In vizor

Taxa auto blocată de PSD-ALDE. 1,5 miliarde de euro este țeapa dată de ai lui Dragnea cetățenilor români

Eliminarea timbrului de mediu din legislație a afectat restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Din cauza faptului că regulile de baza ce prevăd ca proprietarii de mașini pot cere banii înapoi pentru vechile taxe auto erau incluse în ordonanța timbrului de mediu, act normativ ce a fost abrogat la data de 1 februarie 2017. Abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a înseamnat nu numai eliminarea timbrului de mediu, ci și a regulilor de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Procedura efectivă de returnare a banilor a fost inclusă, cu rea credință zicem noi, într-un ordin comun al Ministerului Mediului și al Fiscului, însă acesta are valoarea frecției la un picior de lemn din cauza faptului că a fost emis tocmai în baza prevederilor din Ordonanța de Urgență amintită. În loc să comunice acest lucru în clar, guvernanții i-au lăsat pe oameni să-și piardă vremea și banii prin instanțe și la cozi.

Prin urmare, în primăvara acestui an, românii care au câștigat procese cu statul român așteaptau degeaba ca acesta să le restituie banii plătiți ca și taxă auto. În loc să spună care este adevărul, Executivul s-a declarat ca fiind fără soluții și a sistat orice plată în contul celor cărora decisese deja, ca să tragă de timp, că le va restitui taxa încasată ilegal în termen de cinci ani și în tranșe egale.

Abia în vara acestui an, la solicitarea mass media ANAF a răspuns voalat că:

“organele fiscale se află în imposibilitatea restituirii acestora (a taxelor de mediu – n. red.), inclusiv în situația în care restituirea a fost dispusă prin hotărâri judecătorești definitive, devenite executorii, imposibilitate ce derivă, atât din lipsa unor prevederi legele în acest sens, cât și a sursei de finanțare”.

Deci, era nevoie de un nou act normativ privind taxele auto – adică să ne fi spus guvernanții din timp cum stă treaba. Numai că și această comunicare s-a făcut tot cu scopul de a se trage de timp. Motiv pentru care s-a constituit un comitet interinstituțional cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor Publice, Administrației Fondului pentru Mediu și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a se face un proiect de Memorandum privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Memorandumul este cel prin care se propune elaborarea unui act normativ de către Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice, pentru restituirea sumelor respective.

Deci, recapitulare: în vară, după jumătate de an de la constatarea blocajului, se face un Comitet. Acest comitet elaborează un Memorandum prin care propune Guvernului elaborarea unui nou Act Normativ.

Suntem la începutul lui decembrie și aflăm că Guvernul care avea de restituit cam 1,5 miliarde euro, nu o va face în acest an.

Fie Comitetul s-a pierdut pe drum, fie că Memorandumul s-a stricat, fie că nu s-a ajuns la nici o concluzie de Act Normativ, cert este că românii au fost furați.

Din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *