In vizor

Prețurile au explodat în aprilie. Care este explicația economiștilor

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează News.ro

Prețurile la cartofi au explodat începând cu luna aprilie. Cartofii au ajuns să fie cu 33% mai scumpi, față de luna martie, prețul unui kg depășind 15 lei. Apariția cartofilor noi în aprilie, care s-au pus în vânzare la peste 15 lei kg a dus la scumpirea medie a cartofilor cu peste 30% față de decembrie 2018, cartofii înregistrând cea mai mare scumpire din toate elementele coșului de consum luat în calcul de INS.

 

Economistul Radu Nechita, explică pentru Ziar de Cluj cauza creșterii prețurilor.

„În primul rând, noi trebuie să înțelegem că acest indice al prețurilor de consum este o estimare a inflației, a estimare creșterii prețurilor și nu o măsurare propriu zisă. Se referă doar la prețurile bunurilor de consum, asta înseamnă că se ia un eșantion a unor produse și se lasă altele în afară. Ca idee este că pentru unii oameni acest IPC supraestimează creșterea prețurilor (așa cum este resimțită de ei) și pentru alții o subestimează. În funcție de cum este structura noastră de consum. Dacă diferă de structura reținută pentru indicele prețurilor de consum noi putem să fim mai loviți de inflație sau mai puțin loviți de inflație. Este o aproximare. Sunt lăsate afara din acest indice evoluția altor elemente, cum ar fi materii prime sau imobiliare și alte asemenea.

 

Al doilea lucru pe care ar trebui să nu îl uităm atunci când analizăm inflația, este că inflația este un fenomen monetar. Ea rezultă din politica monetară a Băncii Naționale a României. Dacă această politică este aliniată și subordonată unui guvern care finanțează deficit un bugetar prin emisiune monetară, care ține dobânzile în jos, acest lucru se traduce mai devreme sau mai târziu printr-o creștere a prețurilor.

 

Dacă discutăm la nivel specific anumite componente, cum ați amintit mainainte, cartofii, în general la produsele alimentare pot să apară anumite abateri de la an la an deoarece agricultura este meteo sensibilă, depinde de recolte și se pot întâmpla situații în care cantitate de cartofi disponibilă este mai redusă. Poate că recolte mai slabe au fost în România, poate că oamenii au cultiva mai puțin pentru că au cultivat mai mult altceva și pot apărea anumite creșteri mai mari la unele produse decât la celelalte. Dar, asta nu este inflație. Creșterea prețului la un produs nu este inflație”, declară pentru Ziar de Cluj, Radu Nechita.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *