Editorial

NASA va trimite un robot în România

După succesul trimiterii robotului Perseverance pe Marte, următoarea provocare pentru NASA este să trimită un rover care să exploreze craterele din România. Despre Marte se știu deja multe lucruri, dar craterele din țara noastră sunt încă un mister pentru Agenția Spațială Americană.

Robotul va purta numele „Wire”, pentru că specialiștii NASA au înțeles că sârma este elementul predominant pe planeta România. Misiunea va fi lansată în vară, iar după o călătorie de câțiva mii de kilometri rover-ul „Wire” va aromâniza undeva în primăvara anului 2022. Drumul de la Centrul Spațial Kennedy până în țara noastră va dura doar câteva ore, dar oamenii de la NASA au prea puține informații despre terenul din sălbatica Românie, așa că și-au luat o marjă de timp până în primăvara anului viitor.

„După ce am cucerit Planeta Roșie, suntem pregătiți pentru o nouă provocare! Nu știm prea multe despre România, dar am înțeles că craterele de acolo sunt chiar mai mari decât pe Marte! Abia așteptăm să colectăm primele mostre și să vedem dacă planeta poate susține viața. Nu ne așteptăm să găsim forme de viață inteligentă, că n-ai cum să fii dotat cu inteligență și să ai așa cratere în drum”, a declarat un specialist NASA.

Robotul „Wire” va aromâniza într-un crater din cartierul Țicău, Iași, acolo unde se află bojdeuca lui Ion Creangă.

Citez de pe ziare.com: „Consilierul local ieșean Ionuț Anastasiei (USRPLUS) a făcut publică starea jalnică în care se găsește strada din jurul bojdeucii lui Ion Creangă, una dintre atracțiile turistice ale Iașiului.

„M-am simțit foarte vinovat și rușinat să văd că există condiții demne de 1900, în orașul pentru care iau decizii. Zona Țicău, în jurul bojdeucii lui Ion Creangă și la 5 minute de centrul Iașiului. Cam așa arată una dintre cele mai ignorate zone din orașul nostru drag. Unii oameni se plâng de lipsa pietrișului, alții de lipsa asfaltului, alții chiar de lipsa canalizării.”, a scris el pe pagina lui de Facebook”.

Mostrele de sol pe care le va colecta rover-ul „Wire” îi va ajuta pe specialiștii NASA să înțeleagă cât de prost trebuie să fii ca să nu reabilitezi drumul din jurul unui obiectiv turistic. „Aparent, formele de viață din România sunt atât de primitive, încât nu sunt în stare să facă un drum drept, o canalizare, d-apoi să pună în valoare un obiectiv turistic.”, a adăugat specialistul NASA.

De la Iași, robotul „Wire” se va muta în craterele din curtea Stației Județene de Ambulanță Botoșani.

Citez de pe adevarul.ro: „Situaţie incredibilă la Staţia Judeţeană de Ambulanţă. De aproape 30 de ani, parcarea şi drumul de acces către staţie este un tărâm al gropilor şi „craterelor”, fiindcă autorităţile habar nu au cine este proprietarul acestui teren, deci nu pot face reparaţii.

Staţia Judeţeană de Ambulanţă Botoşani este găzduită de o clădire situată într-o curte interioară, încadrată din trei părţi de Centrul Judeţean de Transfuzii, Policlinica Stomatologică şi Spitalul Judeţean „Mavromati”. Pentru a pleca la intervenţie, ambulanţele trebuie să treacă printr-o parcare, dar şi pe un drum de aproximativ 100 de metri până la strada principală.

Cei 100 de metri sunt însă un adevărat coşmar pentru ambulanţierii care trebuie să plece în trombă. Drumul este efectiv plin de gropi şi cratere adânci, pline cu noroi şi apă când plouă. Iarna, pe ninsoare, gropile devin capcane distrugătoare, chiar şi pentru şoferii obişnuiţi deja cu poziţionarea şanţurilor şi craterelor.

Deşi situaţia este cunoscută, iar maşinile pleacă greu la intervenţii şi suferă uzură pronunţată chiar în curtea Staţiei de Ambulanţă, autorităţile nu au ridicat niciun deget pentru a remedia situaţia. Iar explicaţia este halucinantă, nimeni nu cunoaşte proprietarul căii de acces.”

Misiunea „Wire” pornește fără nicio speranță de identificare a unor forme de viață inteligentă pe planeta România. „Trebuie să ai nivelul de inteligență a unei euglene verzi, dacă nu reușești să repari 100 de metri de drum în 30 de ani. Vom cerceta îndeaproape aceste forme de viață rudimentare, care par că au reușit chiar să formeze un fel de țară”, a conchis specialistul NASA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *