Afacerea zilei

Iago Decor, atelierul clujean in care mobila greoaie de lemn se reinventeaza

In fotografiile de pe Facebook, piesele de la Iago Decor sunt vesele, exuberante, in ton cu moda vintage a zilelor noastre, ale carei obiecte se vand la preturi de speriat. Pana sa ajunga asa, piesele stau maldar intr-un depozit-atelier de pe strada Frunzisului unde se transforma ca prin vraja in mainile pricepute ale unor tineri clujeni. Ingeniosi, acestia au gandit un sistem care imbina reciclarea mobilierului de care occidentalii vor sa scape, cu fantezia si ingeniozitatea lor si, in egala masura, cu oportunitatea extraordinara de promovare pe care o ofera Internetul.

Mobilier din lemn masiv, reconditionat in culori vesele. Asa este descrisa activitatea Iago Decor pe site-ul afacerii. Scaune, fotolii, mese, paturi sau accesorii mai mici te farmeca pe data in fotografiile postate aici, dar si pe pagina lor de Facebook. Aduc cu mobila din casa bunicilor, insa sunt mult mai chic, au stil si vino-ncoace.

Piesele nu se vand insa in vreun magazin cochet din centru, ci direct din spatiul unde se depoziteaza si reinventeaza, intr-o cladire cu diverse functionalitati de pe strada Frunzisului, cunoscuta si ca varianta Zorilor-Manastur.

Sunt depozitate unele peste altele scaune, mese, fotolii, dulapuri, veioze si multe alte accesorii care au impodobit pana nu demult case din Occident.

“Mobila provine din Olanda, din case ale unor oameni in varsta, tinerii au idei noi si o arunca sau o doneaza. Exista acolo si puncte de colectare, in care fac eforturi sa nu o lase sa se piarda, asa ca o depoziteaza si sunt firme care o repun in circulatie. Noi o cumparam de acolo. O romanca stabilita acolo le fotografiaza si noi alegem de acolo piesele”, explica Adrian Lupsan, managerul acestui business.

Agil si pasionat de hobby-ul pe care l-a transformat in afacere, Adrian este la baza inginer in telecomunicatii.

“In urma cu un an si ceva, la un moment dat, mie si unui prieten ne-a cazut in mana o masa, frumoasa, micuta. Din vorba in vorba, ne-am gandit cat de bine ar arata daca am slefui-o si i-am schimba culoarea. Am si facut asta, dupa care ne-am dat seama ca ar fi multi oameni ar interesati de asa ceva”, martusiseste el.

Prietena acestuia este din Sibiu si acolo exista, de asemenea, un asemenea depozit din care se aprovizioneaza uneori. Au participat apoi la targuri de antichitati cu niste piese reconditionate, au utilat de atunci case intregi cu piese de acest fel, apartamente, birouri sau cabane.

“Se potrivesc aproape oriunde. Un fotoliu frumos isi gaseste loc in orice spatiu. Ca termen de comparatie, stilul nostru este asemanator mobilierului de la Chic Ville, dar preturile noastre sunt de cateva ori mai mici”, spune Adrian.

Alt atu major al mobilierului reconditionat de clujeni este calitatea materialului din care sunt realizate.

“Lemnul n-ar moarte. Piesele noastre sunt din lemn masiv, ceea ce le da o calitate si o rezistenta sporita fata de pal, de exemplu. Este un exercitiu de imaginatie destul de greu pentru om, sa vina sa vada o gramada de mobilier vechi claie peste gramada si  sa ii spui sa isi aleaga ceva si il facem noi”, adauga acesta.

Afacerea nu are un magazin central pentru ca echipa tine sa pastreze costuri reduse pentru piese.

“Nu vrem sa avem preturi mari ca sa ne acoperim chiria. Am abordat Internetul ca piata de desfacere, mai ales Facebook-ul ne ajuta sa aratam fotografiile cu produse care au ajuns deja in casa oamenilor”, spune managerul afacerii.

Sunt implicati in acest proiect atat el si prietena sa care este designer, cat si familia surorii sale. Este o afacere de familie. Ca angajat, in depozitul de pe Frunzisului trudeste acum doar domnul Florin.

“Eu fac parte din generatia care a trait cosmarul expresiei angajez tineri cu experienta. Nu am inteles niciodata cum poti fi tanar si cu experienta. Am patit si eu, cand am cautat job ca inginer, abia terminasem si angajatorii voiau parca sa am deja 10 ani de experienta. Eu am vrut sa fac ceva in privinta asta, asa ca am luat doi tineri care nu stiau meserie, m-am caznit cu ei un an, dar am fost nevoit sa renunt. Am ajuns la concluzia ca tinerii de acum nu au experienta, dar nici bunavointa. Le ceream doar sa fie muncitori si atenti, designer avem, iar multa minte nu se cere. Am ales sa lucrez cu un pensionar care stie ce e munca, care a fost angajat in fabrici si uzine si are nevoie de un ban in plus”, precizeaza Adrian.

Un scaun splendid se poate transforma in cateva zile dintr-o ponoseala intr-o piesa nou-nouta. I-a fost deja vandut unui medic si costa cam 700 de lei.

Se da jos stratul de vopsea, de lac, pana se ajunge la lemn, dupa care se recoloreaza, se re-baituieste si se redecoreaza, in functie de preferintele clientului. Materia prima ajunge ca noua. Totul e la alegere, de la culoare la stofa sau grad de finisare.

“Nu m-a invatat nimeni cum sa fac. Am tras si eu cu ochiul in dreapta si stanga, am mai deschis o carte, am vizionat niste tutoriale si m-am consultat cu o matusa care e inginer in prelucrarea lemnului”, marturiseste managerul.

“Ne asteptam sa avem cautare intre oamenii de rand, dar s-a dovedit ca genul acesta de mobila prinde numai la oameni scoliti: medici, avocati, notari, designeri.

Gusturile sunt foarte variate, unii prefera rusticul, altii pretiosul, insa anul asta se poarta foarte mult finsisajul antichizant, sa para ca poarta o patina a vremii”, adauga el.

La etaj, mai in spate, sunt alte mobile stivuite, cele care isi asteapta randul sa primeasca o noua infatisare. Mormane de scaune, mese, accesorii si chiar lavite vechi. Un ceas cu cuc va fi infrumusetat.

 “O sa ii schimbam cutia, nu suntem ceasornicari”, puncteaza Adrian Lupsan.

La fel, niste cutii prelungi ascund, de fapt, masini de cusut Singer, originale. De data asta, mecanismele sunt inca functionale.

Un dulap masiv, intr-o nuanta bruna inchisa poate lua diverse infatisari.

“Punem o culoare pastel, niste desene sau flori si devine un dulap de domnisorica. In albastru, poate deveni dulapul sobru al unui baiat”, explica Adrian.

Pretul difera mai ales in functie de manopera.

“Folosim vopsele din Italia, incercam sa folosim cat se poate de mult vopsele pe baza de apa, ca sa nu fim dusmanosi cu mediul”, subliniaza clujeanul.

Se intampla ca cei care calca pragul depozitului sa se indragosteasca de mobilele originale, in culori cafenii si cu aspect greoi si sa le cumpere asa, fara nicio imbunatatire. Niste usi banale de apartament au luat ochii altui client care le-a dorit cu cateva finisari si le va avea in curand, la 150 de lei bucata.

Scaunele costa cam 200 de lei, iar cele aduse de client pentru reconditionare ajunge la 100 de lei. Fotoliile pornesc de la 600 de lei, la fel si dulapurile. Un pat si un dulap cu infatisarea unora de mare clasa au primit aceasta infatisare in atelierul-depozit de pe Frunzisului.

Inainte de re-inventare lumea renunta la mobilele masive de lemn cu usurinta.

“Multi nici nu isi pot imagina cat de frumoase pot ajunge. Pe de alta parte, cele deja refinisate sunt extrem de scumpe. Un fotoliu de terasa, de lemn masiv, poate ajunge la 3.000 de lei. La noi e cam 700”, spune Ioana Barbat, prietena lui Adrian si designerul afacerii.

Desi afacerea se misca, membrii echipei care a pus-o pe roate traiesc inca din alte joburi.

“Intr-o zi, vom face si asta. Am putea sa ne luam un spatiu si sa ne ocupam exclusiv de treaba asta, insa ar insemna preturi mai mari. Deocamdata, ne place sa reconditionam mobila ca hobby”, a marturisit designerul.

Cam asta ar fi planul de viitor: sa realizeze in continuare mobila frumoasa, sa ii pastreze preturile la acest nivel si, la un moment dat, sa deschida si magazinul adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *