Din oras

Vânător de nesimțire: un șofer a blocat accesul copiilor cu deficiențe neuromotorii la o sedință de terapie gratuită

Din cauza modului în care s-au obișnuit să parcheze unii dintre conducătorii auto, copiii cu deficiențe neuromotorii nu au reușit să beneficieze astăzi de o ultimă ședință de terapie. Poarta de acces în curtea unde își desfășoară activitatea Asociația Dog Assist, de pe strada Măceșului, a fost blocată parțial de un conducător auto care a parcat pe trotuar. Iar din această cauză, terapeuții si cainii de terapie, care trebuiau transportați corespunzător, nu au putut iesi din curte cu masina pentru a participa la activitățile terapeutice destinate copiilor cu deficiențe neuromotorii, care au loc la Grădinița Malteză.

”Nu sunt foarte multe lucruri de spus, decât faptul că am așteptat ca șoferul să-și ia mașina din fața porții, nu am vrut să chem Poliția, pentru că i-ar fi ridicat autoturismul și i-aș fi creat o neplăcere. Cel mai trist este, până la urmă, pentru copii. Ei nu mai au posibilitatea să-l întâlnească pe Bes până la toamnă pentru că intră în vacanță. Și o parte dintre copii sunt din Centre de plasament, dar din păcate, la noi fiecare parchează cum apucă”, a declarat George Mosoia, președintele Asociației Dog Assist.

„Din nefericire astăzi nu reușim să ajungem la ședințele de terapie de la Gradinita Malteza.

 Am așteptat mai bine de 2 ore sa ni se elibereze poarta.

Cel mai trist este că era ultima ședință înainte de vacanță. Nici nu discutam despre faptul că este trotuarul blocat. Îl las pe cel care a blocat sa se gândească daca a deranjat sau nu, pentru că la întâlnirea noastră nu era sigur.

Dragi copii,
Vacanță plăcută cu cât mai multe aventuri și prieteni noi!
Bes abia așteaptă să vă revadă după vacanța! Și el s-a pregătit!”

 

Am discutat cu George Moșoia, care ne-a împărtășit câteva informații cu privire la activitățile terapeutice destinate copiilor cu deficiențe neuromotorii:

”În cadrul ședinței se face recuperare. În funcție de ședințele pe care le fac acești copii, ei se recuperează mai repede sau mai puțin repede. Iar motivația pe care o dă câinele este și mai importantă, pentru că ei fac toate lucrurile pe care le propune terapeutul pentru că le place să le facă împreună cu câinele și atunci se frustrează mult mai greu. Dacă pentru noi este ușor să pășim, pentru ei nu este. Dacă pentru noi este ușor să rostim un cuvânt, pentru ei nu este. Și în momentul în care au câinele, fac tot împreună cu Bes și fac toate lucrurile astea cu drag, din proprie dorință. Adică vine din interiorul lor dorința de a face acest lucru. 

Numele câinelui cu care facem ședințele de terapie pentru copii este Bes. Este câinele cu cele mai multe ședințe de terapie din țară, este unul dintre cei doi câini care au primit acces în spitale la noi în țară și este ziua lui peste două săptămâni. Este un câine pentru care copiii, de atâta drag pentru el, au compus un cântecel cu șapte strofe, chiar cei de la Grădinița Malteză. E un câine pentru care copiii numără zilele până când îi vizitează Bes. Iar asta ca să înțelegeți motivația pe care o au copiii”.

George Mosoia face terapie cu copiii de 4 ani. Durata ședințelor variază, iar ședințele pot fi individuale sau de grup. Astfel, durata unei ședințe poate dura de la 30 de minute până la 1 oră și jumătate. 

Asociația Dog Assist este implicată în coordonarea diverselor activități care să contribuie la dezvoltarea din punct de vedere psiho-emoțional, cognitiv, social, educațional, cultural și ecologic a cât mai multor beneficiari prin intervenții asistate de animale (terapie și activități asistate de animale).

Terapia asistată de animale (TAA) este o intervenție orientată înspre un scop, în cadrul căreia un animal ce îndeplinește criterii specifice este o parte integrantă a procesului terapeutic. TAA este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Pe baza planului de intervenție întocmit anterior, în cadrul ședințelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal, consonante cu scopurile terapeutice stabilite. Un animal de terapie este un animal care, în prealabil, a fost evaluat, pregătit și certificat, având rolul de a facilita relația dintre beneficiar și terapeut.

 

 

 

 

sursa foto: George Mosoia/Facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *