Din oras

Student la kinetoterapie, mester in bijuterii medievale

In viata de toate zilele, Bogdan Fratean merge la cursuri si se pregateste pentru meseria de kinetoterapeut. Pasiunea lui este insa perioada medievala, costumele, accesoriile si mai ales luptele. Camera unde sta in chirie la Cluj s-a preschimbat in atelierul in care baiatul mestereste coliere, inele si bratari din os, corn de cerb, tap, cupru si piele.

Pe pagina de Facebook a lui Bogdan se afla la loc de frunte faptul ca face parte din Strajerii Cetatii Bistrita, o asociatie care isi propune reconstituirea istorica a vietii medievale. Tinerii participa la diverse manifestari cu o intreaga scenografie desprinsa din alta lume si uluieste publicul cu demonstratii de lupta medievala. 

“Grupul se zbate spre a oferi publicului larg o cat mai exacta idee a modului de viata de acum 6 veacuri. Incercam, pe cat posibil, reconstituirea exacta a echipamentelor, vesmintelor, tehnicilor de lupta, mestesugurilor lasand la o parte acea imagine de ”medieval” promovata inca de unele trupe din tara, in care orice individ imbracat in piele este cavaler, iar orice fata imbracata intr-o rochie venita parca din basme este o printesa sau o domnita la curte”, se arata pe pagina strajerilor.

Asa s-a si nascut pasiunea studentului pentru realizarea de bijuterii inspirate din perioada cu pricina. 

“Toata ideea a pornit din simplu fapt ca am vrut sa imi fac eu un colier sa am la evenimente medievale. Era un simplu snur de piele cu un colt de corn de tap. Nu a fost greu, dar eram foarte entuziasmat ca am reusit sa fac asta. M-am gandit atunci sa incerc sa fac si pentru altii”, marturiseste Bogdan Fratean. 

Noua indeletnicire a inceput in urma cu doi ani cu bijuterii din piele, os si corn. Mica afacere s-a extins de un an si la prelucrarea cuprului.

 

Au urmat alte coliere, din ce in ce mai complexe si dezvoltate, bratari din piele si cupru, brose, clame de par, lanturi si bratari din zale. Se vand ca painea calda la festivaluri medievale si de pe pagina de Internet a tanarului mestesugar. 

“Se intereseaza de acest gen de accesorii vizitatori la festival sau prieteni sau pur si simplu oameni care trec si le place ce vad si cumpara”, explica el. 

In ceea ce priveste preturile cu care isi vinde creatiile, studentul spune ca “nu sunt mari, tinand cont de cat lucrez la ele”. 

Astfel, cel mai ieftin accesoriu costa 5 lei si cel mai scump se vinde cu 30 de lei. 

Ca un veritabil mestesugar al vremurilor noastre, Bogdan se inspira de la alti mesteri, din imaginatie, dar mai ales din informatii de pe Internet.  

“Imi place istoria medievala si imi plac luptele la nebunie”, dezvaluie el. 

Pe langa toate acestea, baiatul practica pana in urma cu cateva luni voleiul. E student la Kinetoterapie si motricitate speciala la Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

“Acum doar facultatea e pe primul loc. Sunt foarte atras de acest domeniu in care as vrea sa lucrez pe viitor. Vreau sa raman la Cluj”, a mai spus el. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *