Din oras

Inchirierea salii mari a Casei de Cultura a Studentilor costa dublu fata de Sala Polivalenta

Inchirierea salii mari a Casei de Cultura a Studentilor costa dublu fata de inchirierea Salii Polivalente din Cluj-Napoca. Pentru 12 ore, chiria perceputa pentru sala de spectacole ajunge la 3.000 de euro, in timp ce noua arena din Parcul Central, recent inaugurata, costa 1.500 de euro pentru aceeasi durata. Noul director, Flavius Milasan, sustine ca tarifele de inchiriere vor fi rediscutate in aceasta luna, insa nu are de gand sa micsoreze tarifele.

Flavius Milasan, membru PSD si consilier local, este directorul Casei de Cultura a Studentilor de la sfarsitul lunii trecute, postul fiind ocupat in urma unui concurs organizat de Ministerul Tineretului si Sportului, la care tanarul a fost unicul concurent. Acesta a preluat institutia de la vechea conducere, fostul director Adam Laszlo dandu-si demisia in vara acestui an.

„Marea mea provocare este sa schimb perceptia institutiei, care este aceea a unei cladiri care inchiriaza sali. Spre exemplu, din 18 formatii artistice care au fost in cadrul Casei de Cultura, in ultimii ani au ramas la 5-6”, spune noul director al Casei de Cultura a Studentilor, Flavius Milasan.

Totusi, institutia are un concurent serios pe piata, odata cu inaugurarea noii Sali Polivalente, unde pot fi organizate evenimente de anvergura. Mai mult, preturile de inchiriere a noii sali sunt mult mai mici decat cele practicate de Casa de Cultura a Studentilor.

Sala mare a Casei de Cultura a studentilor se inchiriaza cu 1.100 de lei pe ora, adica proximativ 3.000 de euro pe zi (12 ore).  In acelasi timp, pretul de inchiriere pentru 12 ore a Salii Polivalente este de 1.500 de euro.

“Evenimntele nu tin 12 ore, majoritatea evenimentelor sunt de 2-3 ore. Sala Polivalenta are 7.000 de locuri, Casa de Cultura are putin peste o mie de locuri, asa ca sunt multe evenimente care nu se preteaza la noua Sala Polivalenta. O asemenea sala mai are Teatrul National, iar acolo tariful este mult mai mare decat la noi”, motiveaza Milasan preturile de inchiriere practicate.

Tarifele au fost stabilite de fosta conducere, iar directorul Casei de Cultura va incerca sa le mentina, chiar daca in aceasta luna vor fi aduse in discutie noi tarife de inchiriere, in viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie.

“Nu ma gandesc sa modific tarifele, avand in vedere ca avem cerere pentru inchiriere. Pana la jumatatea lunii decembrie este totul ocupat, dar si pentru anul viitor avem deja peste zece evenimente programate”.

Sala mare a Casei de Cultura a Studentilor a fost renovata in 2009 din fonduri ale bugetului local, insa mai ramane de rezolvat izolarea fonica a scenei, motiv pentru care a si plecat de aici Filarmonica Transilvania.

“Vom incerca sa atragem fonduri pentru izolarea fonica a scenei de la Primaria Cluj-Napoca”, spune Milasan.

O astfel de investitie ar ajunge la 300.000 de lei, sustine Milasan.

Renovarea etajului intai, singurul care a ramas nemodernizat, este in planul de investitii pentru anul viitor. Aici functioneaza, printre altele, birourile Filarmonicii “Transilvania”.

Principalele venituiri ale institutiei provin din contractele de inchiriere. Astfel, in 2013, Casa de Cultura a Studentilor a avut incheiate 68 de contracte, in urma carora a realizat incasari de 230.000 de lei. Anul acesta, institutia are incheiate 125 de contracte, valoarea lor depasind 380.000 de lei. Este vorba de contracte de inchiriere de spatii, exceptand ONG-urile si asociatiile caritabile, care pot beneficia, potrivit legii, de spatii gratuite.

In acelasi timp, cheltuielile pentru utilitati ajung la peste 10.000 de euro, ca si medie lunara, doar pentru combustibil si energie electrica.

In planul de management al noului director, acesta a inclus mai multe evenimente care – spera el – va scoate institutia din anonimat. Spre exemplu, organizarea unui Festival de dans modern, cum este cel din Sibiu, in primavara anului viitor, dar si un festival folcloric si un eveniment de moda, la care se adauga un festival de Jazz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *