PORTRET

Teodora Nicoschi, o reprezentantă a actualei generații de elevi clujeni: „Noi vrem să ne implicăm în cât mai multe proiecte, dar uneori nu suntem lăsați!”

Teodora Nicoschi e o reprezentantă a actualei generații de elevi clujeni; tânăra de 19 ani, elevă pe clasa a XII-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, a câștigat două mandate de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor de la Coregrafie și a fost, timp de un mandat, secretar general al Consiliului Județean al Elevilor. Prin aceste funcții ea a încercat să se manifeste ca un lider al generației sale, implicându-și colegii într-o serie de proiecte menite a le pune în valoare calitățile sau în diverse evenimente caritabile, pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. 

Fire deosebit de energică, Teodora a participat de mică la nenumărate programe la Palatul Copiilor, unde a gustat din toate artele, mai apoi a aprofundat baletul la Liceul de Coregrafie, după care s-a reorientat spre teatru. Ea a absolvit și canto, la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, și cursurile Academiei de Leadership Civic din cadrul FSPAC, a câștigat nenumărate concursuri și olimpiade, a terminat clasa a XI-a cu 10 pe linie, pe scurt, s-a implicat profund în toate activitățile pe care i le-a permis și i le permite vârsta. Generația sa își dorește să se implice în cât mai multe proiecte și activități, însă, uneori, inițiativele tinerilor sunt blocate de unii profesori care le descurajează entuziasmul și dorințele constructive. În prezent, Teodora este reprezentanta elevilor în Consiliul de Administrație al Liceului de Coregrafie, unde încearcă să rezolve problemele colegilor ei și să le susțină năzuințele în fața forului de conducere al școlii. 

De mică, Teodora a gustat din toate artele

Teodora Nicoschi s-a născut în Borșa, județul Maramureș. Părinții ei sunt din Moisei și din Săcel, însă întreaga familie s-a mutat la Cluj de când Teodora avea vârsta de 5 ani:

„Părinții mei au considerat că eu și fratele meu avem mai multe oportunități aici decât la țară și au hotărât să ne mutăm la Cluj!”

De mică, Teodora a fost o fire foarte energică și, pentru că nu își putea consuma întreaga energie doar la grădiniță și acasă, de la 5 ani și jumătate a început să activeze la Palatul Copiilor, unde a participat la foarte multe programe: a făcut canto cu Ștefan Vannai, balet cu Ofelia Suciu, dans modern, desen, pian:

„La 6 ani am avut primul spectacol de balet la Casa de Cultură a Studenților, iar de la 7 ani am început concursurile de canto; am participat la nenumărate spectacole și concursuri pe diferite scene din mai multe județe și am câștigat diverse premii.”

În clasa a V-a, mama Teodorei a hotărât să își dea fiica la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, la secția de coregrafie. Teodora a făcut 4 ani de balet, până la finalul clasei a VIII-a și, în paralel, a continuat să facă și canto și să câștige premii la concursurile de muzică ușoară. A făcut parte și din corul Ad Augusta, alături de care a participat la diferite concerte caritabile care au avut drept scop strângerea de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer.

Împreună cu 3 prietene (Alexandra Viman, Ilinca Băcilă, Raluca Chiorean), Teodora a format și grupul Quattro, cu care, în 2012, s-a calificat la Festivalul Național de Creație și Interpretare „Mamaia Copiilor”. Din clasa a IX-a, Teodora s-a mutat la secția de Arta Actorului a Liceului de Coregrafie, din pasiune pentru teatru și muzică. Între timp, a absolvit și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, secția canto. În clasa a X-a s-a calificat cu trupa Quattro la emisiunea X Factor, unde a participat până în Galele Live.

Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul de Coregrafie și secretar general al Consiliului Județean al Elevilor Cluj

Timp de două mandate, Teodora Nicoschi a fost președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Liceul de Coregrafie:

„Eu datorită doamnei Mariana Pintilie (actuala directoare) m-am implicat în Consiliul Elevilor de la Liceul de Coregrafie. Am câștigat alegerile pe liceu pentru această funcție, la vreo 60 de voturi diferență. Am candidat pentru o mai bună comunicare între elevii și cadrele didactice de la noi din liceu și pentru ca să realizez o serie de proiecte în sprijinul elevilor. Până să ajung eu președinte, în Consiliu se țineau doar ședințe, nu se întâmpla nimic concret. Eu nu am vrut să fiu șef, ci lider – șeful conduce și dă ordine, liderul îi ajută pe ceilalți să crească, prin proiecte. Am avut o echipă foarte frumoasă care m-a ajutat și am început să organizăm diverse activități.”

Primul proiect în care Teodora s-a implicat în calitate de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din liceul ei s-a numit Karaoke, un concurs de muzică jurizat de profesori de canto și de reprezentanți ai elevilor. Un al doilea proiect a constat într-un spectacol de teatru și coregrafie, o inițiativă inedită care a reunit cele două secții ale Liceului Octavian Stroia:

„De când am fost în liceu am mai participat o singură dată la un spectacol de teatru și coregrafie, în rest au fost doar spectacole distincte de coregrafie sau de teatru și atunci mi-am dorit cu colegii mei să facem un spectacol în care să le îmbinăm, și ne-am gândit că Sala Mare a Casei de Cultură a Studenților ar fi locul potrivit. Am gândit din iarnă acest spectacol care a avut loc în primăvara anului 2014.”

În al doilea mandat de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor, Teodora a pus în practică noi proiecte: în decembrie 2014 a organizat un târg de prăjituri, iar jumătate din banii strânși au mers către un proiect caritabil al Consiliului Județean al Elevilor, „Copii pentru copii”; cealaltă jumătate a fost direcționată către un proiect organizat puțin mai târziu, numit „Elevii au talent”, la care au participat aproximativ 200 de elevi și care a fost un real succes, cei mai talentați tineri primind diplome și premii în bani.

Teodora Nicoschi s-a implicat ca voluntară și în proiectele organizate de Consiliul Județean al Elevilor Cluj, unde a candidat, pe clasa a XI-a, și a câștigat, cu unanimitate de voturi, funcția de secretar general:

„În decursul acestui mandat am participat la o mulțime de traininguri pe comunicare, pe leadership și, împreună cu colegii mei din Biroul Executiv, am organizat diferite proiecte cu scopul de a ajuta elevii. Cel mai important a fost «Copii pentru copii», care a însemnat o seară specială, unde au cântat și au spus monologuri elevi din diferite licee, iar banii strânși au fost întrebuințați pentru a ajuta 3 copii de la Liceul de Coregrafie Octavian Stroia și câteva familii defavorizate.

Un alt proiect important a fost «Zilele Elevului Clujean», în cadrul căruia am avut și un concurs de talente la care au participat elevi din aproape toate liceele din Cluj și care au umplut Sala Mare a Casei de Cultură a Studenților. Evenimentul a durat 5 zile și am avut și o competiție sportivă de baschet între licee și un treasure hunt organizat în diferite locații din oraș cu echipe mixte din mai multe școli. În ultima zi am avut gala unde au fost premiați câștigătorii concursurilor organizate, dar și elevii cu cele mai ample CV-uri din Cluj (cei care au participat la traininguri, la olimpiade, la competiții sportive).

Un alt proiect de tradiție al Consiliului Județean al Elevilor Cluj pe care l-am organizat a fost Histrioniada Liceenilor, un festival național de teatru și scurtmetraj, unde am avut 9 trupe de teatru din diferite județe, cu zeci de participanți. Noi singuri am organizat și acest festival, Biroul Executiv împreună cu voluntarii care au fost foarte importanți, fără ei nu am fi putut face nimic.

Pentru toate proiectele noastre este nevoie de foarte mulți bani și e foarte greu să găsim persoane sau instituții care să ne ajute. Ne-am bucura dacă am avea la dispoziție mai multe fonduri pentru a putea face cât mai multe proiecte și pentru a atinge calitatea dorită.”

„Noi vrem să ne implicăm în cât mai multe proiecte, dar uneori nu suntem lăsați”

În cadrul ședințelor săptămânale ale Consiliului Județean al Elevilor Cluj, Teodora Nicoschi a cunoscut mulți elevi animați de dorința de a schimba în bine lucrurile și de a se implica în diferite proiecte culturale, sportive, educaționale sau în acțiuni de voluntariat:

„În decursul anului meu de mandat, mi-am dat seama că există anumite probleme, mai ales în comunicarea dintre elevi și cadrele didactice. Am realizat că nu doar eu sau colegii mei avem probleme cu programa – de exemplu, noi, la Coregrafie, suntem încadrați ca profil real, deși nu facem din clasa a X-a matematică, chimie, fizică, materii care ar trebui să se predea la un profil real. De asemenea, modul de predare al unor profesori este învechit, orele nu sunt suficient de interactive și din acest motiv nu suntem atenți, nu suntem activi la ore. Profesorul nu ne stârnește atenția pentru că vine, predă („își face treaba”) și pleacă!

O problemă foarte importantă pe care am sesizat-o numai în momentul în care am activat în Consiliu a fost că elevii au foarte multe inițiative, dar acestea nu sunt aprobate de profesori, din păcate. Noi vrem să ne implicăm în cât mai multe proiecte, însă uneori nu suntem lăsați, din varii motive. În loc să ne ajute, unii profesori ne îngreunează munca. Elevii vor să facă spectacole, traininguri, seri sociale, acțiuni și sunt descurajați.

Elevii sunt atrași de proiectele unde sunt implicați alți tineri de vârsta lor. Dacă eu, ca elev, sunt implicat într-un anumit proiect ca organizator, automat colegul meu, chiar dintr-o altă clasă, participă și își aduce și alți prieteni, pentru că un eveniment pare mult mai interesant dacă e organizat de un elev, de un om care e la nivelul lui. Noi suntem pe aceeași lungime de undă și acesta este unul dintre motivele pentru care atât de mulți elevi sunt implicați în Consiliul Județean al Elevilor, pentru că astfel li se oferă posibilitatea de a își transforma în realitate inițiativele.”

„Tot ce fac e din pasiune!”

Cu toate că s-a implicat constant în cadrul forurilor reprezentative ale elevilor, atât la nivelul liceului ei, cât și la nivel județean, dar și în multe alte activități extrașcolare, Teodora Nicoschi nu a neglijat nici școala. A terminat clasa a XI-a cu 10 pe linie și a reprezentat liceul său  la Olimpiada Națională de Arta Actorului, unde a câștigat premiul III. Pasionată de tot ceea ce face, a fost implicată și într-o mulțime de spectacole de teatru organizate de profesoara sa de arta actorului, Laura Corpodean:

„În fiecare lună jucăm câte un spectacol. În acest an am avut rolul soției în „Lacuna” de Eugen Ionescu și Doamna Peachum în „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht. Am participat și în acest an la Olimpiada Națională de Arta Actorului. Acum, în clasa a XII-a, mi-am terminat mandatul de secretar județean și de președinte al Consiliului Elevilor din cadrul liceului meu și am candidat și am devenit reprezentanta elevilor în Consiliul de Administrație de la Coregrafie, unde încercăm să rezolvăm problemele celor din școala noastră. Îmi place să organizez tot ce ține de dorințele elevilor și tot ce fac e din pasiune!”, conchide Teodora.

Foto: Teodora Nicoschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *