Reportaj

Ironman de Cluj: Voicu Oprean a biruit competitia oamenilor de otel

Inoata. Inoata pana cand muschii sunt la limita cedarii, iar gandul periculos al inecului este mai aproape ca oricand. Pedaleaza. Pedaleaza pana cand cadrul bicicletei pare ca se dezintegreaza, iar transpiratia curge siroaie. Alearga. Alearga pana simti cum plamanii trag haotic foc, nu aer. Daca nu ai murit in urma suprasolicitarii organismului, atunci esti cu siguranta unul dintre cei putini. Cei capabili de performante supraomenesti. Cei care reusesc sa termine vii una dintre cele mai cumplite probe de rezistenta si curaj inventate vreodata de mintea omeneasca: Triatlonul oamenilor de otel. In Romania sunt aproximativ 50 de oameni “de otel”, iar unul dintre ei e Voicu Oprean, clujeanul ce conduce Arobs. Ieri, Voicu s-a intors la Cluj ca un veritabil Ironman.

Cand credeam ca nu exista nimic mai al greu pe lume decat proba de maraton, omul a inventat ceva si mai dur. Competitiile de Ironman, adica triatlonul extrem, pot parea ceva imposibil pentru un om neobisnuit cu sportul. IronMan consta in parcurgerea a 3,86 kilometri inot, 180,25 kilometri proba de ciclism, urmata de o cursa clasica de maraton de 42,185 kilometri. Durata medie a parcurgerii complete a triatlonului este de 15-17 ore de efort continuu, la parametri maximi. Voicu Oprean, CEO-ul Arobs, e singurul clujean care a obtinut anul acesta titulatura de “om de otel”.

“Daca stau bine sa ma gandesc, sunt romanul cu cea mai mare greutate, ca sa fiu mai plastic, care a terminat un IronMan. Am terminat proba la 106 kilograme; nu e neaparat o mandrie, dar e o realizare”, spune el razand.

Nu l-ai crede in stare de vitejia asta. A inceput sa practice triatlonul tarziu, adica in urma cu doi ani. A participat, in 2012 si 2013, la Half IronMan, in Austria – 1.9 kilometri inot, 90 kilometri de bicicleta si 21 de kilometri de alergat. Apoi i-a venit ideea sa participe la proba completa. “Daca am facut jumatate, de ce sa nu fac totul”, isi aduce el aminte. Dupa 14,5 ore s-a oprit, era mult prea obosit, extenuat.

“Eram la alergare, la 28 de kilometri din 42. Eram aproape de final, dar mi-am dat seama, fiind de profil inginer, ca nu ies cifrele. Nu reuseam sa termin in time-limit, care era de 16 ore”, spune Voicu.

Pericolele triatlonului extins

Statistica spune ca, din 50.000 de sportivi care practica efort pentru mai mult de 3 ore incontinuu, unul moare. Toti cei care isi supun organismul la astfel de sporturi care cer daruire totala sunt supusi riscului de a deceda in timpul probei sau in urmatoarele 24 de ore dupa incheierea acesteia. Din fericire, triatlonistii, maratonistii sau practicantii profesionisti de Ironman cunosc beneficiile antrenamentelor cardio si a altor forme de pregatire care imbunatatesc starea generala de sanatate a organismului.

Pentru IronMan-ul de anul acesta, Voicu Oprean acesta a inceput sa se antreneze in primavara. A facut semi-maratonul de la Cluj si s-a antrenat alaturi de “colegii de sosea, o echipa extraordinara”: Tudor Sofron, Daniel Szatmari, Catalin Sanpetrean si Horatiu Molnar, organizatorul Maratonului International Cluj. Cu ei a facut probe de sosea, alaturi de ei a mers cu bicicletele pana la Dej, de mai multe ori.

“Ne intalneam la 6:30 dimineata la FSEGA si mergeam pana la Dej, in diverse stiluri de antrenament: viteza, sprint sau tempo”, povesteste el.

Cu cate un om drag in suflet

Voicu spune ca si-a impartit probele in bucati si s-a concentrat pe fiecare in parte, pentru ca fiecare e diferita. Proba de bicicleta a impartit-o in sase bucati de catre 30 de kilometri. Fiecare dintre parti a dedicat-o unei persoane dragi din viata lui: copiilor, sotiei, parintilor. Iar asta l-a ajutat sa treaca psihic peste distanta.

“Am trei copii si fiecaruia i-am dedicat cate o bucata. Chiar radeam la un moment dat, cand, pe zona dedicata uneia dintre fetele mele, un pic mai vulcanica, a inceput sa ploua. A facut tot posibilul ca sa-mi fie greu. Sufla vantul, incepuse sa ploua torential; nu mi-e usor cu ea, e o personalitate puternica”, povesteste el razand.

Maratonul l-am impartit in sase bucati de cate sapte kilometri, fiecare dedicata acelorasi persoane, “cu care avem discutii in minte”, dupa cum spune. A inceput probele la 7 dimineata si le-a incheiat cu succes la 10 seara. A inceput cand afara erau 14 grade, a terminat la aceeasi temperatura, dar, pe parcursul zilei, varful termic a fost de 25 de grade. A fost si o ploaie torentiala, a fost si vant.

“Organismul sufera in orele alea, din cauza temperaturii, dar, pana la urma, stramosii nostri stateau toata ziua afara, in aer liber, iar noi nu facem decat sa ne intoarcem acolo. Faptul ca stam acum in birouri cu aer conditionat nu e decat o consecinta a lumii moderne”, explica el.

Dupa primii 10 kilometri de alergare, ultima proba a triatlonului, si-a dat seama ca o sa termine concursul si o sa o faca in timpul pe care si-l stabilise. Acum, singurul lui stres a fost sa nu se accidenteze, sa calce stramb sau sa aiba crampe. A terminat extenuat, cu muschii tremurandu-i. Dar a meritat. La final a fost cel mai fericit om din lume.

“Obiectivul meu nu era timp, voiam doar sa termin inainte de 15 ore, de “welcome heroes”. Dupa 15 ore sunt celebrati toti cei care vin, un fel de lingura de lemn, iar eu mi-am dorit sa termin inainte de cele 15 ore, sa fiu sportiv, sa nu arat, totusi, ca ma chinui. Nu ca nu mi-ar fi placut, pentru ca, la final, campionii ii intampina pe cei care termina in ultima ore si ii felicita”, explica Voicu.

In final, la 106 kilograme, clujeanul Voicu Oprean a dovedit ca e un sportiv adevarat. A terminat in mai putin de 15 ore intregul concurs.

“Familia si prietenii apropiati au fost tot timpul alaturi de mine, atat inainte, cat si in timpul concursului, verificand tot timpul cum stau. Am fost singur acolo, am fost singurul roman la proba” , povesteste el.

Iar ieri noapte, cand a ajuns acasa, fetele lui, sotia si bebele l-au asteptat cu confetti, baloane si o poza cu “Welcome home, Ironman & Suzi”.

“Suzi e bicicleta, am botezat-o inainte de triatlon”, explica Voicu.  

Pe viitor vrea sa-si implice si familia in astfel de activitati.

„Exista Iron Kids, iar fetelor mele le place sa inoate, sa se dea cu bicicleta. Nu neaparat sa inoate, probabil ma mostenesc pe mine. Dar triatlonul e ceva ce mi-ar placea sa fac pana la 60 de ani si peste. La editia aceasta, cel mai batran competitor avea 75 de ani”, mai spune Voicu.

Un exemplu pentru ceilalti

Acum se bucura ca foarte multi dintre colegii, prietenii si angajatii lui au inceput sa-si „puna in cap” aceeasi chestie:

„La anul alerg un maraton, poate anul viitor merg la Ironman. Eu cred ca am demonstrat cel mai usor ca lucrurile se pot intampla, pentru ca orice e posibil. Acesta e si sloganul Iron Man: anything is possible”.

In fond, John Collins, cel care a stabilit regulile triatlonului, exprima cel mai bine spiritul Ironman:

„Swim 2.4 miles! Bike 112 miles! Run 26.2 miles! Brag for the rest of your life!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *