Din oras

Horia Simu, manager SAJ Cluj: „Canicula nu a provocat decese în Cluj!” De ce sună clujenii la 112

Perioada aceasta vremea este instabilă, iar de la 13-15 grade Celsius pe timp de noapte se înregistrează și peste 30 de grade pe timpul zilei. Horia Simu, medic și manager al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj de ce sună clujenii la 112 în această perioadă.

Șeful SAJ Cluj a declarat că, în raport cu ceea ce se întâmplă la nivelul țării, situația este încă una bună și nu au fost raportate decese. Numărul de reacții la caniculă precum lipotimiile sunt într-un număr redus, iar media nu se schimbă foarte mult cu alte perioade.

„Pentru că la asta vreau să mă raportez în primă fază, nu au fost înregistrate decese, ceea ce este ideal. Temperaturile extreme nu au provocat decese, ci simptome pentru diferite cazuri sau au decompensat bolile cronice.

Cât despre lipotimii, adică stările de leșin, au fost raportate pe zi, în ultimele șase zile, în medie de 10-12, cauzate strict de căldura de afară. În rest, avem cam 220-250 de solicitări pe zi, iar canicula, care nu este una severă momentan, căldura poate influența anumite simptome și stări ale pacienților. Decompensările vin pe fondul bolilor cronice, iar numărul de infarcturi sau accidente vasculare cerebrale a rămas, în medie, același”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Horia Simu.

Cum stăm față de restul țării?

„Media de persoane care raportează lipotimii și alte stări din cauza caniculei în Cluj este una bună față de țară, cum avem cazurile din sudul țării, unde temperaturile înregistrate la umbră trec de 40-42 de grade Celsius, iar implicit sunt înregistrate mult mai multe cazuri de lipotimii și solicitările sunt mult mai mari. Noi nu am avut coduri portocalii de caniculă, ci verde și galben”, ne-a mai spus medicul.

Ce este de semnalat, în ultima săptămână, echipajele de ambulanță au fost solicitate la un număr crescut de persoane în stare de ebrietate, care au consumat poate mai mult alcool decât era indicat pentru perioada cu temperaturi mari. Ambulanțierii intervin în iulie cum interveneau în perioada Crăciunului când, știm bine, la urgențe se ocupă locurile cu persoane care au uitat să „pună frână” la pahar.

„În perioada asta, ce pot semnala este numărul crescut de intoxicații alcoolice, aproape egal cu cele raportate în perioada Crăciunului”, a mai transmis managerul SAJ Cluj.