarul caută o soluție în timp ce umblă din bloc în bloc să umple recipientele cu dezinfectant și să facă verificări.

Personajele principale ale acestei povești care este cât se poate de reală deși pare o piesă de teatru absurd sunt Dumitru Sfârlea, primarul PSD al comunei Gilău, Okos Carol, viceprimarul UDMR al aceleiași comune și tabăra USR Gilău, dușmanii celor doi edili șefi. Personajul secundar este DDD Insecto Turda, firma care a făcut dezinfecția spațiilor comune de locuit.

Primăria Gilău a plătit 17.850 lei (TVA inclus) firmei DDD Insecto SRL Turda pentru dezinfecția spațiilor comune de locuit. Au făcut această achiziție publică în urma recomandărilor din ultimele ordonanțe militare. Pentru că nu scrie niciunde de câte ori trebuie repetată acțiunea, administrația publică locală a considerat că o dată este de ajuns.

Surpriză însă! După dezinfecția blocurilor, a mai venit o recomandare din partea autorităților de sus: spălarea/dezinfectarea străzilor. În acest moment, primarul și viceprimarul și-au dat căciula pe spate și au început să se scarpine în cap. Mai mult vicele pentru că primarul a plecat în concediu. Și-au dat seama că firma din Turda nu poate face și spălarea străzilor, deci trebuie alt contract, cu altă firmă.

„Noi am făcut un contract pentru o singură dezinfecție. Nicăieri nu scrie, în nicio legislație din România, că această dezinfecție trebuie repetată. Scrie în lege că se va repeta la nevoie. Noi această nevoie încă nu am identificat-o pentru că nimeni nu ne-a spus dacă este nevoie de dezinfecție săptămânal așa cum face domnul Boc în Cluj sau din două în două săptămâni sau o dată pe lună. Practic nu s-a demonstrat cât este permanența acestei substanțe active, a clorului de 12,1% pe aceste suprafețe. Eu acum vin din spațiile de locuit în comun, am verificat personal absolut toate dozatoarele cu substanță dezinfectantă și le-am umplut pe toate la loc, trei care au fost defecte le-am schimbat. Deci facem toate manoperele pentru care există ordonanțe militare și care intră în atribuțiile noastre”, a declarat vicele Okos Carol.

Dușmanii politici aka USR Gilău spun că de fapt primarul Dumitru Sfârlea s-ar fi sucit și că nu a mai dorit contractul cu firma respectivă. USR-iștii presupun că firma ar fi a unui consilier local. Din cercetările noastre reiese că DDD Insecto Turda nu este a niciunui consilier local din Gilău.

„Firma consilierului PSD ar fi dezinfectat scările de bloc și atât. Străzile nu au mai apucat să fie dezinfectate pentru că primarul Sfârlea s-a sucit între timp”, au scris USR-iștii, într-o postare pe Facebook.

DDD Insecto SRL Turda a fost înființată în 2015 și îi are asociați și administratori pe Gelu Ilie Borza și Iulia Daniela Borza. În 2018, firma a avut o cifră de afaceri de aproximativ 328.000 lei, profit de peste 143.000 lei și un număr mediu de 4 angajați. DDD Insecto se ocupă, printre altele, și cu deratizarea spațiului public din Turda.

Revenind la episodul spălării străzilor, iată ce mai spune viceprimarul din Gilău:

„Noi am vrut să dezinfectăm toate spațiile publice, drumuri, trotuare și stații de autobuz. Am solicitat oferte de la mai multe societăți comerciale, dar din nefericire aceste valori depășesc așteptările noastre, sunt mai mari decât ne-am așteptat noi. Pentru a dezinfecta eficient orice suprafață betonată sau cu dale, această suprafață trebuie să fie absolut curată. Aceasta înseamnă că trebuie să cureți întâi mecanic, cu lopata, să dai cu peria, apoi cu apă. Altfel eficiența dezinfecției este zero. Din această cauză a apărut în loc de o singură manoperă (dezinfecția) alte trei-patru manopere, care în accepțiunea noastră, nu trebuiau făcute. Atunci, toate acestea au generat niște costuri mari. Mie mi se pare o pradă a banului public”.

Astfel stând lucrurile, conducerea Primăriei Gilău s-a gândit că va face toată treaba pe propriile puteri. Au luat în custodie, de la o firmă privată, o instalație de curățare și pulverizare, au încercat să o folosească ieri și alaltăieri, dar și-au dat seama că este complet ineficientă pentru că avea o capacitate mult prea mică.

Aici intervin din nou USR-iștii care au remarcat că „am văzut că firma care a făcut inițial dezinfecția a fost înlocuită. În pozele postate pe Facebook de Primăria Gilău, apare altă mașină și alt echipament”. Cel mai probabil, fac referire la echipamentul luat în custodie.

Conducerea comunei s-a lăsat păgubașă și a realizat că totuși trebuie făcută o achiziție publică pentru curățarea străzilor. Încă nu au publicat anunțul, deși acea dezinfectare a străzilor ar trebui făcută cât mai rapid. Azi mâine se încheie perioada de urgență dacă se vor mișca în același ritm greoi.

„Sunt în stadiul de a-l informa pe domnul primar care se va întoarce luni din concediu. Se va lua decizia în regim de urgență. Într-o săptămână măsurăm toate străzile și trotuarele din comună pentru că dacă dau cuiva o achiziție publică trebuie să știu la metru pătrat ce spală, ce curăță, ce dezinfectează. Prefer să fac un lucru mai încet, dar să fie făcut cum trebuie”, a mai spus Okos Carol.

Edilul șef al comunei se teme și să nu îi vină Curtea de Conturi pe cap dacă face ceva greșit.

„Eu am foarte multe străzi care aparțin de Someșul Cald, Someșul Rece care nu sunt asfaltate. Acolo este total contraindicat să facem dezinfecție. Atunci va apărea reversul medaliei: de ce în Gilău s-a făcut dezinfecție și acolo nu? Mai mult, avem două drumuri naționale și un drum județean care traversează comuna. Nu sunt ale noastre și nu putem face nicio investiție pe ele, decât cel mult pe trotuare. După ce trece pandemia, riscăm să vină Curtea de Conturi și să ne întrebe de ce am făcut lucrări pe un drum care nu ne aparține”, a afirmat viceprimarul din GIlău.

Mai în glumă mai în serios, USR-iștii îi sugerează lui Dumitru Sfârlea să trimită șoferul Primăriei la curățat străzile.

„Dacă tot a scos Primaria încă un post de șofer la concurs (al câtelea șofer?), propunem să-l trimită să curețe străzile. Primăria deține o mașină profi pentru curățenie stradală care nu a fost ieftină deloc”, au mai scris adversarii politici ai conducerii comunei.

Dacă lăsăm la o parte comicul faptelor, această problemă și dușmănie politică la nivel micro este o mostră clară a situației la nivel macro. Așa ca în Gilău este toată România!

sursa foto: Facebook Primaria Gilau

Adauga comentariu