Din oras

Regulament nou pentru supraimpozitarea cu 500% a clădirilor degradate. Sute de amenzi au fost contestate în anii precedenți

După ce sute de decizii de supraimpozitare cu 500% a clădirilor neîngrijite au fost contestate în anii precedenți, Primăria Cluj-Napoca vine acum cu un nou regulament pentru amendarea proprietarilor de clădiri degradate. Acum, majorarea impozitului variază între 200% și 500%.

„Obiectul regulamentului îl constituie stabilirea criteriilor de încadrare în categoria imobilelor-clădiri neîngrijite situate în intravilanul municipiului, a cadrului general de desfășurare a activităților de control și verificare pentru identificarea imobilelor neîngrijite, supraimpozitarea clădirilor din categoria imobilelor neîngrijite situate în intravilan, conformarea proprietarilor în asigurarea stării corespunzătoare a acestora prin efectuarea lucrărilor de întreținere, reparații curente, restaurare”, scrie în regulament.

Impozitul majorat variază între 200% și 500% în funcție de gradul de degradare al clădirii. Pentru fiecare clădire se acordă un punctaj, stabilit pe baza unor criterii de evaluare specifice. Astfel, fiecare clădire obține un anumit procentaj.

Suprimpozitarea are loc astfel:

Categoria I – Supraimpozitare cu 200% pentru punctaj între 25% și 34,99%

Categoria II – Supraimpozitare cu 300% pentru punctaj între 35% și 49,99%

Categoria III – Supraimpozitare cu 400% pentru punctaj între 50% și 59,99%

Categoria IV – Supraimpozitare cu 5005 pentru punctaj peste 60%

Hotărârea de majorare a impozitului cu până la 500% va avea caracter individual, va cuprinde elementele de identificare privind zona, respectiv elementele de identificare potrivit nomenclaturii stradale, precum și datele de identificare ale proprietarului.

În situația în care proprietarii comunică luarea de măsuri pentru remedierea situației, reprezentanții Primăriei sunt obligați ca în termen de 15 zile calendaristice să verifice realitatea susținerilor proprietarului. Dacă se constată ca veridice afirmațiile contribuabilului, atunci va înceta aplicarea supraimpozitării.

Potrivit regulamentului, dacă până în 30 noiembrie au fost făcute lucrări care nu au remediat situația imobilului, dar au fost suficiente pentru reducerea punctajului, atunci se reduce supraimpozitarea până la treapa corespunzătoare.

Sunt exceptați de la supraimpozitare proprietarii care au obținut deja o autorizație de desființare sau de construire pentru clădirea neîngrijită, dar doar dacă au anunțat autoritățile competente despre începerea lucrărilor la imobilul respectiv.

Repararea fațadelor clădirilor a început în 2014, în cadrul programului Marea Refațadizare, care s-a dovedit un mare eșec. Foarte puțini proprietari au făcut lucrări de reparații. În acest context, în decembrie 2016 a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care 750 de proprietari de imobile degradate au fost amendați cu supraimpozitarea cu 500%. După ce au fost amendați, mare parte din ei au contestat supraimpozitarea și au câștigat.

Multe din clădirile sunt în Piaţa Unirii, apoi urmează altele pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Victor Babeş, Memorandumului, Iuliu Maniu, Baba Novac, Cloşca, Virgil Fulicea, George Coşbuc, Episcop Ioan Bob, Samuil Micu, Emil Isac, I.C. Brătianu, Frederic Joliot Curie, Horea, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare.

Citește și:

Sute de proprietari au câștigat procesele cu Primăria după ce au fost „pedepsiți” cu supraimpozitarea cu 500%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *