Jos palaria

Presa britanica va descoperi Transilvania in inima Clujului

Transilvania Fest revine la Cluj la sfarsitul acestei saptamani, cu peste 100 de producatori locali, demonstratii de gatit ale Universitatii Oxford Brookes si un program plin de savoare. Invitatii straini, intre care jurnalisti de la Financial Times, The Independent, Master Chef Television, BBC, universitari si artisti britanici vor face un tur special prin Cluj si vor cunoaste Transilvania la ea acasa. Inca se asteapta confirmarea vizitei Principelui Nicolae. 

Piata Unirii va fi animata intre 20 si 22 septembrie cu un festival care va aduce in inima Clujului cele mai atractive bunatati si frumuseti ale Transilvaniei, de la produse naturale, mancare traditionala sau bere bruna la muzica populara si film. Manifestarea este organizata de Fundatia Ratiu, Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, prin Asociatia Produs de Cluj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj. Evenimentul se desfasoara sub Inaltul Patronaj National al Altetei Sale Regale Principesa Margareta.

“Inca nu avem o confirmare de la Casa Regala pentru vizita Principelui Nicolae. Ne-am bucura foarte mult sa fie alaturi de noi in toate cele trei zile, dar ar fi frumos si si daca ajunge doar la inaugurare, de pilda. In 2009 am avut vizita Principesei Margareta, chiar la Cluj, la prima editie a Transilvania Fest care a avut loc in afara Turzii. A fost un moment foarte emotionant. Conform protocolului Casei Regale a Romaniei, confirmarea prezentei Principelui Nicolae se poate chiar pe ultima suta de metri”, a declarat Emese Ladanyi, coordonator de comunicare al festivalului.

In cazul in care vremea va fi frumoasa, organizatorii se asteapta la 30.000 de vizitatori in cele trei zile de festival. Ei vor putea descoperi la fata locului produse naturale, cum ar fi mierea cu anason si fructele in miere, casul maturat, sucurile si siropurile, uleiurile presate la rece cu diferite mirodenii – piper rosu, cimbru, busuioc sau ardei iute – dulceturile si ceaiuri traditionale sau produsele de patiserie.

Paul Bloomfield, cunoscutul bucatar londonez pasionat de Transilvania, va face demonstratii de gatit, alaturi de sous-chef-ul Boysie James Kevill si o echipa de voluntari de la Oxford School of Hospitality Management. Ei vor prepara in Piata Unirii gnocchi si carnaciori traditionali cu varza kale si salata de fasole, tocana romaneasca de miel sau tarta de mar si afine. Evenimentul va fi reflectat de jurnalisti de la Financial Times, Independent, Master Chef Television si BBC.

„Publicul strain incepe sa guste bucataria autohtona, cu propriile reinterpretari si arome variate. Avem astazi variante moderne minunate ale unor retete traditionale. Bucatarii devin din ce in ce mai creativi si dau un suflu proaspat bucatariei transilvanene. E un lucru extraordinar pentru Romania, mai ales ca ajuta la pastrarea retetelor autohtone, parte din mostenirea culturala a regiunii”, a spus Pamela Ratiu, presedintele Asociatiei Transilvania Fest.

Oaspetii britanici vor ajunge la Cluj inca de joi si vor participa la un tur special al Clujului, care va include o masa la Casino si vizite la obiective precum Bastionul Croitorilor, Fabrica de Bere Ursus sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Pentru ca aduc la Cluj oaspeti straini pentru a savura frumusetile si bunatatile Transilvaniei, le spunem Jos Palaria organizatorilor Transilvania Fest!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *