Din oras

ONG-uri capuse in spatiile Primariei din centru

Municipalitatea detine o gramada de spatii, multe in zona ultracentrala, care sunt inchiriate pe cateva sute de lei unor organizatii nonguvernamentale cu o activitate cel putin obscura. Multe dintre ele te intampina cu usile inchise la orice ora din zi, iar activitatea pe care o desfasoara (de regula, de constientizare si informare a populatiei) nu pare sa aiba nevoie de un spatiu ultracentral.
Chiar in “buricul targului”, in Piata Unirii numarul 11, la cativa pasi de monumentul Stalpi Impuscati, apartamentul 9 este inchiriat de Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi (UMRL) inca din 1996. UMRL este o organizatie creata de stra-stranepotul lui Ioan Ratiu, liderul Partidului National in anii ’80, dar care in Cluj in ultimii ani nu a facut mare valva.

Romanii liberi, de negasit

Accesul in sediul inchiriat de la Primarie a UMRL se face printre sute de carti postale insirate in fata portii de vanzatorul care se crede stapan pe poarta cu geamuri transparente. Pe fata cladirii sta abrevierea UMRL cu litere odinioara aurii, iar in curte aceleasi litere tiparite pe o foaie stau pe o cutie postala inchisa cu lacatul.

Usa care duce la apartamentul 9 este inchisa si la sonerie nu raspunde nimeni.
In fundul curtii doar o singura usa este deschisa, a unui mic magazin de antichitati.

“Stiu ca a fost aici candva Uniunea, dar s-au mutat de cativa ani, de vreo trei sau patru ani nu mai e nimeni”, ne spune vanzatoarea.

La iesire, omul cu cartile postale ne mustra triumfator: “V-am zis io ca nu e nimeni? Tot v-a trebuit sa intrati. Nu e nimeni de multa vreme, cladirea e revendicata”, spune barbatul.

Potrivit Primariei, pentru aceasta adresa exista un contract de inchiriere valabil, incheiat in 1996. Despre UMRL informatiile sunt extrem de putine. Site-ul organizatiei nu a mai fost actualizat de cativa ani, iar filiala clujeana nu apare nicaieri.
Nici numarul de contact pentru sediul din Bucuresti nu mai este valabil. In schimb pe site-ul Ministerului Finantelor, UMRL Filiala Cluj apare la finalul anului 2012 cu venituri de peste 1.800 de lei si cheltuieli de 700 de lei, inregistrand un profit de peste 1.100 de lei.

Dacii, in concediu

Asociatia Culturala Dacia Romania inchiriaza inca din anul 2000 apartamentul numarul 2 de pe strada IC Bratianu, numarul 13. Cladirea este situata la cativa pasi de intrarea din spate a Bancii Nationale si vizavi de sediul central al Universitatii Babes-Bolyai. Constructia adaposteste mai multe sedii, printre care un punct de lucru al Inspectoratului Teritorial de Munca sau biroul Crucii Rosii.

Langa intrarea ferecata cu doua lacate troneaza inca vechea denumire strazii pe o placuta:  Str. 23 august 13. Niciun afis, nicio inscriptie, care sa indrume oamenii catre Asociatie – pe usa scorojita sta o atentionare: Sistem de alarma si supraveghere video. Usa este inchisa, dar la mai multe sunete ale soneriei apare un domn cu barba, imbracat de birou.

“Ah…nu-i gasiti in perioada asta. Sunt in concediu”, spune el despre membrii Asociatiei Culturale Dacia Romania. “Ei nu stau pe aici, lucreaza in alte parti si acum e perioada de concedii”, explica el.

De pe site-ul asociatiei aflam ca directorul executiv este Carmen Nicula, iar presedinte este dr. ing. Victor Romulus Constantinescu, fost presedinte al Consiliului Judetean in perioada 1992 – 2000.

“Mai bine ma sunati inainte si ne intalneam. Nu avem o activitate care sa presupuna o prezenta de opt ore in sediu. Oricum este un sediu foarte mic, unde au loc intalnirile cu diferite persoane in interesul asociatiei si chestiuni de ordin administrativ”, ne spune Carmen Nicula, pe care o gasim in cele din urma la telefon.

Pentru raportul de activitate anual ne indruma catre Primarie si spune ca unele actiuni sunt trecute si pe site.

“Unele actiuni le desfasuram in fiecare an, cum este colaborarea cu Dacia Eterna (de fapt asociatia se numeste Terra Dacica Aeterna – n.red.), am facut si sponsorizari, iar acum pregatim un colocviu. Pe viitor ne dorim sa postam o serie de articole pe site-ul pe care l-am facut anul trecut (ultima postare este de acum un an de zile – n.red.) sa ne dezvoltam activitatea online de constientizare si de informare. Vrem sa intram si in scoli tot pentru constientizare si informare, dar incepand de la cei mici – istoria neamului sa fie presarata cu intalniri cu oameni care au o istorie si care pot povesti. Ca sa-ti stii viitorul trebuie sa iti stii trecutul”, incheie femeia cu un cliseu.

Mai aflam de la ea ca numarul membrilor este de ordinul zecilor, care au platit o cotizatie unica la inscriere.

Asociatia Culturala “Dacia-Romania” (ACDR) este o societate culturala, cu caracter apolitic si neguvernamental care a fost infiintata in anul 1995  pentru realizarea urmatoarelor scopuri: sprijinirea unor actiuni din domeniul cultural-stiintific; realizarea unor acorduri de colaborare cu institutii neguvernamentale din Romania si din strainatate, organizarea de simpozioane, conferinte, mese rotunde, expozitii, spectacole pe diferite teme legate de domeniul de activitate al asociatiei; acordarea de subventii privind tiparirea unor reviste de cultura, stiinta si informare; acordarea unor premii in vederea recunoasterii unor merite pe taram cultural stiintific; sustinerea unor campanii publicitare privind actiunile asociatiei; sustinerea activitatilor educative; activitati si programe educationale; burse de studiu; ajutoare destinate copiilor cu posibilitati materiale limitate; colaborari cu institutii de stat sau private din domeniul educatiei”, se arata pe site-ul asociatiei.

Din toate aceste scopuri nobile, in ultimii ani s-a sponsorizat artistul plastic Manuela Botis, s-a editat trimestrial revista Ecoterra si s-a oferit sprijin financiat facultatilor de mediu, Fundatiei Culturale Carpatica si Asociatiei Culturale a Minoritatilor Aromane la diferite evenimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *