Sanatate

Slabire si relaxare

Atunci cand luam decizia de a slabi si de a ne mentine silueta, este preferabil sa ne schimbam si modul de viata, pentru a nu mai repeta greselile care ne-au adus kilogramele in plus. Alimentatia sanatoasa, activitatea sportiva, dar si ritmul de viata marcat de faze de relaxare ajuta la mentinerea unei bune stari de sanatate fizice si mentale.

 

Povara stresului

Poate ca sunteti una dintre acele persoane mereu grabite, traind “cu 100 la ora”, intr-o stare de permanent stres, agitatie si neastampar. Surmenajul fizic si intelectual a devenit ceva banal la inceputul secolului XXI; si totusi atrage dupa sine comportamente care pot da nastere unor tulburari diverse:

 

Tulburari de comportament alimentar

Daca nu aveti timp sa mancati pe indelete la pranz, probabil ca inghititi in viteza un sandvis la birou sau la bufet. Sa nu uitam nici batonul de ciocolata “doldora” de calorii, lipide si glucide simple, pe care l-ati rontait pe negandite, lucrand la computer.

 

Sau poate ca, pentru a mai castiga ceva timp, sariti peste masa de pranz. Drept urmare, la sfarsitul programului de lucru dati iama prin patiserii ori, daca sunteti prea grabit, o data ajuns acasa va indopati cu biscuiti aperitivi in vreme ce preparati cina. Sau rontaiti toata ziua alimente dulci si grase (bomboane, biscuiti, ciocolata, alune), pentru a combate stresul.

 

Consumul excesiv de cafea

Viata traita in viteza va epuizeaza. Cafeaua constituie o “lovitura de cravasa” imediata, in caz de extenuare. Si cu cat sunteti mai lipsit de vlaga, cu atat beti mai multa. Drept rezultat, seara nu mai puteti adormi, iar dimineata va treziti obosit.

 

Sa facem o mica paranteza: o bucatica de zahar inseamna 20 de calorii. Daca beti cafeaua cu 2 bucatele de zahar, la 5 cesti pe zi ingerati 200 de calorii suplimentare provenite din zaharurile rapide.

 

Tutunul

Se spune ca tutunul detine si virtuti relaxante; are insa un punct negru, deloc mititel: provoaca boli grave, uneori chiar mortale. Persoanele stresate au adesea tendinta de a fuma excesiv, pentru a-si regasi intr-o oarecare masura seninatatea. Evitati acest tip de comportament cu orice pret!

 

Cum ne ajuta relaxarea sa slabim

Relaxarea are ca prim obiectiv constientizarea propriului corp, astfel incat “candidatul” la slabire sa-l poata aprecia si iubi. De asemenea, combate stresul, cauzator al unor tulburari alimentare serioase.

 

Familiarizati-va trepatat cu tehnicile de relaxare. Cea mai simpla – si cea mai eficienta totodata – este aceea de a urma cursuri colective, pentru ca apoi sa puteti practica singur relaxarea la dvs. acasa sau la birou.

 

Iata cateva metode de relaxare accesibile:

Pregatirea autogena

Metoda a fost pusa la punct in jurul anului 1910 de doctorul Schultz. Principiul este simplu: pacientul isi utilizeaza gandurile pentru a interveni la nivelul corpului fizic. Spre deosebire de psihanaliza, care pleaca de la gandire pentru a actiona asupra trupului, pregatirea autogena mobilizeaza corpul pentru a interveni asupra spiritului.

 

Cele doua tehnici nu sunt insa incompatibile si, cuplandu-le, adesea se obtin rezultate excelente. Metoda consta in a actiona la nivelul excitabilitatii simturilor, exact ca in timpul somnului. Individul trebuie sa atinga mai intai o stare de pasivitate, pentru a accede la relaxare.

 

Tehnica lui Jacobson

Metoda a fost conceputa de un neurofiziolog american, pentru a veni in ajutorul persoanelor extrem de stresate. Observandu-si unii dintre pacienti, Jacobson si-a dat seama ca, dat fiind gradul lor ridicat de surescitare, relaxarea traditionala nu le era de nici un ajutor.

 

Astfel a imaginat o metoda uimitoare: provocarea unei tensiuni musculare urmate de detonifierea acelorasi muschi, ceea ce determina o stare de relaxare intensa. Tehnica permite deopotriva atragerea atentiei subiectului asupra starii sale de stres si de anxietate pentru a le putea combate mai eficient.

 

Yoga

Este deopotriva o stiinta, o arta, o filozofie si o tehnica hindusa, ce vizeaza atingerea unui control perfect asupra functiilor vitale si asupra stapanirii de sine. Prin practicarea ei se poate ajunge la o spiritualitate si o seninanate extraordinare. Omul modern care practica yoga are un avantaj evident asupra semenilor sai: este mai destins, mai sigur de sine si mai calm. Chiar fara a o practica insa, daca nu doriti sau nu dispuneti de timp, puteti urma tehnicile de relaxare care preceda sedintele obisnuite de yoga.

 

Renasterea (Rebirthing)

Aceasta metoda extrem de eficienta provine din SUA, unde a a fost conceputa de profesorii Leonard Orr si Stanislav Grof, care s-au inspirat dintr-o tehnica orientala practicata de secole. In Europa metoda a aparut in anii 1980.

 

Obiectivul sau este acela ca individul sa experimenteze o a doua nastere: ea ii permite sa-si gaseasca o noua vigoare si sa elimine tensiunile psihice si nervoase acumulate in decursul asnilor.

 

Principiul este simplu: efectuati o inspiratie lenta si profunda, urmata de o expiratie puternica, totala, reluand ciclul si incercand sa va gasiti ritmul propriu, natural. Metoda mermite subiectului sa-si traiasca emotiile si sentimentele, fizic si spiritual.

 

Este recomandabila persoanelor care adesea sunt “cu capul in nori”, care nu se pot concentra, sunt ingrijorate, nelinistite, stresate, care nu iuzbutesc niciodata sa se destinda perfect, nici chiar in momentele placute ale vietii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *