De cartier

Pepiniera Becaș, spațiu de depozitare. Un spațiu verde de 60 de hectare este în paragină, autoritățile se fac că plouă

Pepiniera Becaș a reprezentat în ultimii ani un motiv de conflict între reprezentanții primăriei și clujeni.  Până la soluționarea conflictului, terenul a rămas al nimănui, păzit superficial de către angajații RADP și folosit ca spațiu de depozitare de către Primărie și ca rampă de gunoi de către clujeni. 

Zona fostei pepiniere, un teren imens și neexploatat de autoritățile locale s-a transformat de-a lungul anilor într-un peisaj dezolant. Ceea ce putea să fie un loc de agrement pentru clujeni este acum un spațiu de depozitare a deșeurilor, a materialelor de construcție și a unor mașini dezafectate.

Pepiniera trebuia să facă parte din Parcul Est – Între Lacuri, ce se dorea să fie cea mai mare zonă verde a Clujului. Potrivit unui proiect urbanistic zonal din 2015, terenurile sunt catalogate ca spații verzi, interzicându-le astfel proprietarilor să construiască. Emil Boc a promis despăgubiri, însă la un preț mult mai mic decât valoarea reală a unui metru pătrat. Locuitorii din zonă susțin că, în urmă cu doi ani, prețul pieței era de 200 de euro pe metru pătrat, iar în aceeași perioadă Primăria oferea de 20 de ori mai puțin proprietarilor. Soarta pepinierei a rămas incertă, iar, între timp, câțiva clujeni și-au construit acolo case. 

I-am intrebat pe locuitorii din zona ce stiu despre pepiniera.

– Zona asta este privată sau publică? 
Nu cunosc în realitate, habar nu am care e situația ei juridică. Nu știu. Asta primăria știe. Ea e cea care ar trebui să știe. Și s-au constrit aici case, în zona pepinierei? Nu știu de case, dar acolo pe capăt, cineva din Bistrița am înțeles că e și are ceva utilaje, ceva parcare… „, marturiseste un clujean.

Între pepinieră și Complexul Sportiv Gheorgheni a apărut peste noapte un șantier, iar utilajele și materialele de construcție sunt depozitate printre copaci. Ce urmează să fie construit și de către cine, rămâne un mister. În zona șantierului nu există niciun panou informativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *