Din oras

Site-urile spitalelor clujene, incremenite in limbaj de lemn si date lipsa

Cele mai importante unitati spitalicesti din Cluj au site-uri putin atractive, cu abundenta de  clisee bombastice, date administrative si cu o mare lipsa de informatii utile pentru pacienti, mai ales pentru cei care vin sa isi cerceteze sanatatea din afara municipiului Cluj-Napoca. Se gasesc foarte putine date despre orarele medicilor, obiectele necesare la internare si diverse alte lucruri pe care oamenii ar trebui sa le afle inainte de a veni “la doctor”la Cluj. Cei mai multi administratori de spitale nu si-au actualizat datele si nu si-au postat declaratiile de avere la zi. 

Spitalul de recuperare are la slogan pe prima pagina a site-ului sintagma ”Speranta pentru o viata normala”, alaturi de o prezentare putin atractiva.

“Spitalul Clinic de Recuperare Cluj a fost dat in folosinta in luna mai a anului 1978 si este format dintr-un ansamblu de constructii impunatoare cu o suprafata totala de 23.097 mp din care 5.046 mp arie construita la sol, respectiv 16.919 mp suprafata desfasurata totala, restul reprezentand spatii verzi”, este prima fraza a textului de prezentare, dupa care este prezentata, la fel de isopititor “activitatea complexa multidisciplinara desfasurata in spital defineste oferta de servicii medicale de recuperare”. 

La sectiunea Despre spital sunt descrise in limbaj de lemn, cu multi termeni tehnici strategia spitalului, conducerea, organigrama, proceduri operationale, regulamente si rapoarte despre buget vechi de cativa ani. 

Date mai complete se regasesc la sectiunea in care este descrisa fiecare sectie, cu fotografia responsabilului respectiv. 

La Recuperare trebuie sa vii cu hartia igienica de acasa

Pagina pacientului are si cateva date necesare, cum ar fi actele care se cer la internare.

Exista si o serie de sfaturi utile cum ar fi “in interesul sanatatii d-voastra faceti un mic efort de vointa si lasati-va de fumat” precum si o serie de reguli privitoare la perioada in care sunt internati aici, intr-un Regulament de salon, cum este cea in care li se recomanda sa isi aduca inclusiv hartie igienica de acasa. 

“Bolnavii vor avea asupra lor si vor folosi obiecte personale de igieana: prosop, sapun, piepten, pasta si periuta de dinti, hartie igienica, etc”, se arata aici. 

Exista si o serie de reguli si interdictii privitoare la accesul presei, se mentioneaza ca toata comunicarea se face prin purtatorul de cuvant, insa nu i se mentioneaza nici numele, nici vreo informatie de contact. 

Spitalul de infectioase are pe site “noutati” din 2013

Declaratiile de avere, postate “conform legii” dateaza de prin 2010-2012. 

Infectioasele au date despre localizare, dar stirile sunt „noi” din 2013

Spitalul de Infectioase nu are nici slogan, nici text de prezentare. Site-ul informeaza ca unitatea este structurat pe doua activitati: spitaliceasca si ambulatorie. Pe prima pagina se anunta conferinta “Infectia azi. Terapia incotro?”

Sunt postate telefoanele pentru programari ambulatoriu si pentru monitorizare gravide si un chestionar de satisfactie. Pacientii sunt invitati sa dea note diverselor servicii din spital de la cazare la curatenie, calitatea hranei servite aici, comportamentul personalului de garda, medicului, asistentelor si infirmierelor, precum si o impresie generala. 

Sunt publicate date precum actele necesare internarii, drepturi si obligatii, dar si despre finantarea spitalelor si o lista de furnizori de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu care au depus dosar de contractare pentru furnizarea de servicii medicale pentru anii 2011-2012. 

Pentru pacientii din afara Clujului, spitalul a publicat atat harti, cat si indicatii precise, inclusiv autobuzele cu care se poate ajunge aici. 

Nici la Declaratii de avere, nici la Venituri salariale nete, conducerea spitalului nu a postat datele cerute de lege in acest an. 

La Noutati, ultima stire dateaza din 2013 si este o informare despre efectuarea gratuita a testului Babes-Papanicolau.

Date expirate si pe site-ul Institutului inimii

Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu” are o prezentare mai prietenoasa care include atat localizarea, cat si un scurt istoric al institutiei. Exista si aici o harta, numere de telefon de la fiecare sectie. Tarifele dateaza insa din 2012

“Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa il recompenseze altfel decat prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.

Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii”, se arata in regulamentul pentru pacienti. 

Exista si aici un chestionar de satisfactie al pacientului, insa completarea lui impune si dezvaluirea codului numeric personal. 

Articolele postate la Noutati, sectiunea de presa, dateaza, de asemenea, din 2009-2012. Si proiectele de cercetare dateaza din 2011. Fisierul in care ar trebui sa se afle gestionarea bugetului pe 2014 nu se deschide si nu exista declaratii de avere. Datele rezultate din chestionarele de satisfactie a pacientilor sunt postate doar pana in 2011.

Clinica Medicala 1, mai exact sectia clinica de gastronenterologie are un site simplu, cu lista de medici pe prima pagina. 

“Omul este singurul animal care se considera bogat in proportie cu numarul si voracitatea parazitilor sai”, este sloganul unitatii, dintr-o scriere a lui George Bernard Shaw.

Exista pe pagina de Internet a institutiei indicatii spre fiecare cabinet cu orare si indicatii utile, insa nu functioneaza  la toate. Informatiile pentru pacient include obligatii cum ar fi purtarea tinutei de spital, interdictia de a fuma sau bea alcool in spital, dar si a intra in alte sectii. Este publicata si o lista cu drepturi ale acestora. 

“Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare”, este unul dintre drepturi. 

Este postata o lista cu actele necesare la internare, nu insa si cu obiectele pe care pacientul trebuie sa le auda asupra sa in acest caz. 

Site-ul Institutului de Urologie, un templu inchinat profesorului Lucan

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal are pe prima pagina o sumedenie de stiri despre realizarile profesorului Mihai Lucan. Simpozioane, numar record de transplanturi, operatii in premiera sunt redate la mai toate sectiunile site-ului, cu medicul amintit in prim plan, chiar si in fotografii. In rest, se mai pot gasi numele membrilor echipei sale, sectiile si dotarile si ar mai fi o sectiune Forum, care momentan nu functioneaza. Nu exista declaratii de avere, informatii pentru pacienti, liste cu acte si obiecte necesare la internare, vreo harta de localizare a spitalului, orare sau telefoane utile. 

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie nu are site, doar pagina pe Google. 

Spitalul Militar de Urgenta are un site foarte simplu, cu date la obiect despre sectii, medici, drepturi si obligatii, plus declaratiile de avere la zi ale conducerii. Nici aici nu sunt publicare prea multe orare si date de conctact sau informatii utile pentru pacienti.

Institutul Oncologic “I. Chiricuta” are, de asemenea, un scurt istoric pe prima pagina, urmat de un link spre un reportaj realizat de Sanatatea TV despre institutie. Sectiunea Pentru pacienti are un sir intreg de date, de la localizarea unitatii , la date despre programare, coplata sau servicii ambulatorii. De aceasta data sunt date o multime de informatii utile pentru cei internati, inclusiv felul in care trebuie sa isi ingrijeasca protezele sau lentilele de conctact sau felul in care este structurat meniul. Medicii si cercetatorii sunt descrisi la sectiunile de specialitate, inclusiv cu date de contact. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *