Diete

Sanatatea din alge

Leaganul vietii, care este marea, a reprezentat dintotdeauna si cea mai mare bogatie, asa cum poate fi aceasta evaluata ca atare de catre om. Sanatatea din si cu alegele din spatiul marin face parte din domeniile privilegiate ale timpului nostru. Element extrem de valoros, chiar daca la noi nu se bucura inca de interesul meritat, algele (verzi, brune sau rosii) ne ofera un adevarat cocteil de substante, excelente pentru sanatate.

 

 

Macroalgele (cele vizibile cu ochiul liber) apar si se dezvolta intr-o apa in care clorura de sodiu reprezinta circa 90 % din totalul sarurilor minerale dizolvate. Dar aceasta nu inseamna ca ele sunt saturate de … sare de bucatarie. Algele sunt foarte selective. In functie de specie, ele asimileaza un mineral sau altul. De pilda, Lithothamnium are o slabiciune pentru calciu, magneziu si fier, acesta din urma fiind retinut intr-o concentratie de 18500 de ori mai mare decat exista in apa marii. Dar fierul nu este agreat de Laminaria, care prefera potasiul (in concentratie multiplicata cu 42) si mai ales iodul (concentratie multiplicata cu 13330). O alta alga, Fucus, are o pasiune speciala pentru cupru (multiplicator 1000).

 

 

Cercetatorii se intreaba de ce algele concentreaza astfel mineralele respective, cata vreme acestea le sunt inutile, cel putin in aparenta. Pe de alta parte, in functie de familia din care fac parte, algele au un continut apreciabil de proteine: la cele brune, nivelul este mai scazut (8-15 %); cele verzi se situeaza la o valoare medie (10-26 %); cele rosii sunt cele mai bogate (8-47 %). E interesant de stiut ca soia, considerata sursa de proteine vegetale, contine 25 %, in stare uscata.

 

 

In comparatie cu legumele, algele au si ele un continut bogat in fibre solubile si insolubile. Ele pot chiar sa reduca riscurile de cancer digestiv, retinand ionii de fier si de cupru capabili sa ajute la formarea radicalilor liberi in celulele cu refacere rapida, cum sunt cele ale colonului. In general, aportul de vitamine pentru organismul uman este aproximativ asemanator, din partea algelor si a legumelor, primele venind in plus cu vitaminele B1, B3, B9, ca si cu minerale: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, sulf, fosfor si iod. In fine, ele au si un aport important de acizi grasi de tipul omega-6, omega-3, acid arachidonic, foarte utile in procesul de nutritie.

 

 

Din alt unghi de vedere, trebuie sa ne referim si la deficitul de iod manifestat in Europa la un nivel destul de ridicat: in medie, o treime din copiii de 2-4 ani au aceasta problema, care genereaza o predispozitie catre retardul scolar si catre gusa. Or, majoritatea algelor au un continut important in iod, substanta capabila sa elimine deficientele amintite.

 

 

Un aspect remediabil consta in faptul ca proteinele din alge au o digestibilitate limitata, motiv pentru care, inainte de a fi introduce in vanzare pentru consum, ele trebuie sa suporte o serie de tratamente, intre care cele mai simple sunt congelarea/decongelarea si expunerea la microunde.

 

 

Asiaticii prezinta mai putine riscuri de cancer la san, decat occidentalii, avantaj atribuit, pana acum un sfert de veac, consumului de soia. Ulterior, s-a ajuns la idea ca algele au rolul principal in explicarea acestui efect protector, datorita aportului de iod, care inhiba dezvoltarea tumorilor. Algele brune contin si un compus anticancer numit fucoidan si alte elemnte ce tin la distanta cumplita boala. Experimental, pe cobai s-a constatat ca
in urma consumului algei Focus vesiculosus a scazut considerabil riscul cancerelor hormono-dependente (la san, ovare, endometru). Actualmente, se studiaza si posibilitatea ca algele sa devina o alternativa la tratamentul hormonal substitutiv.

 

 

In fine, sa mai remarcam si faptul ca fibrele solubile, antioxidantii si acizii grasi din alge au si un efect impotriva colesterolului. In special la diabetici, acestea fac sa scada nivelul colesterelului “rau” (LDL). Mai cunoscuta la noi, Spirulina, o microalga albastra, poate chiar sa inlocuiasca anumite medicamente anticolesterol: un gram de praf de alge pe zi, luat timp de doua luni, face sa scada LDL si trigliceridele mai mult decat medicamentele clasice. Undaria pinnatifida contine, de asemenea, peptide care actioneaza ca antihipertensivele; de fapt toate algele reprezinta adevarate mine de potasiu, mineral care miscoreaza presiunea arteriala prea ridicata.

 

 

Algele pot fi gasite si in Romania, atat ca suplimente nutritive capsulate, cat si in stare deshidratata, destinate consumului, in urma prepararii lor dupa anumite retete culinare, devenind nu doar savuroase, ci si foarte sanatoase.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *