Analiza

Psihologii, nemulţumiţi de testarea candidaţilor pentru postul de director de şcoală

Ministerul Educaţiei este acuzat de către Colegiul Psihologilor că nu ar fi testat în mod legal candidaţii pentru posturile de director de şcoală, testele nefiind create de specialişti.

Testele date de către cei care vor să conducă unităţi de învăţământ au stârnit multe comentarii, pe alocuri şi râsete, din cauza întrebărilor.

Iată câteva exemple din varianta 1 de subiecte:

29. Măgarul întotdeauna are …?
A) grajd
B) potcoave
C) harnaşament
D) copite
E) coamă

40. Ce au în comun şosetele şi mănuşile?
A) şosetele sunt purtate în picioare, mănuşile sunt purtate pe mâini
B) sunt vândute în perechi
C) sunt articole de îmbrăcăminte
D) sunt făcute din acelaşi material
E) şosetele sunt îmbrăcate înaintea mănuşilor

59. Este posibilă aprecierea gradului în care elevii de 15 ani din România deţin competenţe de baza în domeniul citirii/lecturii, matematicii şi ştiinţelor prin analiza:
A) Evoluţiei fenomenului de abandon şi absenteism şcolar
B) Numărului de medalii obţinute la olimpiadele internaţionale în ultimii trei ani
C) Rezultatelor obţinute la testările internaţionale PISA, organizate de OECD

Colegiul Psihologilor susţine că testarea psihologică a candidaţilor s-a făcut de către inspectori şi funcţionari, nu de către specialişti, în speţă, psihologi.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei neagă că ar fi vorba despre un test psihologic şi susţin că examenul a testat aptitudinile cognitive şi manageriale, aptitudinile necesare unui director de şcoală.

Ziar de Cluj a încercat să afle şi poziţia Aurorei Szentagotai Tătar, preşedintele filialei Cluj a Colegiului Psihologilor, însă această nu a răspuns încă rugăminţii de a-şi exprima poziţia.

Psihologii cu state vechi sunt foarte revoltaţi, spun sursele, deoarece Colegiul ar putea pierde o importantă sursă de venit: ministerul Educaţiei doreşte ca tinerii psihologi să poată profesa doar dacă au diplomă de master şi nu doar în urmă formării profesionale, pentru care plăteau colegiului aproximativ 1000 de euro sub formă de taxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *