Diete

Interdictii in alimentatia naturista

Nu numai plantele medicinale, ci si produsele care se folosesc in alimentatia naturista – bauturile, dulciurile, fainoasele, fructele si legumele – contin compusi care pot avea un efect puternic asupra organismului bolnav. Iata cele mai importante despre care e bine sa stim:

-Apa. Evitati prepararea ceaiurilor sau a cafelei folosind apa de la robinet. Amestecata cu clor, un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost intezisa in toate tarile cibilizate, poate provoca niste combinatii chimice nedorite.

-Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa etc.

Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (bere, pepsi s.a.) contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii care beau mai mult de 5 cuti pe zi risca sa se aleaga nu numai cu “burta mare” ci si cu impotenta si cu marirea sanilor.


-Berea
este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului sexual).


-Bobul si fasolea
consumate indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35 %, dar daca se supradozeaza, tot cu 35 % se inrautateste si vederea bolnavului.


-Bostanul si dovleceii
contin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in formele acute ale bolii stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.


-Branza de vaci
se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi;


-Cartofii
consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.


-Ceapa,
in cantitati mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.


-Ceaiul verde
are foarte multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona stomacului. Consumul lui seara de catre mamele care alapteaza este intezis, intrucat o parte din cofeina trece in laptele matern, provocand insomnii copiilor. Fiecare consumator de ceai trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.


-Ciocolata
este contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice.


-Compotul de caise
uscate sau proaspete nu este bun in cazul celor cu afectiuni stomacale.

-Curmalele nu se recomanda bolnavilor care au afectiuni ale sistemului digestiv.

-Dulceata de orice fel care a mucegait trebuie aruncata. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin niciun fel de fierbere.

-Drojdiile trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.


-Hreanul
irita membrana mucoasa a tractului digestiv.

-Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mic, tinandu-l cat mai mult  timp in gura inainte de a-l inghiti.

-Lactatele, inclusiv smantana, sunt interzise celor cu afectiuni hepatice.


-Margarina
contine multe transizomere – acizi alifatici nesaturati – care deregleaza functionarea fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.


-Mararul,
folosit indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade apetirul sexual la barbati.

-Menta si mentolul consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.

-Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara, beta-carotenul provoaca aparitia cancerului.

-Nucile, consumate in cantitati mari, provoaca constipatie, spasem ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi. Ele nu se manaca pe stomacul gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata si in cazuri de inflamatie intestinala.


-Painea graham
este buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham. Deci nu exagerati cu consumul ei!

-Pepenele galben nu se recomanda mamelor care alapteaza (poate aparea alergia la bebelus), celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.


-Produsele apicole,
mai ales veninul de albine, nu se combina cu alcoolul. Cu cateva zile inainte de folosirea lui, se renunta la orice fel de alcool.


-Rodiile
supraconsumate inrautatesc vederea, strica maltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in un ele cazuri verij, crampe musculare, slabiciune.


-Rosiile
nu se consuma atunci cand bolnavul foloseste preparate / medicamente sulfamidice. Se va reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.


-Sorbitolul (inlocuitor al zaharului)
poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor insarcinate.


-Scortisoara
nu este indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea foarte sensibila.

-Semintele de floarea soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.


-Smantana supradozata
este contraindicata in cazurile de ulei stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.


-Strugurii si stafidele,
consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente stomacale.

-Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors si amestecat si cu alte sucuri (morcov, mere, varza).


-Uleiurile vegetale
, unele dintre ele folosite in aromoterapie, sunt contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipotensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.

Usturoiul irita mucoasa tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si provoaca uneori diaree si voma.

Vinetele acumuleaza o toxina; solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.

Vitamina A, in doze mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.


-Zaharul
este contraindicat femeilor insarcinate…


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *