In vizor

Institutul Cantacuzino se dă de ceasul morții să pună parafa pe un act al „vedetelor” care păcălesc oamenii cu o campanie de donații. Compania Farmec stă la coadă de 10 zile pentru un aviz pentru producerea de biocide

Institutul Cantacuzino dă avize și își pune parafa pe documente după preferințe. Pentru un act adițional la un contract de sponsorizare pentru „vedetele” implicate în campania dubioasă chiareu.ro, institutul a dat număr de înregistrare cât a-i clipi, nu a avut nevoie de săptămâni întregi ca în cazul companiei clujene Farmec, care așteaptă de peste zece zile un aviz pentru a produce biocide, necesare în lupta cu coronavirus. De ce chiareu.ro primesc parafă în doi timpi și trei mișcări? Pentru că aruncă niște firmituri Institutului Cantacuzino din banii pe care îi adună în urma campaniei de donare de fonduri, în jurul căreia s-a iscat un scandal monstru după ce donatorii au aflat că doar o parte din bani merg către institut. Fondurile adunate sunt distribuite pentru achiziţionarea unui apartament de lux, premiu în cadrul campaniei, pentru marketing, adică pentru plata „vedetelor” care promovează campania și pentru institut.

Printre influencer-ii și „vedetele” care fac reclamă acestei campanii se află și Christina Ich, iubita lui Alex Pițurcă și influencer pe instagram. Ea este acum în mijlocul unui scandal după ce urmăritorii ei de pe instagram și donatorii au aflat că o parte din bani se duc pe marketing, adică și în buzunarul ei. În mai multe story-uri pe instagram, Christina Ich a încercat să le explice oamenilor că ea de fapt nu ar fi primit bani și că marketingul e justificat. Tot ea a postat și actul adițional al contractului de sponsorizare pentru Institutul Cantacuzino din care reiese că 200.000 lei vor fi virați în conturile institutului până în 13 aprilie.

Fostul purtător de cuvânt al MAE și CEO al companiei de relații publice Links Associates, Corina Vințan, a ridicat un mare semn de întrebare în ceea ce privește campania de strângere de fonduri inițiată pentru Institutul Cantacuzino. Ea a arătat, printr-o postare pe Facebook, că doar o treime din fonduri vor fi de fapt folosite pentru a ajuta institutul.

„Am invatat si eu in cariera mea cum se face un fund raising, adica strangere de fonduri pentru o cauza. In cazul de fata, vorbim despre strangere de fonduri pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino. O institutie care apartine MAPN. Probabil ca lucreaza cu specialist in domeniu doar ca, tehnica folosita este pentru orice fel de campanie doriti, dar nu pentru una care apeleaza la compasiunea populatiei.

Sa ceri 10 euro populatiei si apoi sa explici cum doar o treime merg catre cauza, apoi o treime catre un premiu care este un apartament de lux in nordul Bucurestiului si o treime pe cheltuieli de marketing, adica influenceri? Mi se pare exagerat daca nu de a dreptul vulgar si deplasat. Sa nu mai zic ca poate fi interpretat ca teapa.

Domnilor, nu sunt vremuri sa platesti influenceri pentru a cere bani populatiei. Daca influencerii vor da fie platiti, nu ii solicitati pentru ca sunt multi altii care o vor face gratuit. Apoi, din banii populatiei sa cumperi un apartament de lux???????? Sa il dai premiu?n cele din urma, institutia care face parte din MAPN, cu ce se ocupa????? Cred ca orice strangere de fonduri in numele unei institutii publice trebuie sa se faca dupa niste norme si foarte atent monitorizata. Inteleg sa fii o asociatie cu traditie si istoric confirmat dar sa fii firma de marketing si sa inventezi asa ceva in numele MAPN mi se pare o nazbatie prea mare!”, a scris Corina Vințan pe pagina sa de Facebook.

În timp ce Instititul Cantacuzino se dă de ceasul morții să ajute vedetele de carton cu parafe pe documente prin care să își scape pielea de oprobriul public, Farmec Cluj așteaptă de mai bine de zece zile un aviz pentru a produce biocide. Compania clujeană a fost plimbată de la Minister la Institut pentru un aviz. Mai mult, au fost nevoiți să apeleze inițial la un laborator din Grecia pentru realizarea unor teste antivirucide, necesare la dosarul de obținere a avizului pentru producerea de biocide. Abia după publicarea Ordonanței 4, a fost autorizat și Institutul Cantacuzino să facă astfel de teste. Până atunci nicio clinică sau laborator din România nu avea dreptul pentru teste antivirucide.

„La Institutul Cantacuzino am depus documentele în urmă cu 10 zile, iar la Ministerul Sănătății, la Comisia de Biocide le-am depus acum o lună. De la Comisia de Biocide ne-au spus că trebuie neapărat să avem în dosar și testele antivirucide făcute de un institut autorizat, dar la momentul respectiv, acum o lună, în România nu exista niciun astfel de institut autorizat să facă astfel de teste. Drept urmare, am depus și am plătit mulți bani la un institut din Grecia și durata de execuție este de 45 de zile. De la Minister ni s-a spus că în două-trei zile, în regim de urgență se rezolvă. Pentru că noi nu am vrut să așteptăm atât de mult, acum două săptămâni, noi am făcut niște demersuri către Guvern să găsim o soluție la nivel local. Așadar, pe Ordonața 4 s-a autorizat Institutul Cantacuzino să facă aceste teste și să dea și aviz în urma testelor. Ordonanța s-a dat duminică seara și a doua zi noi am fost deja la ei cu produsele pentru testare și cu dosarul. Este un lucru bun că Guvernul a autorizat acest institut al nostru să facă testele de biocide. Sperăm ca cel târziu poimâine să primim avizele ca să ne apucă de treabă. Am toate promisiunile ferme că vor veni avizele”, a declarat Mircea Turdean, director Farmec Cluj.

Între timp, compania din Cluj produce igienizante care au o formulă similară cu biocidele pentru care încă nu a primit aviz. Aceste produse sunt distribuite pentru poliție, jandarmi, unități militare, primării și medici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *