Justitie

Toma Rus a SCĂPAT de dosarul cu PURTAREA ABUZIVĂ. Jurnalistul Justin Gafiuc, victima acestuia:„Rus este găsit vinovat pentru purtare abuzivă, dar justiția îl obligă doar la prezentarea unor scuze publice!”

Judecătoria Cluj-Napoca a confirmat închiderea dosarului penal în care Toma Rus a fost cercetat pentru purtare abuzivă împotriva jurnalistului Justin Gafiuc, de la publicația Gazeta Sporturilor, care a depus o plângere penală pentru că a fost bătut în august 2019, în incinta stadionului CFR Cluj, la meciul cu Celtic Glasgow. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus clasarea dosarului în raport cu agresiunile stewarzilor, iar ulterior renunțarea la urmărirea penală împotriva fostul șef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj, Toma Rus. Cu toate că s-a reținut săvârșirea infracțiunii, procurorul de caz și prim-procurorul parchetului au decis renunțarea urmăririi penale pentru că „fapta prezintă o gravitate redusă”. Propunerea procurorilor a fost confirmată de instanță și s-a decis ca în 30 de zile de la comunicarea deciziei judecătorești, Toma Rus să iasă public cu scuze la adresa jurnalistului Justin Gafiuc, scăpând de răspunderea penală. 

Reamintim că anul trecut, la începutul lunii august, jurnalistul Justin Gafiuc, de la Gazeta Sporturilor, a fost agresat de stewarzii de la stadionul din Gruia, la finalul partidei CFR Cluj – Celtic Glasgow, scor 1-1. Agresiunea a avut loc la comanda lui Toma Rus, șeful Securității de la campioana României. 

„În timp ce mă aflam în fața intrării către sala conferinței de presă și așteptam sosirea antrenorilor, corespondam pe telefon pentru culegerea câtorva informații despre starea unui suporter scoțian, care se prăbușise înainte de partidă și fusese preluat de echipajul de pe ambulanță. Butonam pe telefon, moment în care m-am trezit lângă mine cu Toma Rus, șeful Securității de la clubul ardelean. Cu o atitudine provocatoare, mi-a cerut pe un ton ridicat să părăsesc imediat zona și să mă refugiez în sala conferinței, fiindcă în fața clădirii, la scări, nu e permis accesul media. O enormitate, căci acolo, chiar la intrarea în clădire, jurnaliștii îi așteaptă deseori pe actorii de pe gazon pentru declarații la zona mixtă. I-am solicitat cu respect lui Rus să-mi motiveze interdicția apărută brusc, iar în locul unui răspuns civilizat a dat drumul unor reacții de peșteră. M-a apucat cu forță de brațe, a început să mă bruscheze cu agresivitate, să mă împingă și să-mi adreseze înjurături imposibil de reprodus. Instant, le-a făcut semn câtorva stewarzi să intervină și să mă evacueze din stadion! Oamenii s-au conformat, patru indivizi cu veste galbene m-au imobilizat și au început să mă târască efectiv spre poarta arenei, în timp ce strigam să mă elibereze. În meleul format, mi-au altoit și vreo doi pumni pe dedesubt, mi-au rupt cămașa, totul desfășurîndu-se sub privirile și coordonarea lui Toma Rus și a adjunctului său, un tip cu părul scurt, alb”, a relatat atunci jurnalistul GSP. 

Atenție! Imagini cu impact emoțional!

 

Citește și: Toma Rus, seful securitatii clubului CFR Cluj, l-a lovit si injurat pe cunoscutul jurnalist GSP Justin Gafiuc

Vezi și: Toma Rus, între dosar penal și procesul cu IPJ Cluj. Șeful securității CFR Cluj face naveta între Parchet și Judecătoria Cluj-Napoca

Dosar închis în schimbul scuzelor publice

La un an de la eveniment, Judecătoria Cluj-Napoca a confirmat soluția de clasare: 

„În temeiul art. 318 alin. (10)-(16) din C.p.p., Admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin ordonanţa din data de 21.02.2020, emisă în dosarul nr. 5573/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în cauza având ca obiect săvârşirea de către suspectul RUS TOMA VASILE a infracţiunii de purtare abuzivă, prev. de art. 296 alin. 2 rap. la art. 193 alin. 1 C.p., persoana vătămată fiind GAFIUC JUSTIN PAUL. Constată că, în temeiul art. 318 alin. 6 lit. b) C.p.p., suspectul RUS TOMA VASILE are obligaţia de a-şi cere public scuze persoanei vătămate GAFIUC JUSTIN PAUL, în termen de o lună de la comunicarea soluţiei de confirmare a ordonanței. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Admite, în parte, cererea subsidiară a persoanei vătămate, de obligare a suspectului la plata cheltuielilor judiciare. În temeiul art. 276 alin. 1 şi 6 C.p.p., obligă suspectul la plata către persoana vătămată a sumei de 70,3 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă”, se arată în soluția dată de instanță. 

Contactat telefonic, jurnalistul Gafiuc, victima lui Toma Rus, susține că renunțarea la urmărirea penală din dosarul său nu face decât să contribuie la „prăbușirea încrederii în justiția română”. 

„Este o decizie dezamăgitoare și rușinoasă pentru sistemul de justiție. E un episod care-mi lasă un gust amar și-mi ridică mari semne de întrebare în legătură cu oamenii care sunt chemați să facă dreptate, respectiv procurorii și judecătorii. Numele Pavel Fadei, Mirel Toader, procurori la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, și Alexandru Tiliciu, judecător, îmi vor aprinde de acum înainte un beculeț roșu de îndoială de fiecare dată când numele lor vor mai apărea în spațiul public în diferite dosare. Modul în care a fost instrumentat și interpretat acest dosar e pentru mine un indicator personal vizavi de prăbușirea încrederii în justiția română, capitol la care, spun studiile europene, suntem la retrogradare în topul continentului. Îmi pot închipui cam cum stau lucrurile în dosare cu adevărat grele și importante! Trăiesc cu sentimentul că judecătorul nici măcar nu s-a obosit să urmărească imaginile video ale incidentului, înghițind pe nemestecate firimiturile aruncate pe podea de procurori spre a valida un verdict bizar, ca să nu-l numesc penibil. Trioul caraghios Fadei – Toader – Tiliciu se poate felicita că a mai pus o cărămidă la statuia unui individ cu potențial infracțional, precum Toma Rus, ale cărui cauționări în lanț pe spețe dintr-un vast registru penal ajung să-l transforme în noua Maica Tereza. Să reținem: Rus este găsit vinovat pentru purtare abuzivă, sancționată de Codul Penal cu amendă sau închisoare de la 4 luni la 2 ani și 8 luni închisoare, dar justiția, prevalându-se comod de o portiță legală, îl obligă doar la prezentarea unor scuze publice. E ca o mângâiere pe creștetul unei păpuși Chucky, căreia binomul Parchet – Judecătorie i-a oferit generos încă un motiv să râdă probabil cu lacrimi, în fața oglinzii, chiar de mândrii săi salvatori ridicoli. Îmi poate însă răpi oare cineva dreptul de a suspecta că, de fapt, Rus, prin prisma funcțiilor sale trecute și prin accesul la un moment dat la sensibile informații de culise, ar putea fi depozitarul cinic ale unor secrete care-i permit să joace la infinit țonțoriul pe coperțile Codului Penal, cu o atitudine arogantă și sfidătoare față de cetate?!”, a declarat pentru Ziar de Cluj, jurnalistul Gafiuc. 

În motivarea deciziei judecătorești, magistratul Tilici prezintă argumente care depășesc latura logică: găsești elemente că o persoană a săvârșit o infracțiune de violență și constați că e suficient să accepți propunerea fostului șef al BCCO, care a fost audiat și le-a spus organelor de cercetare penală că este dispus să își ceară scuze. 

„Față de criteriile aprecierii interesului public în urmărirea fapte reglementată de articolul 318, judecătorul reține că ordonanța procurorului este temeinică, fapta prezentând o gravitate redusă, date fiind următoarele:

– modul de comitere a faptei (o singură acțiune de împingere a persoanei vătămate, cu ambele brațe);

– zona vizată (umărul drept);

împrejurarea că suspectul nu și-a premeditat fapta (un meci de fotbal în cadrul unei competiții internaționale, cu participarea unui număr mare de persoane, fapt care conducea la exigențe sporite de securitate);

– urmările acesteia (suferințe fizice de mică intensitate, fără leziuni traumatice).

În continuare, contrar susținerilor persoanei vătămate, judecătorul nu poate deduce indicii ale unui comportament necorespunzător în societate al suspectului din împrejurarea că acesta ar mai fi fost cercetat și în alte dosare, care nu s-au soldat cu soluții de trimitere în judecată sau de renunțare la urmărirea penală, întrucât o astfel de concluzie ar intra în conflict cu dreptul subiectiv al persoanei de a fi prezumată ca nevinovată”, arată magistratul în motivarea deciziei. 

Pe aceeași temă: SRI cere anularea titlului de doctor în cazul lui Toma Rus! Mesaj către Curtea de Apel Cluj: Act lovit de nulitate absolută

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *