radacinoase

Sangele curge mai repede consumand... sfecla rosie

scris de Ziar de Cluj / 13.11.2012 03:37 / 0 comentarii / 11 vizualizari
De secole sfecla rosie este apreciata ca stimulent digestiv si hepatic. Este buna in caz de anemie si leucemie, pentru cei care sufera de oboseala cronica si pentru convalescenti. Este benefica pentru femeile care doresc sa nasca; frunzele de sfecla sunt foarte bune in ameliorarea osteoporozei.... citeste mai departe

Radacinoase de toamna: ridichea neagra si pastarnacul

scris de Ziar de Cluj / 29.09.2012 07:18 / 0 comentarii / 34 vizualizari
Ridichea neagra sau de iarna se caracterizeaza printr-o radacina de marime mijlocie, pe dinafara inchisa la culoare, si pe dinauntru alba si ne ofera radacina folosita in scop culinar si terapeutic. Se consuma cruda, in aperitive si salate mixte. Ridichea neagra contine: esente sulfurate (rafanol... citeste mai departe

Consumul de morcovi previne aparitia cancerului

scris de Ziar de Cluj / 17.04.2012 09:13 / 0 comentarii / 42 vizualizari
Benefici pentru piele, morcovii, consumati regulat, pot preveni bolile de cancer, de inima, de circulatia sangelui si cele de vedere. Impotriva diareei, este folositor un piure de morcovi, consumat timp de 2-3 zile pana la imbunatatirea simtomatologiei. Adevaratii morcovi tineri se scot din pamant... citeste mai departe

Ridichea neagra

scris de Ziar de Cluj / 10.04.2012 02:38 / 0 comentarii / 17 vizualizari
Pe la sfarsitul toamnei, inaintea primelor brume ridichile negre incep sa se gaseasca din abundenta in pietele de zarzavaturi si legume. Nu sunt scumpe si din ele se poate pregati o salata foarte buna. In afara de asta, ridichile negre sunt recomandate cu caldura de catre medicina naturista in... citeste mai departe

Telina, matura reumatismelor

scris de Ziar de Cluj / 29.03.2012 02:47 / 0 comentarii / 74 vizualizari
Telina face parte din familia Umbelliferae. Nu se cunoaste exact originea ei. Se pare ca a fost adusa cu mii de ani in urma din India; in secolul al XV-lea, pe timpul Renasterii, ea era folosita mai mult ca si condiment, dar a devenit ulterior aliment prin imbunatatiri succesive ale diferitelor ei... citeste mai departe

Radacinoasele si tuberculii

scris de Ziar de Cluj / 22.03.2012 06:34 / 0 comentarii / 16 vizualizari
Plantele radacinoiase, bulbii si legumele cu amidon sunt parte importanta in alimentatia umana, constituind o sursa concentrata de substante hranitoare. Numim in aceasta grupa de legume morcovii, pastarnacul, telina, ridichile, napii, cartofii, sfecla, gulia. Acestea provin dintr-o varietate de... citeste mai departe

Pastarnacul si alte radacinoase

scris de Ziar de Cluj / 04.01.2012 22:45 / 0 comentarii / 88 vizualizari
Ca si telina, pastarnacul (Pastinaca sativa) face parte din familia Umvelliferae. Exista o specie alimentara cultivata, dar si una salbatica, necomestibila.  Radacinile au un gust dulceag si miros caracteristic, fiind intrebuintate ca legume in supe, ciorbe, salate si mancaruri de legume. In... citeste mai departe