In vizor

Impozitarea bisericilor aduce controverse si la Cluj

Controversele recente starnite de propunerile de extindere a taxelor si impozitelor platite de biserici au ecou si la Cluj. Oficialii principalelor culte spun ca nu s-ar justifica, in timp ce mediul economic sustine echitatea in fata legii. Decizia guvernantilor este cu atat mai importanta, cu cat ar veni intr-un moment sensibil, in care s-au anuntat mari cresteri si extinderi ale darilor pentru romani.

La  inceputul lui noiembrie se anunta ca Biserica va avea taxe si impozite noi de la inceputul lui 2014.  Conform legii actuale, nu se percepe impozit pe cladiri, pe teren, taxa pentru certificat de urbanism sau autorizatii de construire, iar ideea anularii acestor scutiri a venit pe fondul unor carente la buget si a extinderii unor dari.

Reprezentantii Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului sunt de parere ca biserica isi plateste darile catre stat si ca nu se justifica fiscalizari suplimentare.

„Noi platim impozite pe salarii, pe imobile, nu suntem scutiti. Am adoptat mereu transparenta in ceea ce priveste folosirea banului public, am comunicat mereu investitiile, sumele pentru salarii si altele de acest fel. Orice incasare este insotita de chitanta”, sustine parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al institutiei.
„Mai sunt si contributiile enoriasilor, insa acestea sunt benevole, nu stiu in ce masura ar fi corect sa fie fiscalizate”, a adaugat acesta.

In privinta lumanarilor, iconitelor, cartilor de rugaciuni vandute in bisericile ortodoxe fara chitanta, oficialul Mitropoliei spune ca este un aspect prevazut in Legea Cultelor.

„Avem, conform legii, dreptul sa avem produse proprii care nu se fiscalizeaza. Avand in vedere ca mare parte din patrimoniul bisericii noastre a fost luat cu forta de comunisti cu ani in urma, se poate considera ca e o masura de compensare”, a apreciat Ivanov.

La fel, oficialii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla spun ca in momentul de fata nu sunt atat de multe scutiri pentru biserici in Codul Fiscal.

„Nu exista cladiri scutite fiscal de impozite, doar cele care sunt monument istoric, scoli, spitale si altele de acest fel. Pentru terenul din jurul catedralei din Cipariu, de pilda, noi platim impozit. Nu sunt in masura sa dau o parere despre cum ar fi sa platim impozit si pe cladire, insa stiu ca bisericile, lacasele de cult sunt scutite de impozit si in Franta si in Germania. Sunt mai multe tarile in care nu se plateste decat cele in care se cer bani pentru acestea”, a declarat Cristian Teglas, econom eparhial in cadrul institutiei.

Economistii nu sunt insa de aceeasi parere.

„Daca realizeaza venituri trebuie sa fie impozitate. Politicienii nu se tem de Dumnezeu”, a apreciat analistul Ilie Serbanescu.

La fel economistul clujean Iosif Pop crede ca nu exista motiv de discriminare a unor institutii fata de altele si nici fata de cetateni.

„Daca bisericile sunt finantate de la Buget, ca toate unitatile bugetare, daca au si venit, si daca cetateanul de rand plateste pentru graul pe care il cultiva pe bucatica lui de pamant, atunci si ei ar trebui sa fie obligati sa plateasca la fel ca toti ceilalti. Impozitul pe venit e obligatoriu, fie ca vorbim de stat, fie de privat”, a explicat Pop.

Economistul este de parere ca exista si imixtiuni politice care fac sa persiste un blocaj al masurilor de acest fel, insa ar fi un moment bun ca ele sa fie instaurate, cu atat mai mult cu cat s-au anuntat taxe, accize si impozite majorate din 2014.

„Ar fi o masura morala. Daca eu ma duc si las un ban in biserica, iar cei de acolo il considera venit, ar trebui sa fie taxat. Daca ei s-ar intoarce cu generozitate sa il dea celui aflat in nevoie ar fi altceva, insa unele gesturi sunt mai rare decat regulile”, a incheiat specialistul clujean.

La sfarsitul saptamanii trecute, vicepremierul Dragnea a declarat ca nu au fost discutii pe aceasta tema in Guvern si, mai mult, ca el ca nu sustine aceasta masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *