Din oras

Politia Animalelor functioneaza din decembrie la Cluj. Nu s-a schimbat nimic

Desi trebuia sa fie infiintat din octombrie, compartimentul Politia Animalelor, din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Cluj a luat fiinta abia in decembrie. Cu toate acestea noul compartiment promis de seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, Vladimir Manastireanu, nu aduce nicio noutate. Nu exista un sistem simplificat de contactare a Politiei Animalelor, iar sesizarile se gestioneaza ca si pana acum, exceptad faptul ca acum exista o persoana responsabila de compartimentul nou-creat.

„Rolul politiei sanitar-veterinare a animalelor, pe langa urmarirea starii animalelor, va fi acela de a sanctiona autoritatile sau ONG-urile in cazul in care incalca normele de bunastare a animalelor”, a precizat Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA, in iunie.

Singura schimbare insa este denumirea compartimentului, pentru ca si pana acum se gestionau sesizarile de maltratare a animalelor de catre compartimentul Protectia si Bunastarea Animalelor.

“Din decembrie am infiintat compartimentul, domnul Sarbu Dan este responsabil. Este medic veterinar, se ocupa de Politia Animalelor, dar are si alte atributii. Sesizarile se trimit ca si pana acum la adresa DSV”, a subliniat Nicolae Pivariu, seful DSVSA Cluj.

Potrivit site-ului ANSVSA, Dan Sarbu este consilier in serviciul inspectii.

“In Directia de Bunastare lucram continuu, in baza unui program pasiv la care se adauga reclamatiile care apar. Nu exista luna sa nu avem doua-trei reclamatii care sesizeaza: cal tinut necorespunzator, caini tinuti in mizerie Avem o supraveghere pasiva. Mergem periodic in fermele de animale si verificam bunastarea, intre timp apar reclamatii sau cazuri in care ne autosesizam, cum a fost cazul adapostului de caini de la Dej. Am aplicat imediat o amenda de 3.000 de lei si am facut plangere penala la politie”, a subliniat Pivariu in 5 octombrie.

Reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor considera infiintarea compartimentului un pas in fata, o initiativa laudabila, dar subliniaza ca este nevoie de o colaborare.

“Decat nimic, e un pas inainte, chiar daca este un singur om. Dar este nevoie de un numar de contact, pentru ca de multe ori sunt cazuri limita, vad pe cineva care isi bate crunt cainele, pana sun la DSV sa fac sesizare, pierdem timp pretios. Ar trebui sa fie ca la numarul de urgenta 112, sa fie un numar permanent de serviciu. De asemenea ar trebui sa fie deschisi la colaborarea cu asociatiile. Sunt dispusa sa merg sa atentionez oamenii ca nu e bine ce fac, cum isi tin animalele, daca as sti ca am sprijinul DSV, sa stiu sigur ca daca nu se conformeaza cel de la DSV de la Politia Animalelor va interveni. Cred ca macar 25% din cazuri s-ar rezolva numai cu constiinta ca exista cineva care verifica abuzurile”, a subliniat Finuca Bora, presedintele Asociatiei Arca lui Noe.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *