Reportaj

Parkingul Negoiu e o peșteră horror, la doi ani după ce a fost inaugurat neterminat. ICCO Energ, firma care a executat lucrările, îi aparține lui Călin Filimon Costan, implicat în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Brașov, George Scripcariu

Parkingul Negoiu a fost dat în folosință neterminat, la stadiul de semifinisat, în vara anului 2018. În mod normal, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu ar fi trebuit să recepționeze de bun acest parking, care nu este nici în ziua de astăzi finisat. Emil Boc ar fi trebuit să îi oblige pe constructori să își respecte contractul și să predea parkingul doar atunci când lucrările ar fi fost gata, cu toate finisajele executate.

Parkingul a fost însă recepționat, inaugurat și dat în folosință, pentru beneficiile electorale pe care le-a adus vestea unui nou parking în Mănăștur.

Lucrările la parkingul Negoiu au fost executate de ICCO Energ Brașov, firmă deținută de omul de afaceri Călin Filimon Costan, care, în urmă cu cinci ani, a fost implicat în dosarul de abuz în serviciu al primarului din Brașov, George Scripariu. Acesta din urmă ar fi favorizat firmele lui Călin Filimon Costan prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare și prestări servicii prin care se urmărea devalizarea firmelor de stat ale Primăriei.

Lucrările au fost începute în 2013 de asocierea Construdava – Icco Energ. În trei ani, cele două firme au reușit să construiască doar 40% din obiectiv, iar apoi, pentru o vreme, lucrările au fost oprite din cauza intrării în insolvenţă și ulterior în faliment a Construdava.

Construdava a intrat în faliment în 2016. Firma era deținută de Ioan Bene prin Napocamin (50%) și de Mircea Vasile Ilea (25%) și Cristian Claudiu Cupcea (25%). În 2016 mai avea doar 9 angajați, o cifră de afaceri de peste 95 000 de euro și pierderi de 46 000 de euro.

Pentru a nu relua licitația, Primăria a acceptat ca lucrările la parkingul Negoiu să fie continuate de către ICCO Energ.

Câteva date despre ICCO Energ și apoi să vedem ce au construit la Cluj!

Icco Energ Brașov (obiect de activitate comercializarea energiei electrice) este deținută de Icco Electric SRL (90%) și Doru Acsinte (10%). Firma a fost pe pierdere în ultimii doi ani. Nu a mai avut profit, iar numărul de angajați a scăzut simțitor. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 23 de milioane de euro și pierderi de peste 1,6 milioane de euro. În urmă cu doi ani, avea o cifră de afaceri de aproape 45 milioane de euro și pierderi de peste 2,3 milioane de euro.

În ceea ce privește numărul de angajați, anul trecut, compania din Brașov avea 47 de salariați, față de 174 în 2018.

ICCO Electric, acționarul majoritar al companiei din Brașov, este în reorganizare judiciară. Unul dintre asociații acestei firme este omul de afaceri Călin Filimon Costan (deține 75% din firmă). În 2019, ICCO Electric avea pierderi de 54 000 de euro și un singur angajat.

Călin Filimon Costan a fost cercetat în dosarul de abuz în serviciu al primarului PNL din Braşov, George Scripcaru.

În urmă cu cinci ani, DNA a cercetat fapte de abuz în serviciu, privind încheierea unor contracte de vânzare – cumpărare sau prestări servicii de către Primăria Brașov, prin societățile pe care le deține – SC CET SA Brașov sau SC TETKRON SRL – cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate controlată de Costan Simina, Costan Călin Filimon (asociat grupul ICCO) și David Mihai (fost director Hidroelectrica SA). Prin încheierea acestor contracte, s-ar fi urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea BEPCO, după cum precizau atunci procurorii.

Prin demersul său, edilul ar fi prejudiciat statul cu peste un milion de euro.

Parkingul horror Negoiu

Ziar de Cluj vă prezintă cum arată astăzi, 10 decembrie 2020, parkingul Negoiu, la doi ani și jumătate de la darea sa în folosință – pregătiți-vă sufletește de imagini horror, nu de „E fain la Cluj!”-ul cu care sunteți obișnuiți.

Pereții sunt deja crăpați, atât în interiorul parkingului, cât și în exterior:

Șapa a fost atât de bine turnată, încât la coborârea de pe rampe se formează lacuri cu apă, patinoare periculoase iarna:

Priviți cum a fost turnată șapa pe rampe, cum arată rampele unui parking inaugurat acum 2 ani în Clujul smart, european:

Au rămas în șapă imprimate până și urmele de labă de Dorel:

Apa curge pe plafoane, pe pereții de pe care se scorojește betonul și spoiala, fiindcă de vopsea nici vorbă, parkingul fiind dat în folosință semifinisat:

Plafonul este nefinisat la toate nivelurile, la fel pereții și șapa. Nici muncitorii ceaușiști nu construiau într-o asemenea scârbă și bătaie de joc:

Plafoanele mai necesită ample finisaje, pentru ca parkingul să poată fi considerat terminat. Acum, arată ca în filmele horror:

Improvizațiile din plafoane ar fi fost de înțeles dacă parkingul ar fi fost astăzi în curs de construcție, nu dat în folosință de peste 2 ani:

Instalația de stins incendii este legată cu un lanț de câine de un grilaj, într-o crasă batjocură:

Canalizarea pare a aparține unei clădiri dezafectate:

Pe lângă intrările pentru mașini, parkingul Negoiu are și două ieșiri europene, pentru pietoni. Ambele minuni arhitecturale ar fi fost mult mai adecvate pentru un grajd sau pentru un staul de oi, dar sunt bune și în Clujul smart, de ce nu?!

Prima ieșire te scoate direct pe o uliță de țară, care duce pe un teren viran de lângă parking, unde sunt parcate, firește, ce altceva decât mașini?!

Așa-i că-i fain la Cluj?

A doua ieșire pietonală de anvergură europeană te scoate direct pe șantierul „La Terenuri”, unde lucrările se desfășoară cu o viteză amețitoare, în sensul că deloc:

Un parking modern, european, Negoiu beneficiază, la doi ani de la inaugurare, de această intrare:

Dar am păstrat ce e mai bun pentru final. Imaginile de mai jos nu sunt dintr-o peșteră, ci din casa scării parkingului Negoiu. Apa curge din plafonul de la etajul 5 pe o coloană nefinisată din beton, până la etajul 3:

Priviți și vă cruciți! Acesta este Clujul mult lăudat, la fel sunt toate parkingurile de cartier, chiar și cele inaugurate anul acesta – peșteri pline de infiltrații!

Etajul cinci:

Un nivel mai jos, o altă peșteră:

Mai jos, la etajul 2, încă peștera nu a ajuns, însă aparatele de climatizare au fost montate strâmb:

Aici sunt banii dumneavoastră, din taxe și impozite! Așa arată Clujul real, realizările Primăriei lui Emil Boc – superb în pozele pe care primarul le postează pe Facebook, oribil în imaginile needitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *