Din oras

Tanar cu sindrom Down din Cluj, campion la Special Olympics

Campioni nu sunt doar cei care ating performante deosebite, ci si cei care incearca din toate puterile lor sa isi depaseasca limitele. La cei 26 de ani pe care ii are, Mihai a reusit deja sa poarte la gat medalia de aur. S-a nascut cu sindromul Down, dar fost campion la inot, in aceasta vara, la Jocurile Europene de vara Special Olympics 2014, care s-au desfasurat  la Antverp, Belgia.

“Mult timp a participat la etape judetene, nationale. Sigur ca Special Olympics e un alt tip de manifestare; acolo se promoveaza sportul pentru wealness-ul general. A fost o ocazie sa reluam inotul, care a fost intotdeauna un hobby si o placere, si sa-l transformam in ceva competitiv. Am adus acasa aurul”, spune Cristina Felea, mama baiatului.

Destinul lui Mihai Arsenie este strans legat de eforturile depuse de mama acestuia, Cristina Felea, care desi este conferentiar la Facultatea de Litere si preda engleza la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, si-a dedicat toate energiile pentru a-i face viata cat mai fericita singurul ei copil. L-a inscris la gradinita, la scoala generala si la liceu in regim normal. Mihai a sustinut examenele de capacitate si de bacalaureat fara sa fie favorizat in vreun fel. Mama lui s-a organizat atat de bine incat a reusit sa ii ofere o viata cat se poate de apropiata de cea a colegilor lui.

“Am avut ani mai cruzi din punct de vedere financiar; am mai tradus, am mai dat ore. Dar am reusit sa ne organizam si sa ne descurcam. Dupa ce Mihai a terminat scoala, am reusit sa recuperez si sa ma asez putin in cariera, fie si doar ca sa am o pensie decenta”, zambeste ea.

S-a luptat sa-i ofere fiului ei o viata decenta, normala. Sa-l ajute si sa-l invete sa fie cat mai independent.  De mai bine de un an, Mihai e indragostit. A cunoscut o tanara din Targu-Mures la o tabara de Special Olympics in Azuga.

“In fiecare zi se suna, la aceeasi ora. S-au vazut in primavara, iar cat de curand o sa organizam sa ii ajutam sa se intalneasca intr-un sfarsit de saptamana”, povesteste mama baiatului.

Daca nu avem incredere in noi, nici in ei nu vom avea incredere”, spune ea. Cristina Felea crede ca ce proiectezi asupra copilului tau o sa se intample.

“Daca lasam optiunile deschise si macar crestem probabilitatea, cred ca si sansele lor cresc o data cu increderea pe care le-o oferim”, incheie ea.

Intr-o comunicare cu caracter stiintific, mama lui Mihai Arsenie, Cristina Felea, a sintetizat problemele cu care s-a confruntat si se confrunta o mama care are un copil cu aceasta afectiune genetica dar si bucuriile consecutive unor “victorii de etapa” in drumul sinuos al educarii societatii in mentalitatea sanatoasa ca o persoana diferita nu trebuie nici izolata, nici tolerata, ci acceptata si integrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *