Sanatate

Senzualitatea și sexul în sarcină. Medicii nu interzic, bărbații se tem

Dorința sexuală a femeilor, atât în sarcină, cât și post-partum, este un subiect destul de puțin dezbătut. Lumea încă ține de ochelarii de cal pe care îi poartă cu mândrie, iar cei care îndrăznesc să îi dea jos sunt uluiți de lărgirea bruscă a perspectivelor.

Doctorul Bebe Mihăescu, cel mai cunoscut sexolog din România, ne ajută să facem un pas „în afara cutiei”.

„Pentru bărbați, săracii bărbați, sarcina reprezintă un șir de convulsii interne majore. În primul rând, persoana pe care o iubesc foarte mult, dintr-o dată, se modifică. Ea nu mai este una, este doi. Sau trei, chiar patru, după caz. Corpul este pentru doi, să zicem. Noi, bărbații, ne dorim ca, indiferent de numărul copiilor pe care îi va aduce pe lume acest corp, să rămână neschimbat. Ceea ce nu se poate”, punctează Bebe Mihăescu.

Medicul atrage atenția asupra a două aspecte majore: primul e legat strict de aspectul fizic al partenerei, iar al doilea vizează sarcina, ca barieră. Barieră, din nou, cu două conotații: o dată, pentru că li se inoculează că nu este voie să faci sex în timpul sarcinii, apoi pentru că se tem să nu rănească fătul, mai ales în ultimul trimestru, atunci când sunt tot mai conștienți că trebuie să împartă trupul partenerei.

„Aceste aspecte bântuie creierele bărbaților. Peste aspectul fizic și modificările corpului putem sări, pentru că majoritatea femeilor își revin relativ repede, indiferent de câte kilograme pun. Bine, și aici trebuie să amintim condiția ca mediul emoțional și securizant să se păstreze. Dacă mediul emoțional este agitat și protecția masculului se diminuează, siguranța scade, atunci apare tendința de supraalimentare și femeia nu poate reveni la formele inițiale”, completează sexologul.

Bărbații nu conștientizează că sexualitatea înseamnă și foarte multă senzualitate. Senzualitatea este crucială pentru femei, mai ales pentru gravide sau proaspetele mame, despre care știm că sunt mai sensibile, de fel. Actul sexual, în sine, are importanța sa, dar dacă senzualitatea este împlinită, activitatea sexuală contează mai puțin, din punct de vedere al cantității, efortului sau duratei.

„Trebuie să recunoaștem, bărbații nu cunosc și nu cultivă senzualitatea. Senzualitatea ține de simțuri. Senzualitatea presupune a mângâia, a mirosi, a gusta, a vorbi, a atinge, nu ține de mecanică. Băieții cultivă senzualitatea în etapa îndrăgostirii sau în preludiul social, dar se diminuează treptat, considerând că partenera deja știe de această latură. Ei, când sunt însărcinate, femeile au nevoie de foarte multă senzualitate”, amintește Bebe Mihăescu.

Pentru sănătatea emoțională a femeilor, dar și pentru bunul mers al relației, sexul în sarcină ar trebui să fie un subiect discutat. Și dacă nu există motive medicale care să-l interzică, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Iar pentru a se ajunge la cea mai bună soluție, ambii parteneri trebuie să conștientizeze că înainte de a fi viitori părinți, sunt femeie și bărbat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *