In vizor

Viorel Federiga, șeful Căpităniei Dej, reacție după restricțiile de pe Tarnița și Beliș

Guvernul României a adoptat un proiect care vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița, din județul Cluj. Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, în ultimele luni s-a insistat din partea politicienilor clujeni și a prefectului pentru ca pe cele două lacuri, Tarnița și Beliș, să fie interzisă navigația cu ambarcațiuni care folosesc motoare cu combustie.

“Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județ, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la hotărârea guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României. În urma acesteia a fost interzisă navigația pe cele două lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice. În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române”, a transmis conducerea Ministerul Transporturilor.

Contactat telefonic, șeful Căpeteniei Dej – Viorel Federiga susține că măsura luată de Guvern nu face altceva decât să îi oblige pe cei care vor să navigheze pe tarnița să folosească motoare electrice. Potrivit acestuia, în următoarea perioadă cei de la Consiliul Județean Cluj vor fi nevoiți să vină cu un proiect de hotărâre pentru a administra lacurile Beliș și Tarnița, cât și pentru a nominaliza în ”curtea” cui pică verificarea respectării noilor dispoziții. 

„Nu cred că va fi afectat nimeni. Propunerea a venit din partea societății civile și a Prefecturii Cluj. Persoanele care au ambarcațiuni pe Tarnița și Fântânele (Beliș) se vor orienta să își cumpere motoare electriice. Toată răspunderea și controlul se află în sarcin autorităților locale. Consiliul Județean Cluj va elibera o hotărâre pentru a reglementa decizia luată de Guvern. Într-adevăr, până acum majoritatea foloseau motoare cu combustie internă, lucru care nu o să mai fie permis. Aceeași măsură s-a luat și la Colibița. Singura diferență e că acolo lacul a fost întăbulat de către Apele Române, Fântânele și Tarnița sunt în continuare în responsabilitatea autorităților locale. 

Din punctul nostru de vedere, dacă ni se solicită sprijin îl acordăm cu tot ce ține de formarea administrației pentru cele două lacuri și reglementările privind navigația”, arată căpitanul de port, Viorel Federiga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *