Din oras

Observatorul Astronomic din Cluj va organiza o Scoala de Vara pentru pasionatii de astronomie

In urma unui numar mare de cereri, Liviu Mircea, cercetatorul care se ocupa de tururile de la Observatorul Astronomic de pe Ciresilor, a inceput demersurile pentru organizarea unei Scoli de Vara pentru pasionatii de astronomie. In prezent, cele mai multe activitati in domeniul astronomic sunt organizate de Astroclubul Borealis.

In prezent, pana la organizarea unei scoli, pasionatii de astronomie pot participa la proiectele Astroclubului Borealis. ONG-ul Asociatia Astronomica Astroclubul Borealis promoveaza din 2010 astronomia si stiintele conexe. Mai mult, membrii acestuia organizeaza diverse evenimente precum este deplasarea la Poiana cu narcise de la Negrileasa in zilele de 9-11 ale acestei luni, dar si iesiri la observatii in diferite zone ale Clujului. Cu toate acestea, clubul nu organizeaza si cursuri teoretice pentru cei care vor sa aprofundeze aceasta latura a stiintei.

„Cursuri propriu-zise nu organizam pentru ca nu detinem un spatiu adecvat pentru asta. Ceea ce facem sau informatiile pe care le oferim le oferim doar la anumite evenimente sau iesiri. Prin urmare, asa-zisele cursuri au loc in aer liber, sunt practice. De exemplu, in acest weekend organizam Tabara Carul Mic Negrileasa” a explicat Marian Niculescu, presedintele asociatiei.

Liviu Mircea, cercetatorul pasionat de la Observatorul Astronomic, a constientizat nevoia unei Scoli de Vara care sa completeze atat teoretic, cat si observational, pasiunea clujenilor pentru astronomie. Pentru ca Scoala de Vara sa aiba loc in cele mai bune conditii, proiectul se va desfasura in 2017, dupa renovarea Observatorului Astronomic.

„Din cauza faptului ca Observatorul intra si intr-o renovare exterioara, scoala nu se va tine la anul. Eventual, daca se hotarasc sa tina, atunci ar trebui sa se naveteze intre niste sali din Universitate si cupola Observatorului si asa nu merita. Mai bine amanam un an, pana in 2017. Asta este ideea. Se asteapta ca Observatorul sa intre in renovari. Acum a fost doar o zugravire interioara asa, ca de inceput de an universitar, dar e vorba de o lucrare mai ampla si atunci este mai bine pentru cursanti sa amanam”, explica Liviu Mircea.

Asadar, prima etapa in realizarea cu succes a proiectului implica crearea unor conditii prielnice studiului astronomiei. Pe langa asta, astronomul are deja un plan pentru modul in care se vor desfasura cursurile. Timp de doua saptamani, explica Liviu Mircea, cursantii vor beneficia atat de o etapa teoretica a programului, cat si de una observationala. 

„Dupa regula ultimilor ani, o Scoala de Vara dureaza cam doua saptamani. Este, deci, o activitate intensiva, cu abordarea unor discipline care se predau atat la nivelul de licenta, cat si la nivelul de masterat. Bineinteles, adaptate si la faptul ca cei care vin nu sunt absolventi de matematica sau ca unii dintre ei nu au cunostinte la nivel superior de matematica. Ideea este, oricum, ca ei sa fie absolventi de invatamant superior. Este o condititie, dar nu trebuie sa fie neaparat absolventi de fizica sau matematica. Prin urmare, trebuie adaptate expunerile la acest nivel. Sa nu fie foarte matematicizate si, in orice caz, sa fie impartite pe o parte teoretica si o parte observationala”, a informat acesta.

Prin urmare, Scoala de Vara mizeaza si pe imbogatirea teoretica a cunostintelor celor pasionati si este deschisa tuturor absolventilor de studii superioare indiferent de domeniu. Orele de observatie vor fi imbinate cu cele de teorie.

„Partea observationala se deruleaza pe parcursul celor doua saptamani. Bineinteles, cand permite vremea, pentru ca suntem dependenti de starea cerului. Cat priveste partea teoretica, sunt cam patru ore pe zi si sunt abordate domenii de astronomie generala, mecanica cereasca, astrofizica”, spune Liviu Mircea. 

Portile Scolii de Vara se vor deschide pentru toti absolventii de studii superioare. Cursurile nu vor fi o problema pentru cei licentiati in domenii socio-umane, deoarece, considera astronomul, o persoana pasionata de acest domeniu a acumulat deja cunostintele de baza in domeniu.

„E o conditie obligatorie ca participantii sa fie absolventi de invatamant superior. In general, cei care vin de la profile mai deosebite de cel al stiintelor exacte, ei deja sunt pasionati. Atunci compenseaza printr-un nivel de baza in domeniul astronomiei pe care-l au prin autoeducatie”, descrie Liviu Mircea. 

Un plus al acestui proiect este acela ca participantii vor primi si diplome care sa ateste implicarea lor la Scoala de Vara.

„La sfarsitul celor doua saptamani, cursantii primesc un atestat semnat de decanatul Facultatii de Matematica si de un prorector. Bineinteles, UBB-ul este cel care gireaza, pentru ca sub tutela acestuia se fac toate cursurile de vara de acest tip”, a declarat Liviu Mircea.

Cercetatorul a explicat faptul ca proiectul a fost initiat pe fondul unui numar mare de cereri din partea celor interesati de astronomie si ca „proiectul se va innoda pentru ca cerinte sunt. Si noi tot suntem intrebati despre asta”, a incheiat acesta.

Proiectul Scoala de Vara a Observatorului Astronomic este unul inedit la nivelul orasului si ofera o sansa celor interesati de astronomie sa-si aprofundeze pasiunea. Timp de doua saptamani, cursantii vor participa intens la ore de teorie sau activitati de observare a cerului, iar la final vor primi si o diploma care sa le ateste activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *