Diete

Vanata – marul dragostei

Fruct al plantei erbacee anuale (Solanum melongena), din familia solanaceelor, vanata sau patlageaua vanata este originara din sud-estul Indiei, de unde a fost adusa in Europa in secolul al XV-lea. Maurii au introdus vinetele in Spania, de unde au ajuns si in America. Spaniolii numeau vinetele “berengenas”, insemnand  “marul dragostei”, in timp ce alti europeni le numeau “mala insane”, adica “marul nebun”, deoarece se credea ca induc nebunia.

 

 

Vanata are multe varietati, diferite prin forma si culoare: ovoidale, groase si rotunjoare, alungita si curbata, de culoare violet intens, violet de nalba sau chiar alba. Semintele, continute in pulpa, sunt cu atat mai numeroase cu cat este mai matur fructul. Vanata este saraca in calorii, diuretica si folositoare pentru buna functionare a ficatului. O cura de vinete va hidrateaza si va purifica organismul.

 

 

Cand se culege, trebuie sa fie bine coapta, deoarece inainte de maturitate contine solalina, substanta toxica (intalnita si la cartofi, in germeni si partile verzi). Frunzele sunt toxice. Solanina este in mare parte distrusa prin fierbere. Unii cercetatori afirma ca ar contine si substanta toxica numita belandona. De aceea se solicita prudenta in folosirea ei.

 

 

Continut

Vanata (mai ales coaja contine):

–    apa in procent de peste 90 %;
–    fibre alimentare, in cantitate moderata;
–    saruri minerale, cum sunt cele de potasiu (bun pentru stimularea inimii), magneziu (lupta contra stresului), de fosfor si de calciu (pentru intarirea sistemului osos);
–    proteine, lipide si glucide;
–    Vitamine, mai ales vitaminele din grupa B si vitaminele A si C.

Capacitatea clorica este foarte mica: 29 kcal./100 g.

 

 

Dietetoterapii

Vanata este putin nutritiva, antianemica, laxativa, diuretica, calmanta. Este un stimulent al ficatului si pancreasului. Este recomandata in anemie, constipatie, scrufuloza, insuficienta urinara, eretism cardiac.

 

 

Ea se recomanda si contra durerilor de masele: se arde vanata pana la carbonizare, se amesteca apoi cu sare (preferabil de mare) si se pune local. Se mai pune acest praf de vanata cu sare pe periuta de dinti si se freaca dintii.

 

 

Vinetele sunt legume indicate si in alimentatia persoanelor care vor sa tina cura de slabire, datorita numarului mic de calorii. Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numara: combaterea insomniei si a starilor de nervozitate. De asemenea este un bun diuretic si bun antiinflamator.

 

 

Frunzele pot fi utilizate numai extern, servind drept cataplasme emoliente in arsuri, calmarea arsurilor de soare, abcese, pecingine, hemoroizi. Pentru a scapa de aceste afectiuni, striviti usor cateva frunze si aplicatile pe locul inflamat. Puneti deasupra un plasture sustinut de un bandaj.

 

 

Doua tratamente minunate:

–    Curatirea ficatului: taiati in cubulete 200 g patlagea vanata, curatata de coaja, si puneti-le intr-o sticla cu gura mai mare, in care aveti un litru de vin alb sec. Lasati la macerat cinci zile, agitand dimineata si sear. Beti cate o lingurita din acest preparat inainte de fiecare dintre cele trei mese principale. Tratamentul continua pana la epuizarea preparatului.

 

 

–    Detoxifiere: puneti intr-o cratita 30 de cubulete din vinete si o jumatate de litru de apa rece. Fierbeti 10 minute, apoi lasati la infuzat inca pe atat. Strecurati. Acest ceai se ia de trei ori pe zi intre mese, timp de trei saptamani. Urmati aceasta cura la fiecare schimbare de anotimp, mai ales ca aceasta leguma este pe locul doi, dupa varza, in prevenirea cancerului

 

 

Preparare

Vinetele, eventual puse in sare pentru a elimina gustul amarui, se consuma coapte la flacara, la tigaie, la gratar, fripte in ulei, in otet, in sare si saramura. Din vinete se pot face multe preparate culinare: salata de vinete coapte, felii prajite cu sos marinat, musaca, impanate cu usturoi si legume, se pun in ghiveci de legume sau in zacusca.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Vinete a la grecque:

Ingrediente: 1 kg vinete, sare, 500 g rosii, 1 lingurita zahar, 2 capatani de usturoi, patrunjel, marar, 1 lamaie, 150 ml ulei de masline, piper.

 

Preparare: Se curata vinetele, se taie felii rotunde. Se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa 10 minute sa se scurga. Feliile de vinete se zvanta de apa, folosindu-se un stergar. Se taie rosiile curatate de pielite in felii rotunde. Se incinge uleiul. Se prajesc vinetele pe ambele parti, apoi se arajjeaza in farfurii. Se prajesc si rosiile, se sareaza, se pipereaza, se adauga verdeata, zaharul si usturoriul. Se lasa pe foc, ca sa se inmoaie usturoiul. Sosul se toarna peste vinete, impartindu-se egal, se presara cu verdeturi si suc de lamaie sau felii de lamaie. Cine prefera caperele poate sa le presare deasupra. Vinetele se servesc reci.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *