In vizor

UTI si Strabag, implicate in dosarul de evaziune fiscala de 30 de milioane de euro

Printre cele 200 de societati suspectate ca ar fi facut evaziune fiscala de 30 de milioane de euro se afla si nume mari, precum UTI sau Strabag, firme care au in derulare zeci de contracte cu statul. In acest dosar au fost retinute azi-noapte 25 de persoane, informeaza Digi 24.

Procurorii şi politistii antifrauda au descins duminica dimineaţa la giganti IT şi firme mari de construcţii. UTI, STRABAG sau Romsys sunt doar trei dintre societaţile vizate de ancheta de proporţii. Acuzatiile sunt grave: evaziune fiscala si spalare de bani.
Peste 200 de firme erau folosite ca paravan. Politistii de la Antifrauda sustin ca suspectii se foloseau de ele tranzactionând astfel sute de milioane de euro. Prejudicul adus statului prin neplata taxelor este, spun procurorii, de peste 30 de milioane de euro.
In jurul firmelor mari erau create societatile-fantoma. Firma-mama incheia contracte fictive de prestari sau achizitii cu aceste firme. Documentele de plata erau intocmite, doar ca banii nu erau niciodata livraţi. Astfel sumele intrau legal in circuit, arata sursa citata.

Societatea Strabag a castigat constructia in concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic-Braşov. Aceeasi companie a construit pentru 5 milioane de euro un pasaj in Oradea si a castigat licitatia de peste 650 de mii de euro pentru construirea cladirii laserului de la Magurele. De asemenea a participat la numeroase licitatii publice din Cluj, castigand-o pe cea care vizeaza reabilitarea podurilor Clujului. In contractul de 6,2 milioane de lei a intrat refacerea unui pod peste Canalul Morii de pe strada Plopilor, podul de pe strada Horea, podurile de pe Oasului, peste Valea Chintaului si cel peste raul Nadas.

Compania UTI a avut contracte de milioane de euro pentru lucrari la pista Aeroportului Iasi, statii noi de epurare in Mehedinti, mdernizarea patinoarului Mihai Flamaropol, mentenanta si echipamente Arena Nationala. Numele companiei apare in dosarul de coruptie al fostului presedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu. Potrivit actelor de la dosar se retine ca, la data de 9 aprilie 2014, inculpatii Davidescu Gabriel Radu, director dezvoltare in cadrul UTI a convenit cu inculpatii Uioreanu Horea Dorin si Petran Ioan (consilier judetean in cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, cate 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca acestia sa initeze si sa voteze favorabil un proiect de hotarare de CJ prin care sa se aprobe infiintarea si tarifarea parcarii pe termen in lung in cadrul Aeroportului International Avram Iancu din Cluj Napoca. Se retine ca, din suma promisa, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel Radu a remis celor doi suma de 10.000 euro, cate 5.000 euro pentru fiecare, se arata in rechizitoriu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *