Cooltura

Magic Puppet şi povestea păpușilor trezite la viaţă

Despre cotidianul apăsător care ne înconjoară în fiecare zi s-a povestit mult și neîntrerupt. Magia, însă, e de cele mai multe ori uitată, descoperită întâmplător la colț de stradă, într-un pub sau chiar într-o sală de clasă. Cultura ce ne înconjoară poartă straie diferite. Câteodată e serioasă, înfășurată în zeci de pagini scrise cu tâlc. Uneori, sub forma unor acorduri născute cu sudoarea frunții, ia forme unduitoare, pentru ca alteori, atunci când ne așteptăm mai puțin, ea să se transforme în magie plină de tâlc.

Locuri în care putem găsi frânturi din lumi de basm sunt multe. De exemplu, în Cluj, undeva într-o casă ce nu aduce deloc cu castele din povești, ci mai degrabă pare un cămin simplu, unde locuiesc oameni simpli, periodic se nasc povești, păpuși, povești spuse de păpuși și păpuși ce se nasc din povești. E locul unde se adună oameni visători. Oameni a căror speranță că într-o zi lumea în care trăim va fi mai frumoasă, nu a murit. Oameni care au ales să facă diferența într-o lume confuză, insipidă, grea.

„De ce ne plac poveștile? Pentru că, în povești, de fiecare dată câștigă binele.”

Așa își începe Florin, naratorul, incursiunea în lumea lui Pim, cățelul din pădurea fermecată, ce își dorește să devină erou și care, cu ajutorul copiilor și a animalelor pe care le va întâlni în drumul său, descoperă că a fi erou nu e simplu, că e nevoie de multă tenacitate, multe învățăminte și, mai ales, un suflet mare și bun.

E greu să dai viaţă unor păpuşi? Cu siguranţă, dar şi câştigurile sunt multe! Poveştile lasă în urma lor învăţăminte, copii fericiţi, aplauze şi chiar îmbrăţişări pentru că protagoniştii lor, de cele mai multe ori, devin un exemplu pentru copiii care  asistă la sesiunile de joacă, magie, teatru de păpuşi.

Începutul poveştii

Magic Puppet s-a născut din dorinţa de a face mai mult, mai bine şi de a lăsa în urmă ceva ce să marcheze educaţia copiilor într-un mod cât mai plăcut, interactiv, ludic.

„Noi credem că interacţiunea dintre oameni poate face ca lucrurile frumoase să se întâmple. De aceea considerăm că adevărata magie este cea care îi uneşte pe oameni în afara ecranelor și nu are nevoie decât de atenţie, ca ea să se întâmple. Trăim într-o societate în care timpul este esenţial, suntem mereu pe fugă şi nu ne mai luăm răgaz să observăm lucrurile frumoase din jurul nostru. De aceea ne propunem să îi apropiem pe oameni de artă, teatru, magie, de ştiinţă şi, în primul rând, unul de celălalt” (Florin şi Silviu, Magic Puppet)

Prietenia dintre Florin Suciu Buh şi Silviu Ruşti a debutat încă din facultate. La început, drumurile lor nu păreau să urmeze aceeaşi cale. Ulterior, însă, au devenit colegi la teatrul de păpuşi Puck şi de acolo a mai fost doar un pas până când cei doi să pună pe picioare o trupă de teatru independent ce să aducă ceva nou şi inedit în sistemul de educaţie din România.

Scurtă incursiune în lumea spectacolelor Magic Puppet

În 2013, pe când Magic Puppet era încă la stadiul de idee, cei doi protagonişti, Florin şi Silviu, au avut prima lor colaborare privată. Contactaţi de cei de la Scena Urbană, au pus în scenă o adaptare după povestea lui Fodor Sandor, „Cipi şi Surpriza”. Spectacolul a avut premiera în octombrie la Scena Grădinii Botanice din Cluj Napoca. De acolo a fost doar un pas până la a avea colaborări noi, de lungă durată. Un an mai târziu, îi găsim în colaborare cu teatrul de păpuşi Puck, când s-a format şi primul spectacol de magie şi ventrilocie, „Hocus Pocus”, pentru ca, în 2015, numărul spectacolelor să crească, având astfel colaborări cu „Reactor de creaţie şi experiment”, precum şi cu „Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca”, unde au pus în scenă spectacolul Pinguinul Colorat, în cadrul proiectului „Voluntariatul, o punte între etnii”, proiect ce şi-a propus să contribuie la îmbunătăţirea prin educaţie a relaţiilor interetnice din trei comunităţi rurale din judeţul Cluj şi unde, cumulat, au participat peste 5000 de spectatori.

În 2016, îi găsim deja la festivaluri, în şcoli şi grădiniţe. Tot atunci s-au pus în scenă spectacolele „Cine e în Joben” şi „Bibidi Babidi Bum”. Printre festivalurile la care au participat sunt „Dorna Art”, „Fabrica de dulciuri,” festivalul „LollyBoom”, „Drumbava copiilor-Life2”, „Produs de Cluj”, „Târgul de Crăciun Cluj” etc. Tot în 2016 s-a fondat oficial Asociaţia Magic Puppet, cu sediul în Floreşti, județul Cluj.

Cum se nasc păpuşile Magic Puppet? „Actorii păpușari sunt cei care dau viață păpușilor”

Un aspect interesant în ceea ce priveşte activitatea Magic Puppet e faptul că totul e făcut de mâna lor. De la spectacole, scenografie, scenaristică, recuzită, păpuşi. În felul acesta sunt mai aproape de fiecare detaliu, iar toate păpuşile prind astfel viaţă mult mai uşor, fiind personalizate în funcţie de specificul fiecărui spectacol. Totodată, fiecare păpuşă are povestea ei şi fiecare poveste e interesantă. De exemplu, în cadrul proiectului „Voluntariatul, o punte între etnii”, Florin şi Silviu au lucrat luni întregi la crearea păpuşilor din spectacolul Pinguinul Colorat. Tot atunci au avut şi cea mai interesantă experienţă, cea a elefantului Bobo, din cadrul aceluiaşi spectacol.

„În funcție de complexitatea proiectului, crearea unei păpuși poate dura între câteva zile și 3 săptămâni. Cea mai complexă păpușă (elefantul Bobo din „Pinguinul colorat”) a fost creată timp de 3 săptămâni (câte 2 ore pe zi), timp în care pe strada paralelă au fost ridicate 3 duplex-uri. Vă dați seama cât s-au distrat muncitorii văzându-ne zilnic sculptând picioare de elefant și aripi de pinguin in miniatură și căutând tot felul de metode de a face marionetele funcționale.” (Silviu Ruşti, Magic Puppet)

2017, anul Z.E.B.R.A.R

În 2016, Magic Puppet şi-a extins serviciile iniţiind primele ateliere pe diferite teme, precum teatru, teatru de păpuşi, confecţionare păpuşi etc. Pentru că nu a fost suficient, însă, anul acesta s-au extins astfel încât, în luna iulie vor organiza ateliere de scenaristică şi scenografie în cadrul proiectului Z.E.B.R.A.R. (Zorii Educației Bune Reduc Accidentele Rutiere). Proiectul are ca scop principal educarea conduitei copiilor în ceea ce privesc regulile de circulaţie şi de prevenire a accidentelor. Activitatea principală a proiectului este participarea tinerilor, şi nu numai, la atelierele de scenaristică şi scenografie organizate de Magic Puppet. Aici, cei care vor participa, vor ajuta la creionarea întregului spectacol, de la scenariu, la decor, păpuşi etc. Apoi, la finalul atelierelor, proaspătul spectacol va fi pus în scenă, participanţii la ateliere având astfel ocazia să se implice activ în educarea copiilor şi nu numai. Spectacolul va fi interactiv, gratuit şi, cel mai important, la final va fi urmat de o discuţie despre învăţăturile desprinse din spectacol.

„În final, credem cu tărie în capacitatea de învățare a copiilor, de aceea considerăm necesară educarea lor în a deveni cetățenii (pietoni/șoferi) vigilenți și responsabili de mâine.” (Z.E.B.R.A.R.)

Pentru cei care doresc să se implice activ în proiectul Z.E.B.R.A.R, mai multe informaţii se găsesc pe pagina de Facebook a acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *