Afacerea zilei

Iulian Iuga, CEO al Accesa: „Daca Clujul ar beneficia de impozitele colectate de la mine, administratia locala ar fi mai interesata de bunastarea mea”

Are niste ochi stralucitori si metalici, ca un Husky. Si, aidoma unui Husky, lui Iulian Iuga, CEO al Accesa, ochii i se electrifica atunci cand vorbeste cu pasiune despre ideile sale. Face si el parte din grupul select al antrepenorilor clujeni ce au construit industria IT din zona, dar tine, subtil, sa ne arate prin ce anume este proiectul sau unic. 

Iar adevarul este ca proiectul acesta initiat de Ziar de Cluj, prin care ne-am propus sa vorbim cu liderii industriei de IT din Cluj-Napoca, este o continua surpriza pentru noi. Fiecare dintre cei intervievati ne-a impresionat in mod diferit, toti ce au avut curajul si increderea sa vorbeasca cu Ziar de Cluj ne-au aratat cum sclipeste inteligenta lor, ne-au facut sa intelegem de ce ei au reusit.

 

Anul acesta, Accesa a celebrat un deceniu de existenta, 10 ani de cand un tanar antreprenor, entuziast si hotarat, s-a aventurat pe piata fragila a IT-ului aflata, inca de pe-atunci, in plin avant. Ambitia lui Iulian Iuga era sa ajunga sa trateze de la egal la egal cu orice jucator din IT.

Sarmant, deschis, amabil si surprinzator de modest, fondatorul companiei de software Accesa se prezinta sincer si transparent, cu nonsalanta omului constient de valoarea sa si de munca si eforturile pe care le-a depus ca sa isi ocupe locul in breasla. E din Maramures. A plecat din tara in 2001 si, dupa 10 ani de sedere productiva in Germania, i-a fost acordata cetatenia. Germania ii ofera confort, dar Romania ramane tara lui de suflet.

 

Sa simti valorile unei companii, nu sa le scrii doar pe foaie

 

Despre Iulian Iuga se spune ca are o mare capacitate de empatie, dar stie sa fie foarte ferm in companie.

„Pentru mine, principiile sunt extrem de valoroase, atat in viata, cat si in business. De aceea am si urmarit crearea unei echipe de management care, in componenta ei, se apropie tot mai mult de perfectiune”, spune Iulian Iuga, CEO al Accesa.

Iulian Iuga este un om al principiilor sanatoase si aceste principii a reusit sa le impuna in organizatia pe care o conduce. Pasiunea, curajul, atitudinea proactiva, modestia si respectul sunt valorile Accesa. 

„Am avut o alta filozofie de abordare: nu pot, nu stiu, nu vreau sa le fac pe toate. Asa ca am nevoie de o echipa cu care sa ma complementez, ca impreuna sa facem totul. Am incercat sa identific acele persoane care sunt complementare din punctul de vedere al business-ului, dar si din punctul de vedere al personalitatii. Fiecaruia i-am cedat o parte generoasa din afacere, pentru a demonstra angajamentul si a astepta aceeasi implicare”, marturiseste Iulian Iuga.

„Organizatia si valorile organizatiei trebuie traite de CEO, nu doar puse pe hartie. Fiecare firma trebuie sa isi defineasca propria personalitate si astfel va reusi sa atraga din piata acei candidati care se muleaza pe aceste valori. Liderul unei firme nu trebuie sa fie neaparat fondatorul. Dar e rolul acestuia sa defineasca si sa implementeze acele valori, iar clientii si candidatii ii vor alege si datorita compatibilitatii. Va exista acea loialitate bazata pe compatibilitate, pe similitudine de valori si viziune”, e de parere antreprenorul.

 

Marele anunt

 

De curand, Accesa a surprins foarte tare cu anuntul ca va accesa un ajutor financiar consistent de la statul roman. 

„Eu tot timpul am fost transparent in prezentarea mea sau a firmei. Exista o strategie care este direct legata cu strategia noastra de a dezvolta business-ul in sine, atingand targetul de 300 de angajati. Unele firme spun ca industria IT nu are nevoie de stimulul respectiv, ajutorul de la stat. IT-ul este una dintre directiile strategice de dezvoltare pe plan national, declarata de toate guvernele. Este o industrie strategica. Din aceasta perspectiva, mie mi se pare normal ca statul sa sustina aceasta industrie, prin orice actiune legislativa, fiscala. Problema e ca un astfel de stimul financiar nu poate fi oferit oricui si in orice conditii. Firmele care nu au beneficiat de acesti bani, fie ca n-au indeplinit conditiile, fie ca n-au fost dispuse sa isi asume responsabilitatile solicitate, sunt nemultumite”, spune CEO-ul de la Accesa.

 

Venirea jucatorilor mari din IT pe piata romaneasca creeaza presiune pe resursele umane autohtone. Jucatorii externi incearca sa-si ocupe pozitiile, sa atraga oameni calificati, cresc nivelul salarial si aceasta duce la noi presiuni. Pe de alta parte, multe dintre firmele romanesti spun pline de mandrie ca joaca intr-o liga mare, dar nu vor sa vada jucatori mari pe teritoriul lor.

„In industria IT, tanara si extraordinar de dinamica, a existat dintotdeauna principiul de a externaliza servicii, indiferent de resurse sau competente. Outsourcing-ul a fost, initial, doar loan intelectual. La un moment dat, pe harta lumii, au aparut tari in curs de dezvoltare care ofereau servicii mai ieftine. Asa s-a nascut, din outsourcing, conceptul de offshore si nearshore. Acesta a fost miscarea de care au profitat firmele romanesti, ingredientul care a ridicat piata romaneasca de IT”. 

 

Ce vrea sa fie Accesa

 

Insa lumea de afaceri e un organism viu, mereu in schimbare si reorganizare. In loc sa achizitioneze servicii de outsourcing de la noi, unele firme puternice din strainatate au ales sa isi deschida aici subsidiare, ca sa beneficieze de resurse umane calificate, si astfel au facut concurenta firmelor romanesti.

„Strategia noastra este sa devenim, in viitor, o companie furnizoare de servicii IT care sa discute de la egal la egal cu orice firma de acest gen din strainatate. Presiunea pe piata fortei de munca, venituri, salarii, costuri, creste si, practic, nu am cum sa vand serviciile mele la acelasi pret. Scopul meu este sa ajung sa furnizez servicii IT utilizatorului final. Deocamdata, nu avem un investitor. Pentru obtinerea imprumutului de la statul roman, s-a depus o garantie si mi-am asumat o seama intreaga de responsabilitati. Dar nu ne asumam un risc gratuit. Avem pe ce ne baza”, declara Iulian Iuga.

 

In loc sa se lase cucerit, porneste in cucerirea Europei

 

In 2004, tanarul antreprenor a infiintat firma Accesa in Romania, in 2008 a deschis in Germania si anul acesta isi va deschide portile Accesa Elvetia. 

„Fara doar si poate, utilizam forta de munca din Romania, dar nu ne-am cramponat pe nearshore. Codarea, programele se fac tot de aici. Eu vad activitatea de servicii IT structurata pe 3 etape: Plan, Build si Run. In prima etapa,  de planning, clientul vine cu o problema care ar putea fi rezolvata cu o solutie IT. Este, practic, o munca de consultanta, in care intelegem nevoile si propunem solutii. In etapa a doua, Build, se face implementarea solutiei. In etapa de Run, ii oferim infrastructura, serverul, maintenanta, ii garantam ca solutia oferita de noi este functionala. Nearshore-ul s-a intamplat foarte mult in Build. Noi ne apropiem de clientul nostru, ii intelegem nevoile si asteptarile. Am facut nearshore pentru ca acesta a fost motorul care ne-a ajutat sa mergem mai departe, dar aspiram sa devenim furnizori de IT pe toate planurile”, spune CEO-ul de la Accesa.

 

6 intrebari rapide pentru Husky-ul din IT

 

Sunteti furnizori de servicii IT, dar cum va diferentiati? Ce faceti bine, ce va doriti sa faceti?

 

„Avem cateva domenii in care ne-am specializat in timp, arii functionale in care ne-am dezvoltat competentele, datorita proiectelor in care ne-am implicat: zona de e-commerce, scientific software si digital workplace”, spune Iulian Iuga.

 

Implicarea companiilor de IT in comunitate e foarte timida, irelevanta. Putem spune ca e un soi de autism economic si social al firmelor de IT?

„Vina nu ne apartine in totalitate. Administratiile locale nu sunt direct interesate de jucatorii din piata. Daca Clujul ar beneficia de impozitele colectate de la mine, ar fi mai interesat de bunastarea mea”, e de parere antreprenorul clujean.

 

16.000 de oameni activeaza, la Cluj, in IT, peste 7% din populatia ocupata este implicata direct in aceasta bransa. Noi credem ca IT-ul nu isi constientizeaza forta in acest oras, ca nu isi spune apasat pasurile. Iar comunitatea nu este constienta ca 16 000 de oameni din IT castiga si consuma zeci de milioane de euro pe luna in acest oras. De ce nu sunt mai constienti de impactul pe care ar trebui sa il aiba in comunitate?

„Rigiditatea IT-istilor e un raspuns la reticenta cu care sunt intampinati. Industria IT este datoare comunitatii si are initiative de implicare in comunitate, dar sunt de acord ca acestea ar putea fi de mai mare anvergura si, poate, chiar coordonate mai bine cu necesitatile comunitatii. Domnul Boc a participat la sarbatorirea a 10 ani de existenta Accesa. Mie mi se pare o recunoastere simbolica a contributiei pe care firma noastra o are”, raspunde CEO-ul companiei de software.

 

Ce-ar trebui sa faca administratia pentru antreprenorii si firmele de IT?

„Am intalnit niste oameni tineri extraordinari in administratia publica. Dar nu efortul conteaza, ci rezultatul”, spune Iulian Iuga.

 

Crezi in Romania si in viitorul pe care ea il ofera?

„Daca nu credeam in Romania, nu reveneam aici. Pentru mine, Romania este casa mea. Aici m-am nascut. Tine de natura umana sa te simti foarte legat de locul in care te-ai nascut. Dupa 7 ani de Germania, am revazut un Cluj foarte schimbat. Orasul are o evolutie spectaculoasa. Germania imi ofera mai mult confort, dar in Romania ma simt acasa”, spune antreprenorul roman.

In privinta contextului psiho-social si economic actual, Iulian Iuga e de parere ca acesta este profund influentat de istoria recenta a tarii noastre. Comunismul si fortarea colaborarii au creat mult afront si romanul a ajuns sa desconsidere ideea de colaborare. Comunismul a distrus, practic, foarte multe valori: respectul fata de comunitate, respectul fata de munca, atitudinea critica fata de succes si responsabilitatea civica. Ceea ce se intampla in mediul de business romanesc e din cauza lipsei de cultura civica. ​

„Cred ca Romaniei ii lipsesc modelele sanatoase din societate. Fiecare contributie a noastra e o datorie ca sa ne prezentam ca niste modele. Educatia se face in scoala, iar scoala nu mai are impact. Mass-media e prea politizata, prea dependenta de finantare ca sa promoveze adevaratele modele. Implicarea imediata, directa, asumarea problemelor si responsabilitatea civica sunt singurele solutii viabile pe termen lung”, opineaza omul de afaceri.

 

Cum te autodefinesti?

„Sinceritatea si implicarea mea emotionala sunt considerate marele meu defect. Principiile sunt cele care ma ghideaza in viata”, declara Iulian Iuga.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *