Afacerea zilei

MOL Romania, locul I în Top 100 companii din Cluj. Anul trecut a încasat 1 miliard 500 milioane euro și a făcut profit de peste 58 milioane euro

MOL Romania Petroleum Products SRL Cluj, al cărei asociat unic este MOL Hungarian Oil & Gas Public LTD Company, a avut un 2019 foarte bun. A fost de fapt cel mai bun an din 2009 încoace. Rămâne însă de văzut cum va încheia anul 2020 ținând cont de contextul pandemiei. Grupul MOL a anunțat pierderi importante în T1 ca urmare a scăderii prețului petrolului, a deprecierii forintului și a restricțiilor de deplasare impuse de pandemie.

2019 a fost cel mai bun an pentru MOL Romania. Cu o cifră de afaceri de aproape 1 miliard 500 milioane euro și un profit net de peste 58 milioane euro, compania de carburanți se situează pe locul 1 în Top 100 firme din Cluj-Napoca.

În ultimii zece ani, MOL Romania a crescut constant. De exemplu, în 2018 cifra de afaceri rulată de companie a fost de aproximativ 1 miliard 440 milioane euro, iar profitul net a depășit 54,5 milioane euro. În anul 2009, avea o cifră de afaceri de 448 milioane euro și un profit net de 17,4 milioane euro.

Numărul mediu de angajați s-a menținut undeva în jur de 245 în ultimii doi ani.

La începutul lunii mai, Grupul MOL a anunțat o pierdere netă de 152 milioane USD raportată în T1 din cauza pierderilor din cursul valutar și din stocuri ca urmare a deprecierii forintului și scăderii prețului petrolului. Operațiunile de bază au funcționat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, când restricțiile de deplasare impuse pe fondul pandemiei au început să afecteze toate liniile de business.

Din cauza prețurilor extrem de scăzute ale petrolului de la începutul lunii martie, rezultatul EBITDA (câștigul unei firme înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) în sectorul Upstream a scăzut la 185 milioane USD în T1. Producția de petrol și gaze s-a situat la 110 mii de barili echivalent petrol pe zi, în scădere cu 4% față de aceeași perioadă din 2019, ca rezultat al declinului natural al producției. În T1, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze într-un perimetru offshore din Norvegia, cu o estimare preliminară a resurselor care pot fi recuperate între 12 și 71 milioane de barili.

Administrator al MOL Romania figurează Camelia Ene, care ocupă și funcția de Country Chairman & CEO. A preluat această funcție în 2016, după acumularea unei experiențe de aproape 10 ani în cadrul companiei. A început ca shop manager, în 2007. În 2013 a devenit Head of Retail, funcție care presupune coordonarea activității rețelei de peste 200 de benzinării a MOL România.

În 1993 Grupul MOL a decis extinderea regională în România, iar doi ani mai târziu a fost deschisă prima benzinărie în țara noastră și a fost înființată compania MOL Romania.

Potrivit site-ului companiei, Grupul MOL este o companie de petrol și gaze internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 75 de ani în domeniul hidrocarburilor. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 1.900 de stații de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 232 în Romania.

sursa foto: facebook.com/MOLRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *