In vizor

Ministrul Muncii anunță „completări” la ordonanțele privind șomajul tehnic. În Cluj, cele mai multe solicitări: peste 30.000 de angajați afectați

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, numărul șomerilor înregistrați la nivelul județului Cluj era de 4465 persoane, iar rata șomajului reprezenta doar 1,2% conform statisticilor oficiale. În contextul declanșării epidemiei de COVID-19 în România, numărul persoanelor care rămân în șomaj tehnic este de ordinul sutelor de mii, iar conform estimărilor oficiale ar putea depăși 1 milion de oameni. În realitate, această cifră este mult mai mare și din cauza intervenției cu jumătăți de măsură a Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor Publice. La nivel național cel mai mare număr de cereri pentru șomaj tehnic a fost înregistrat în județul Cluj.

Succesiunea deja obișnuită a ordonanțelor militare anunțate de Grupul de Comunicare Strategică și adoptate de Guvernul Orban a demonstrat lipsa de viziune strategică în contextul pandemiei care a cuprins România: măsurile de sprijinire a populației s-au dovedit a fi doar măsuri de susținere a sectorului bancar, prin care deja celebra formulă a „dobânzii la dobândă” releva absența unor măsuri concrete de susținere a afacerilor și angajatorilor, dar mai ales a cetățenilor, rămași pe cont propriu. 

După ce „șomajul tehnic” a devenit posibil, din punct de vedere birocratic, după data de 1 aprilie, Clujul a înregistrat cea mai mare cerere la nivel național în acest sens: angajatorii din județul Cluj au depus cele mai multe solicitări pentru șomajul tehnic, fiind vorba de peste 30.000 de angajați, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Muncii și Protecției Sociale:

„La Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata șomajului tehnic, care vizează aproximativ 240.000 de angajați. Cele mai multe solicitări au fost depuse din industria prelucrătoare și din domeniul HoReCa.

În ceea ce privește județele, cele mai multe cereri, care vizează peste 30.000 de salariați, sunt din județul Cluj”, a declarat vineri, 3 aprilie, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Picu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că așteptările autorităților sunt ca aproximativ 1 milion de români să beneficieze, la nivel național, de prevederile șomajului tehnic.

Numărul angajatorilor din județul Cluj care au trimis cereri de intrare în șomaj tehnic a ajuns până vineri la peste 1.600, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cererile din județ au fost făcute atât de firme cu un angajat, cât și de mari angajatori.

În județul Cluj numărul contractelor individuale de muncă suspendate a ajuns la peste 56.000, în contextul pandemiei.

La finalul lunii februarie, în județ se înregistrau mai puțin de 15.000 de contracte individuale de muncă suspendate, în paralel cu 324.000 de contracte de muncă active.

Din păcate, numărul real al clujenilor rămași fără serviciu și fără nici o sursă de venit este mult mai mare, iar aceasta și din cauza „sprijinului” aplicat cu jumătăți de măsură de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

Un exemplu în acest sens a fost publicat recent în Ziar de Cluj, după ce compania EXL Service a concediat, dintr-un foc, zece oameni de la sediul din Cluj-Napoca, pe fondul pandemiei de coronavirus, fără a opta pentru varianta șomajului tehnic, nici pentru o altă soluție compensatorie pentru angajații care au fost dați afară.

CITEȘTE ȘI: Concedieri, pe fondul pandemiei, la compania multinațională EXL Service din Cluj. Oamenii vor da în judecată firma

Astfel, după cum era de așteptat, pandemia de coronavirus îi determină pe agenții economici să ia măsuri pentru protejarea afacerilor. Victimele colaterale ale reorganizării firmelor sunt angajații, care fie sunt trimiși în șomaj tehnic sau șomaj simplu (în cel mai bun caz), fie sunt dați afară fără nicio explicație. 

Iar această situație este acutizată și de lipsa de viziune caracteristică unora dintre cele mai însemnate ministere în acest context, precum Ministerul Muncii și Protecției Sociale, coordonat de Violeta Alexandru, precum și Ministerului Finanțelor Publice, a cărui activitate este de coordonată de Florin Cîțu. 

Acum, asemenea recomandărilor inițiale ale Grupului de Comunicare Strategică privind purtarea măștii în spațiul public doar în cazul suspiciunilor de infectare, informații contrazise recent chiar de către șeful DSU, Raed Arafat, care recomandă purtarea oricăror materiale de protecție în contextul lipsei acute a măștilor și mănușilor de protecție din farmacii, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat completări la ordonanțele militare în ceea ce privește șomajul tehnic.

Astfel, Ministerul Muncii pregătește noi prevederi privind acordarea ajutorului pentru șomajul tehnic, semn că acestea sunt încropite pe „genunche”, fără viziune și în lipsa unei strategii coerente. 

Câți angajați vor rămâne fără un loc de muncă și implicit fără o sursă de venit nu doar din cauza sistării activității agenților economici, ci și din cauza absenței unor măsuri adecvate de sprijin, transparente și coerente, elaborate la timp de către Ministerul Muncii, este greu de prevăzut și de cuprins în statisticile oficiale ale Guvernului Orban:  

„Am parcurs toate mesajele primite și pregătim completări la Ordonanțe pentru șomaj tehnic”, a transmis recent ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Aceasta susține că a discutat mult cu băncile pentru a rezolva situația celor care au PFA și doar cont personal. Ajutorul nu poate fi trimis pe cont personal. 

„Cei care au PFA cu activitate afectată de criză și doar cont personal al celui care conduce, vor putea comunica exclusiv electronic cu băncile ale căror clienți sunt pentru a le deschide și unul pentru PFA. Nu putem trimite bani publici în conturi personale. Mulțumesc băncilor care au fost receptive”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Aceasta a mai adăugat că a primit și integrat în noua propunere pentru Guvern clarificările de la Ministerul Justiției pentru a putea acorda sprijin și avocaților a căror activitate a fost afectată. Se va declara pe proprie răspundere.

sursa captură: violetaalexandru/paginapersonaladefacebook

Doar că aceștia trebuie să demonstreze cu hârtii că activitatea a fost cu adevărat „afectată”.

„Afectată”! Da?

Întrebarea care rămâne este ce activitate din România nu va fi afectată în contextul pandemiei?!

Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic, a declarat vineri Violeta Alexandru.

Din păcate, măsurile adoptate de ministerul Muncii nu se înscriu în cadrul unei strategii guvernamentale coerente și concrete de sprijin, dovadă fiind adăugirile și revizuirile operate de la o zi la alta în ordonanțele militare. 

Într-un asemenea haos întreținut de Guvernul Orban, rata șomajului real va surclasa orice estimări oficiale. 

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, la nivelul județului Cluj numărul turiștilor străini a scăzut cu 3,7%, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 21,8%, cu 0,5% mai mic decât în inauarie 2019. De asemenea, numărul șomerilor la nivelul județului Cluj era de 4465 persoane la finele lui ianuarie 2020, cu o rată a șomajului de 1,2%, conform informațiilor actualizate de INS la finalul lunii martie 2020.

La sfârșitul anului 2019, la nivelul județului Cluj erau înregistrați 172844 pensionari de asigurări sociale de stat, cu o pensie medie lunară de 1423 lei. Față de situația existentă la finele anului 2018, numărul mediu de pensionari a crescut cu 1524 persoane, iar pensia medie cu 187 lei. 

În contextul pandemiei de COVID-19, precum și a opțiunii șomajului tehnic de la 1 aprilie 2020, numărul angajatorilor din județul Cluj care au trimis cereri de intrare în șomaj tehnic a ajuns până vineri la peste 1.600, iar la nivelul județul Cluj au fost depuse cele mai multe solicitări pentru șomajul tehnic, fiind vorba de peste 30.000 de angajați.

 

 

 

sursa foto: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *