In vizor

Ministerul Educației Naționale se dezice de olimpicii clujeni în privința taberelor cu condiții de penitenciar în care aceștia au fost trimiși

În data de 5 august, printr-o adresă oficială, i-am informat pe reprezentanții Ministerului Educației Naționale cu privire la situația scandaloasă a olimpicilor clujeni care au fost trimiși în „Tabăra Olimpicilor”, o tabără care ar fi trebuit să constituie o modalitate de recunoaștere și recompensare a adevăratelor valori, dar unde, odată ajunși, olimpicii au fost cazați în condiții comparabile cu cele din penitenciar

Olimpicii clujeni, după ce au muncit un an întreg sau mai mulți ani la rând pentru rezultatele cu care școlile, Inspectoratul și Ministerul se mândresc, au fost batjocoriți în această tabără într-un mod crunt și de neiertat.

E drept că tabăra a fost organizată de către Ministerul Tineretului și Sportului, însă Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratele Școlare care sunt în subordinea acestui minister, a avut responsabilitatea anunțării elevilor referitor la această tabără și a înscrierii și centralizării listelor cu olimpicii care doreau să participe.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a trimis o circulară prin care a pasat școlilor din județ responsabilitatea anunțării elevilor, responsabilitate de care școlile nu s-au achitat corespunzător, multe dintre instituțiile școlare neanunțând elevii. Astfel, cu toate că 33 de elevi și 3 profesori însoțitori ar fi putut beneficia de aceste tabere, în județul Cluj doar 13 olimpici s-au înscris.

Situația ne-a fost semnalată de mama unei eleve de la Colegiul Pedagogic din Cluj-Napoca, Bianca Roba, care a reclamat faptul că fiica ei nu a fost anunțată, ea aflând despre Tabăra Olimpicilor în mod întâmplător, de pe internet.

Și, poate că ar fi fost mai bine dacă olimpicii nu ar fi aflat deloc despre această tabără, pentru că, odată ajunși în tabăra din Eforie Sud, ei au avut parte de condiții deplorabile și umilitoare: 8 fete olimpice de la Cluj, împreună cu însoțitoarea de grup, au fost cazate toate în aceeași cameră, unde geamul nu se putea deschide și unde bătea soarele de la răsărit și până la amiază. Cei 5 băieți olimpici de la Cluj au fost cazați într-un alt pavilion, iar în pavilionul fetelor au fost cazați alți băieți din țară, nicidecum olimpici, băieți cu care fetele de la Cluj au trebuit să împartă toaletele și dușurile mixte, care nici măcar nu erau compartimentate, adică exact ca la pușcărie!

 Astfel, cu toate că Ministerul Tineretului și Sportului promitea, pe site-ul său, „dezvoltarea spiritului de echipă prin implicarea participanților în activități de grup”, se pare că singurele activități de grup în care ministerul a reușit să îi implice pe participanți  au constat doar în nevoile fiziologice și în spălatul la comun, care, ne întrebăm, fiind totuși vorba și despre minori, dacă au respectat, nu doar moralitatea, ci chiar legalitatea.

Bianca Roba, mama olimpicei clujene, ne-a mai informat și că fiica sa, odată ajunsă în această tabără, nu putea dormi noaptea din cauza lipsei de aer din cameră și a saunei permanente, așa că eleva și-ar fi dorit să se întoarcă mai repede acasă, ratându-și astfel vacanța, pe care și-a irosit doar banii cheltuiți pentru transport și pentru pregătirile necesare.

„Andrada se plânge că sunt condiții groaznice. Condițiile sunt mizerabile, e groaznic să stai 9 oameni într-o cameră în care un geam numai se rabatează și e orientat spre soare și noaptea sunt 35 de grade și nu îl poți deschide! Nici la dușuri nu au niciun pic de intimitate, e ca la pușcărie, câteva capete de duș înșirate deasupra și toată lumea merge și se spală! Nu sunt cabine individuale, e ca la pușcărie, să vedem pe toată lumea ce face!

 În plus, Andrada a crezut că se duce în Tabăra Olimpicilor și o să fie într-o companie de elită, să schimbe idei, gânduri, dar i-au cazat în același loc cu copiii care au plătit pentru ca să meargă în această tabără și cu cei veniți prin programe sociale, deci, nici vorbă să fie o tabără a olimpicilor! Sunt și copii ai căror părinți au plătit bani pentru tabăra asta, plus cazurile sociale, nu numai olimpici. Sunt toți la grămadă. Dacă au vrut să își bată joc de ei, chiar au reușit!”, ni s-a plâns mama elevei olimpice.

Pentru a clarifica această situație revoltătoare, ne-am adresat Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretul și Sportului și Inspectoratului Școlar Cluj, cărora le-am transmis, pe adresele oficiale de email, următoarele întrebări:

– Cum s-a ajuns la această situație?

– De ce organizatorii, ministerul, inspectoratul și școlile își bat joc de olimpicii pe care ar trebui să îi respecte?

– Cine, cu nume și prenume, angajat al cărei instituții, este responsabil de organizarea acestei tabere cu condiții similare celor din penitenciar, dacă și când această persoană își va da demisia.

Cu toate că au trecut mai mult de 10 zile de la sesizarea noastră, doar reprezentanții Ministerului Educației Naționale ne-au răspuns, cu toate că le-am trimis întrebările și reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului pe nu mai puțin de 12 adrese de email. Nici reprezentanții Inspectoratului Județean Cluj nu au catadicsit să răspundă, considerând probabil, la fel ca superiorii lor din Ministerul Educației Naționale, că nu sunt responsabili de organizarea acestei tabere.

Biroul de Comunicare al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice ne-a răspuns:

„Aţi adresat această solicitare Biroului de Comunicare al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, instituţie guvernamentală separată de Ministerul Tineretului şi Sportului, fără atribuţii în organizarea taberelor şcolare/studenţeşti. În condiţiile în care aceasta activitate (organizare tabere pentru elevi/studenţi/tineri) este gestionată exclusiv de MTS, vă rugăm să trimiteţi cererea dumneavoastră pe adresa de email comunicare@mts.ro. Vă mulţumim!”

Dacă Ministerul Educației Naționale este o instituție guvernamentală separată de Ministerul Tineretului și Sportului, fără atribuții în organizarea taberelor școlare/studențești, această activitate fiind gestionată, după cum afirmă domnii din minister, exclusiv de MTS, cum se face că Inspectoratele Școlare, care sunt în subordinea Ministerului Educației Naționale, au gestionat, prin delegarea către școli, anunțarea elevilor, întocmirea și centralizarea listelor de participanți?

Andreea Coroian Goldiș, șef de cabinet la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a declarat, în data de 26 iulie, pentru Ziar de Cluj:

„Excursia este organizată la nivelul întregii țări de către Minister și școlile trebuie să îi anunțe pe elevi, așa se procedează de obicei. Noi am pus și pe site-ul Inspectoratului. Școlile sigur i-au anunțat, pentru că știu că săptămâna viitoare pleacă prima tură la mare. 

O să verific care este situația la școala despre care îmi spuneți că nu a anunțat. Noi am pus și pe site, pentru ca să fim siguri că informația ajunge. O să verific ce s-a întâmplat la Pedagogic, unde este o situație specială, știu că li s-a schimbat secretara, au o secretară nouă anul acesta. Să anunțe elevii este responsabilitatea secretarei, care verifică site-ul ISJ și ce adrese primește pe mailul școlii de la Inspectorat și transmite mai departe. 

Prin adresa 38230/08.07.2016 a MENCS, ISJ este informat despre proiectul TABARA OLIMPICILOR dedicat elevilor care au obtinut premiile I,II, III si mentiuni la olimpiadele internationale si premiile I, II, III la olimpiadele nationale din anul scolar 2015-2016. Conform Anexei acestei adrese, judetului Cluj i-au fost alocate 33 de locuri.

Au fost propuse, prin adresa MENCS, 2 locatii de tabara si cate 2 serii pentru fiecare locatie, asa cum reiese si din adresa ISJ nr. 6806/11.07.2016 transmisa in unitatile de invatamant si postata pe site-ul ISJ. (http://www.isjcj.ro/htm/2016/Iulie_16/tabara_olimpicilor.pdf)

Dupa informarea elevilor de catre secretariatele unitatilor de invatamant, la nivelul judetului Cluj, s-au inscris pentru tabara un numar de 13 elevi olimpici. Toti acesti elevi au fost inscrisi prin secretariatele unitatilor de invatamant care au transmis persoanei responsabile din cadrul ISJ optiunea acestor elevi.
Astfel, 8 elevi olimpici clujeni vor participa in tabara la Eforie Sud, in seria 29 iulie-4 august 2016, iar 5 elevi s-au inscris (2 retragandu-se ulterior) pentru seria 6-12 august 2016, tot la Eforie Sud.

Mentionam ca nu a optat niciun elev pentru seriile de tabara la munte si ca numarul total al elevilor clujeni care se incadrau in categoria propusa de MENCS pentru Tabara Olimpicilor este de 186, eventuala selectie facandu-se, conform specificatiei din adresa MENCS, in functie de ordinea descrescatoare a premiului obtinut.

Informarea elevilor s-a facut prin transmiterea adresei ISJ  nr. 6806/11.07.2016 la unitatile de invatamant si postarea ei pe site-ul ISJ.

Inscrierea elevilor s-a facut prin unitatile de invatamant in cadrul carora sunt elevi”, ne-a comunicat Andreea Coroian Goldiș, șef de cabinet Inspectoratul Școlar Cluj. 

Așadar, este clar ca lumina zilei că Ministerul Educației Naționale și Inspectoratele Școlare din subordine au avut atribuții și au gestionat partea de anunțare și de înscriere a elevilor. Ministerul Tineretului și Sportului, în schimb, a organizat tabăra în ceea ce privește infrastructura care le-a fost pusă la dispoziție elevilor.

Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare au avut, ca să facem o comparație, rolul pe care îl are o agenție de turism: informează turistul, îl asistă în completarea formalităților pentru cazare, iar hotelul este responsabil pentru condițiile pe care le oferă. Dar și agenția trebuie să fie conștientă, informată și responsabilă asupra condițiilor de care va beneficia turistul, odată ajuns la hotel. Așadar, cu toate că Ministerul Educației își declină orice responsabilitate și implicare în această dezastruoasă Tabără a Olimpicilor, și acest minister este responsabil, împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului, pentru bătaia de joc pe care le-au servit-o olimpicilor clujeni, pe post de pseudo-recunoștință, sub formă de tabără. Mai ales că această tabără nu a fost la prima ediție.

Dacă statul român, prin ministerele sale de resort, se dezice de olimpicii acestei țări, atunci când organizează și când trebuie să răspundă pentru bătaia de joc pe care le-a servit-o pe post de binemeritată vacanță, nu este de mirare că și olimpicii se dezic de statul român și pleacă în alte țări după terminarea studiilor, refuzând să mai suporte batjocura de care au parte în România:

„Andrada s-a dus la Tabăra Olimpicilor pentru că a vrut companie selectă. Eu i-am și spus: acolo sunteți olimpici, sunteți câteva zeci de olimpici, scrieți o scrisoare și mulțumiți-i ministrului învățământului pentru ceea ce vă face! E păcat! Copiii ăștia, dacă îi umilești acum, normal că vor pleca! Și ei sunt elita, ei chiar sunt elita!”, a declarat Bianca Roba, mama olimpicei clujene care a fost pur și simplu umilită prin condițiile care i-au fost oferite în această tabără destinată elitelor. Răspunsul de la Ministerul Educației, eleva olimpică l-a primit: noi nu avem atribuții, trimiteți mai departe!

Așteptăm în continuare și răspunsul Ministerului Tineretului și Sportului, în curtea căruia Ministerul Educației a aruncat pisica ce miorlăie foarte tare a derobare de responsabilitate, a incompetență și a nepăsare, chiar a nesimțire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *