Sanatate

Incompetența autorităților în gestionarea pandemiei, mai periculoasă decât pandemia în sine: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019

Nu vom ști niciodată dimensiunea adevărată a tragediilor pe sănătate petrecute sub Guvernarea Sică Orban în anul 2020: câți români au murit din cauza incompetenței autorităților, din cauză că arafații și velele Patriei s-au concentrat pe pandemie, lăsând de izbeliște bolnavii cronici. Imbecilii sistemului de Urgență n-au avut de tratat în anul 2020 decât cazurile de infecție cu SAR-COV-2. Restul bolnavilor au fost lăsați pradă nosocomialelor.

Primele nouă luni ale lui 2020 au marcat o prăbușire a internărilor în spitalele din România, pe fondul pandemiei de COVID-19. Acest lucru nu s-a regăsit în statistici alături de o scădere a infecțiilor nosocomiale. Dimpotrivă. În primele nouă luni ale anului trecut, numărul infecțiilor asociate actului medical a fost mai mare decât perioada similară a lui 2019, când spitalele funționau în regim normal.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea HotNews.ro, în perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost raportate 14.555 de infecții nosocomiale în spitalele din România, soldate cu 27 de decese. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost raportate 12.999 de infecții nosocomiale și 36 de decese.

Per total, în anul 2019, în România au fost raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de decese. Datele totale privind întregul an trecut sunt încă în curs de colectare.

Din cele 14.555 de infecții nosocomiale raportate în primele nouă luni ale anului trecut, 3.900 au avut cauză respiratorie, aici intrând toate infecțiile respiratorii, inclusiv COVID-19. Alte cauze au fost cele digestive – 5.133, urinare – 1.943, plagă chirurgicală – 1.136, septicemie -1.024, cutanate -477, injecții/puncții – 161.

Cela mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate, în perioada menționată, în secțiile de Terapie Intensivă, respectiv 3.546, urmate de chirurgie – 2.713, pediatrie-412, obstetrică -274, nou-născuți -221, ginecologie 183, dializă-110. Pe alte secții au fost raportate 7.096, potrivit datelor INSP.

Potrivit unei analize a Observatorului Român de Sănătate, citate de HotNews.ro, activitatea spitalelor la nivel național din perioada martie –august 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o scădere considerabilă. Scăderea a fost inițial moderată în luna martie 2020, pe fondul instalării stării de urgență în data de 16 martie și pe fondul restricțiilor cu privire la internări și activitatea din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Începând cu luna aprilie 2020 se înregistrează o prăbușire dramatică a activității spitalelor comparativ cu luna similară din 2019, urmată de o revenire ușoară în lunile mai și iunie, însă departe de a se apropia de nivelul din anul anterior chiar și în luna august 2020. Pentru lunile iulie și august, activitatea spitalelor din România pare a se stabiliza la un nivel cu 40% mai redus față de lunile similare din 2019.

Sursa foto: Observatorul Român de Sănătate

Potrivit INSP, în 2019 a fost raportat un număr de 3.740.013 de internări. Datele pentru anul 2020 sunt în curs de colectare.
Vlad Voiculescu: Unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale
Întrebat 14 ianuarie, într-o emisiune televizată, dacă sunt raportate infecţiile nosocomiale din spitale, ministrul Sănătăţii a răspuns că acestea nu sunt raportate.

„În continuare nu sunt raportate. Nu se raportează aşa cum ar trebui să se raporteze. Aştept să văd cifrele de luna asta. E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19. Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătură, dar sunt oameni care suferă, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sănătate”, a afirmat Vlad Voiculescu, la TVR.

După incendiul de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății a anunțat înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale având printre scopuri și combaterea infecțiilor nosocomiale.

„Avem la dispoziție bani europeni, prin PNRR, avem bani din buget. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendiu, la cutremure și nu în ultimul rând la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale”, a explicat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *