Justitie

Vlad Nistor de la Coinflux rămâne arestat în SUA. Autoritățile au stabilit data începerii procesului. Detalii despre conturile înghețate ale firmei

Clujean Vlad Călin Nistor a intrat în a zecea lună de arest preventiv. Prima lună și-a petrecut-o în arest la București, iar mai apoi a fost extrădat în Statele Unite ale Americii, unde a rămas sub aceeași măsură. Sursele Ziar de Cluj susțin că părinții acestuia cheltuiesc sume considerabile pe avocați americani, însă procesul lui Vlad va începe doar anul viitor. Potrivit atuorităților din SUA, procurorul de caz din Kentucky a decis trimiterea în judecată a lui Nistor și a celorlați 14 români. Dosarul ajunge în instanță în februarie 2020, iar între timp conturile firmei lui Vlad Nistori, Coinflux SRL, sunt înghețate. Partenera acestuia a încercat în Lituania să obțină ridicarea sechestrului pentru a înapoia sumele de bani care aparțin celor care au tranzacționat pe platforma Coinflux, însă instanța de acolo a decis că se impune prelungirea măsurii sechestrului, ca măsură de precauție. 

Începând cu primele zile de după perchezițiile DIICOT România, în colaborare cu United States Secret Services, compania lui Vlad Nistor și-a încetat activitatea. Pe site-ul oficial al firmei Coinflux SRL există un mesaj care atestă acest aspect: „Trading disabled, bank account frozen”. 

Conducerea firmei a făcut mai multe precizări cu privire la situația anchetei din SUA și demersurile efectuate în vederea ridicării sechestrului de pe conturile Coinflux SRL. 

„In legatura cu situatia fondurilor in EUR detinute de catre clienti in portofelele CoinFlux, precum si a fondurilor retrase si neprocesate, va aducem la cunostinta urmatoarele:

Am primit raspunsul de la Tribunalul din Vilnius, Lituania referitor la decizia de blocare a conturilor CoinFlux. Procurorul a solicitat catre Curte prelungirea restrictiei asupra conturilor CoinFlux. A considerat ca baza pentru aceasta restrictie nu a disparut. Curtea a fost de acord cu propunerea procurorului si a prelungit termenul cu inca 3 luni pana la data de 17 Septembrie 2019. Decizia Curtii a fost determinata si de cererea autoritatilor din SUA.
Dupa cum v-am informat si in comunicatul precedent, procesul din SUA a fost stabilit in data de 4 Februarie 2020. De asemenea exista posibilitatea de a fi amanat din nou.
In momentul de fata continuam discutiile cu avocatii din Lituania pentru a stabili ce actiuni am mai putea intrepinde pentru a debloca fondurile din Mistertango si ce actiuni ati putea intreprinde voi ca si clienti pentru recuperarea fondurilor. De indata ce luam o decizie in acest sens revenim cu informatii”, se arată în cea mai recentă informare a Coinflux SRL. 

 

Vlad Nistor a fost săltat de procurorii, fiind suspect într-un dosar de înșelăciune, spălare de bani și grup infracțional organizat.

Povestea dosarului care a explodat la Cluj și București, în decembrie 2018, pornește din Kentucky. Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a construit un rechizitoriu împotriva unor români care au comis mai multe infracțiuni pe teritoriul SUA. Potrivit surselor, românii mergeau în SUA și foloseau diferite metode de înșelăciune pentru a obține acces la conturile americanilor.

Două dintre aceste metode se derulau online prin sistemul ”phishing” sau prin diferite anunțuri de vânzare a unor bunuri fictive (via Ebay sau prin platforme online). Spre exemplu, românii trimiteau mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instantanee sau numere de telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau era informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic era indicată o adresă de web care conține o clonă a site-ului unei instituții financiare sau de trading.

Ancheta americanilor a redus cercetările asupra unui cerc restrâns de suspecți: 14 români din Constanța, București și alte județe apropiate acestora. 

Mergând pe firul ”follow the money”(urmărește banii), procurorii americani au descoperit că dintre acești suspecți, câțiva au folosit sumele de bani obținute din phishing pentru a face tranzacții cu criptomonede prin intermediul platformei deținută de clujeanul Vlad Nistor, CoinFlux. 

Suspiciunile americanilor erau că Vlad Nistor a coordonat acest grup infracțional, însă aceste acuzații sunt probate (momentan) doar prin câteva conversații purate de Vlad Nistor și anumiți membrii ai grupului, prin aplicația Telegram (n.red Telegram – aplicație pentru telefoane, o platformă de mesagerie, creată de Nikolai şi Pavel Durov, frații care se află în spatele celei mai mari reţele de socializare din Rusia, VK). Însă, conversațiile respective ar reprezenta în realitate o consultanță dată de Vlad Nistor către infractorii români, pe care îi considera potențiali clienți. 

Activitatea infracțională derulată de grupul de români s-a petrecut în perioada anilor 2014 – 2015, când Vlad Nistor abia își lansase platforma de trading cu criptomonede, Coinflux. 

Citește și: Cum a ajuns SUA să-l ancheteze pe Vlad Nistor. Un grup de 14 români furau bani din conturile cetățenilor americani (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *