In vizor

Tarnița e mai poluată ca niciodată! Calitatea apei s-a degradat incredibil. Principalii VINOVAȚI, cei ce aruncă DEȘEURI în lac

Calitatea apei din lacul Tarnița s-a înrăutățit dramatic față de anul trecut. În acest moment, calitatea apei e catalogată drept „Moderată”, un prag mai sus de ”Slab”. Conform Știri de Cluj, calitatea apei de la Tarnița era „Bună” în perioada 2014-2017, însă de anul trecut s-a deteriorat brusc. Motivul? Cantitățile incredibile de deșeuri deversate în lac. O spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tișa (ABAST). 

„În condițiile creșterii acțiunilor omului asupra naturii din zona lacului Tarnița, începând cu anul 2018 se observă creșteri ale valorilor medii pentru unii indicatori fizico-chimici”, au anunțat cei de la ABAST, conform sursei citate. 

Cum a fost catalogată apa de la Tarnița în funcție de an: 2010 – moderată, 2011-2012 – bună, 2013 – moderată, 2014-2017 bună, 2018 – moderată. Noutatea o reprezintă situația iminentă în care apa poate să atingă „gradul” de „slab”, o premieră negativă a ultimilor ani. Concret, procesul de purificare al apei va implica mai mulți bani, bani plătiți tot de cetățeni. 

Apa e curată la Tarnița? Omul de rând (din Cluj-Napoca de exemplu) va avea apă curată la robinet cu costuri minime. Ai apă murdară la Tarnița? Omul va avea apă curată la robinet, însă costul purificării apei va fi mult mai ridicat. 

”Captarea apei din lacul Tarniţa în scop potabil este realizată de către SC Compania de Apă Someș SA, care are obligația de a aduce caracteristicile apei brute la caracteristicile apei potabile. Stabilirea caracterului potabil al apei este atributul exclusiv al Direcției de Sănătate Publică. În urma monitorizării calitative a apei, chiar dacă se observă o tendinţă crescătoare a valorilor unor indicatori chimici de calitate, resursa de apă din lacul Tarniţa îşi păstrează carcaterul specific unei ape de suprafaţă utilizate pentru potabilizare”, explică cei de la ABAST.

Așadar, nu skijeturile sunt principala problemă de pe Tarnița. Conform măsurătorilor ABAST, deșeurile aruncate în cantități industriale în lac sunt cele care distrug calitatea apei. Astfel, problema pare să fie aruncată în curtea primăriilor din zonă, în special al primăriei Gilău, cea care trebuie să respecte că oamenii și-au construit legal casele pe marginea lacului și, implicit, nu aruncă deșeurile în lac. 

Între timp, așa cum Ziar de Cluj anunța, Căpitănia Dej și Prefectura Cluj dezbat în aceste zile un nou regulament de funcționare al lacului Tarnița, cu scopul declarat de a reduce poluarea pe lac. Conform legii, administratorul lacului, Hidroelectrica, nu are atribuții în acest sens. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *