In vizor

Sarcină în timpul epidemiei de COVID-19. Care sunt provocările pentru femeile însărcinate?

În plină epidemie de coronavirus când toată lumea își face griji pentru familie și prieteni, există persoane mult mai afectate de această situație, și anume femeile însărcinate. Fie că se află la începutul sarcinii sau aproape de naștere, femeile își fac griji nu doar pentru ele ci mai ales pentru sănătatea copiilor. În aceste zile în care spitalele sunt afectate și ele de coronavirus, inclusiv o maternitate din București a declarat prezența unei femei infectate cu coronavirus,aceste femei sunt mult mai vulnerabile. 

Sunt considerate ecografiile și analizele pentru femeile însărcinate o urgență?

Cele mai multe dintre femei sunt îngrijorate de faptul că nu pot să beneficieze de controalele periodice pentru a știi dacă fătul se dezvoltă așa cum ar trebui, dacă este sănătos. Medicii însă consideră că femeile gravide pot fi tratate ca și o urgență medicală, mai ales că starea lor se schimbă de la o zi la alta. Astfel că, în ciuda interdicțiilor din spitale, femeile însărcinate încă pot să meargă la controale. 

În cele două maternități din Cluj, Clinica Dominic Stanca și clinica Ginecologie 1, femeile însărcinate au acces la controalele periodice, însă acestea sunt limitate. Clinicile iau toate măsurile pentru a evita apariția unor cazuri cu COVID-19, dar femeile însărcinate sunt în continuare speriate. Grupurile de pe rețelele de socializare sunt pline de postări ale unor viitoare mămici îngrijorate de pericolul la care se pot expune dacă merg în spitale. Nașterile se desfășoară în condiții de siguranță, atât cele normale cât și cezarienele, transmit clinicile, dar acest lucru nu le împiedică pe viitoarele mămici să își facă foarte multe griji. 

”Sunt mamici internate acum la gine 1 si care au nascut? Imi poate spune cineva cum e cu carantina asta legata de coronavirus?? Pot taticii (macar) sa astepte pe hol sa isi vada puiutii dupa nastere?? Nu cred ca pana nasc eu se ridica interdictia asta”.

”Este vreo mămică care a născut recent la Stanca? De când s-a instaurat carantina, sau care poate acum este internata la Stanca și îmi poate da mai multe detalii referitoare la ce se întâmplă prin spital. Urmează sa nasc și as vrea sa știu ce ma așteaptă. Condițiile de igiena sunt ok sau trebuie sa îmi duc eu dezinfectanti în plus de acasă”.

Femeile însărcinate pot în continuare să se adreseze și clinicilor private pentru a le fi monitorizată sarcina. Acestea sunt îndemnate să discute cu medicul lor și împreună să stabilească ordinea si urgenta testelor astfel încât pacienta să fie corect monitorizată, dar să evite pe cât posibil deplasările și contactul cu alte persoane.

”Se recomandă ca reducerea activității ambulatorii a practicienilor și reprogramarea pacientelor să nu vizeze și ecografiile de control pentru femeile gravide la: 11-13 săptămâni, la 20-22 săptămâni sau din trimestrul al III lea, ca și cele ritmice ale sarcinilor cu patologie sau sarcini multiple(8), potrivit Societății de Obstetrică și Ginecologie.

Îngrijorarea femeilor privind evoluția sarcinii este pe deplin îndreptățită. Pentru a nu se expune unor riscuri, femeile însărcinate evită deplasările la spital sau la clinicile private. 

”Inca de saptamana trecuta, pe grupul meu de Facebook, am inceput sa vad ca unele gravidute fac deja consultatii pe Skype sau Whatup cu medicul ginecolog si ca multe din controalele de rutina au fost anulate. Altor gravide li s-a anulat si reprogramat pentru alta data ecografiile fetale, si astfel adaugant mai mult stres pentru ca nu poti sti daca bebelușul creste sanatos”, potrivit unei alte viitoare mămici.

Clinica Ginecologie 1 va primi pacientele însărcinate suspecte de coronavirus

Un alt motiv de panică pentru femeile însărcinate din Cluj este faptul că la clinica Gine 1 a fost amenajat o aripă unde vor putea fi monitorizate femeile însărcinate suspecte a fi infectate cu COVID -19. Această situația se repetă și în alte orașe din țară. Unele maternități chiar au fost închise pentru a face loc bolnavilor de coronavirus.

În acest sens, clinica Ginecologie 1 a făcut un apel public pentru donații de echipamente de protecție.

Orice ajuta. Si gravidele pot contacta acest virus iar ele TREBUIE sa ajunga la un medic ginecolog. Ginecologie I va trata inclusiv paciente cu Covid 19

Halate impermeabile

Combinezoane

Costume chirugicale de unica folosinta impermeabile

Masti chirugicale si FFP2/3

Manusi sterile si nesterile

Bonete

Botosei

Orice cantitate ajuta! Va rugam pe cat se poate sa aduceti direct la Ginecologie I. Multumim!

Va rog nu le lasati la portar, solicitati un medic din spital!

Cursurile de naștere și de alăptare au fost anulate

O altă provocare pe care o întâmpină femeile însărcinate este faptul că toate cursurile prenatale au fost anulate. Femeile nu mai au acum acces la informații prețioase, din surse sigure care să le ofere ghidaj în timpul sarcinii, dar mai ales imediat după naștere. Pentru femeile aflate la prima sarcină este cu atât mai greu cu cât nu știu cu ce se vor confrunta după naștere,

”Cursurile de naștere și alăptare la spitalul meu au fost anulate. Niciodată nu am născut, nici nu am alăptat, nici nu am avut grijă de un nou-născut – pentru mine, acestea au fost resurse critice pe care m-am bazat pentru a mă ajuta să navighez în toate acestea”, potrivit unei mămici.

Sunt însă și situații mai fericite când aceste cursuri au fost mutate în online. La Cluj, sunt și astfel de asociații ce organizează cursurile online pentru liniște a viitorilor părinți. 

Multe dintre aceste femei pot să ajungă să reclame stări de panică sau anxietate cauzată de informațiile în exces sau de frica pentru sănătatea copilului. Un grup de psihologi s-a gândit deja la aceste aspecte și oferă consultanță gratuită pentru astfel de cazuri. 

”Am creat acest grup pentru a oferi suport psihologic persoanelor contaminate psihic de fricile induse de coronavirus. Adresez rugămintea psihologilor sa se alature acestui demers si sa modereze răspunsurile pentru solicitanti! Cred ca putem servi comunitatea prin serviciile noastre pro bono in vremuri de criza! Faceti viral acest grup de prim ajutor psihologic!”; este mesajul celor care au creat grupul PSYCOVID – 19 Grup de prim ajutor psihologic – PSY HELP.

Medicii îndeamnă la calm, deoarece în clinicile de ginecologie se fac eforturi uriașe pentru ca toate femeile și toți copiii să fie în siguranță. Această situație de criză se va prelungi cel mai probabil, însă este important ca toată lumea, dar mai ales femeile însărcinate să își păstreze calmul să respecte normele de igienă și să evite ieșirile dacă acestea nu sunt obligatorii. 

În ceea ce privește infectarea cu COVID-19 nu sunt infrmații care să confirme că mama poate transmite fătului acest virus, și nici că acest virus poate să determine pierderea sarcinii. Ce trebuie retinut si aplicat sunt masurile de igienă ca și în cazul gripei: igiena mâinilor, acoperirea gurii și nasului cu masca de protectie si mai ales evitarea contactului cu alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *